19.2.21

Οι άλλοι φταίνε...


Στον γαμπρό του Μουσολίνι και υπουργό Εξωτερικών της φασιστικής κυβέρνησης, Γκαλεάτσο Τσιάνο, αποδίδεται η ρήση ότι «η νίκη έχει πολλούς πατέρες, ενώ η ήττα είναι ορφανή». Μικρή σημασία έχει ότι αυτό το είπε ένας φασίστας από τη στιγμή που αποτυπώνει, αληθώς, μια... διαχρονική πραγματικότητα.

Στην κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη αυτό το απόφθεγμα έχει κάπως τροποποιηθεί. Η νίκη έχει έναν πατέρα, τον πρωθυπουργό. Και η ήττα πολλούς, όλους τους άλλους. Απόδειξη; Η προχθεσινή κακοκαιρία. Πριν ξεσπάσει όλα ήταν έτοιμα για την αντιμετώπισή της. Συσκέψεις επί συσκέψεων πραγματοποιούνταν για να ακολουθήσουν δηλώσεις επί δηλώσεων που διαβεβαίωναν πως ο κρατικός μηχανισμός ήταν πανέτοιμος.

Αυτή τη φορά, μας έλεγαν, δεν θα είναι σαν τις άλλες. Αλλά «πριν αλέκτορα φωνήσαι...», δηλαδή πριν πέσουν οι πρώτες χιονονιφάδες… αυτή η φορά ήταν σαν τις άλλες φορές και ακόμη χειρότερα. Η εθνική οδός έκλεισε προληπτικά πριν την κλείσουν τα χιόνια, τα δένδρα έπεφταν και έκοβαν το ρεύμα σε χιλιάδες νοικοκυριά και ο πρωθυπουργός καλούσε τους πολίτες να μην κάνουν άσκοπες μετακινήσεις την ώρα που αυτοί βρίσκονταν σε «κατ’ οίκον περιορισμό». Πού να πάνε οι έρμοι; Μετά άρχισε το παιχνίδι με το μπαλάκι των ευθυνών να πηγαίνει από τον έναν στον άλλο.

Από έναν υπεύθυνο πρωθυπουργό, από έναν σοβαρό πολιτικό ηγέτη, σε τέτοιες καταστάσεις περιμένεις την ανάληψη των ευθυνών. Λίγα λόγια και σταράτα: Για ό,τι συνέβη την πρώτη ευθύνη την έχω εγώ, αφού διεκδίκησα την ψήφο σας και με εκλέξατε σε αυτή τη θέση.

Ομως ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν ξέρει από αυτά. Χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο δήλωσε με στόμφο: «Κι εγώ και πολλοί άλλοι πιστεύω ότι ενοχληθήκαμε από αυτό το πινγκ πονγκ των ευθυνών ανάμεσα στους διάφορους αρμόδιους».

Και ύστερα άρχισε τις εξαγγελίες πως όλα αυτά τα στραβά θα τα φτιάξει. Κι εσείς τι είστε, κύριε; Αναρμόδιος; Δική σας δεν είναι η πολιτική που ιδιωτικοποίησε τις εθνικές οδούς; Δική σας δεν είναι η πολιτική που διέλυσε τη ΔΕΗ και αποδεκάτισε τον ΔΕΔΔΗΕ για να τον ιδιωτικοποιήσει; Για ό,τι συμβαίνει η πρώτη αιτία είναι πολιτική. Την ευθύνη της πολιτικής αυτής που είναι η αιτία όσων συνέβησαν θα την αναλάβετε;...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: