1.2.21

Ο Σαμαράς συντηρεί το εμφυλιοπολεμικό κλίμα...


Σε εσωκομματική σύγκρουση για τη Ν.Δ. έχει εξελιχθεί το ζήτημα της ευθείας υπονόμευσης της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης από τον Αντώνη Σαμαρά την παραμονή των διερευνητικών επαφών, όταν εναντιώθηκε σφοδρά στην έναρξή τους, αλλά και στην κυβερνητική θέση για προσφυγή στη Χάγη και... προανήγγειλε ότι δεν θα ψηφίσει τις τρεις συμφωνίες συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία όταν έρθουν προς κύρωση στη Βουλή.

Σε ανοιχτή πρόκληση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θυμίζοντας ότι εξελέγη αρχηγός της Ν.Δ. με τη στήριξη του Αντ. Σαμαρά, προχώρησε ο στενός συνεργάτης και ειδικός σύμβουλος του τελευταίου στο γραφείο του στη Βουλή, Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο οποίος εξαπέλυσε παράλληλα ευθεία επίθεση τόσο κατά του Γιώργου Γεραπετρίτη όσο και κατά της Ντόρας Μπακογιάννη με αφορμή τις πρόσφατες απαντήσεις τους στη σχετική συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού. Και πού τα έκανε όλα αυτά ο κ. Λαζαρίδης;

Στη διαδικτυακή εκπομπή «Right to the Bone» του αυτοαποκαλούμενου «Δικτύου Ελλήνων Συντηρητικών», στους «οικοδεσπότες» της οποίας βλέπουμε τον Παναγιώτη Δούμα, ο οποίος έχει πλούσιο ακροδεξιό βιογραφικό: ήταν στη νεολαία της ΕΠΕΝ του δικτάτορα Παπαδόπουλου, ήταν ακόμα στο Ελληνικό Μέτωπο του Μάκη Βορίδη και τον ακολούθησε στον ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, ενώ ήταν επικεφαλής ομάδας «ακτιβιστών» που εξαπέλυσε πογκρόμ κατά Αφρικανών μικροπωλητών στο κέντρο της Αθήνας το 2010 (βλ. Ιός, «Η “επανάσταση” των εμπόρων», «Ελευθεροτυπία», 18/4/2010).

Στους «οικοδεσπότες» είναι και ο Δημήτρης Παπαγεωργίου, καταδικασμένος τόσο για επίθεση της Χ. Α. σε μέλη του ΣΕΚ στην Ευελπίδων το 2001 όσο και για επίθεση των «Αυτόνομων Εθνικιστών» σε αντιφασιστική συγκέντρωση στην Πανόρμου το 2010. Ο Χρ. Λαζαρίδης στράφηκε κατά του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Γ. Γεραπετρίτη για το γεγονός ότι ο τελευταίος, απαντώντας σχετικά με την παρέμβαση Σαμαρά, είχε υπερασπιστεί την κυβερνητική θέση για προσφυγή στη Χάγη και είχε υποστηρίξει ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης «δεν εκβιάζεται, δεν φοβάται».

Η σαμαρική γραμμή

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Λαζαρίδης επανέλαβε τη σαμαρική γραμμή κατά της υπογραφής συνυποσχετικού για προσφυγή στη Χάγη και επέλεξε (με το βλέμμα στο Μαξίμου) να πει ότι τον Κυρ. Μητσοτάκη «και εμείς τον στηρίξαμε. Ολοι τον στηρίξαμε, μη σου πω ότι κάποιοι παίξαμε και αποφασιστικό ρόλο για να βγει γιατί δεν ήτανε πρώτος στον πρώτο γύρο της ενδονεοδημοκρατικής αναμέτρησης για την προεδρία», ενώ θέλησε να συμπληρώσει ότι «δεν το έχουμε μετανιώσει αυτό».

Επιτιθέμενος στον κ. Γεραπετρίτη είπε ότι «ο μόνος που εκβιάζει τον Μητσοτάκη είναι η Τουρκία. Δεν τον εκβιάζει κανένας άλλος. Ας ρωτήσει ο κ. Γεραπετρίτης, γιατί τότε ήταν στο Ποτάμι, δεν τα ήξερε, πώς βγήκε ο Μητσοτάκης αρχηγός της Ν.Δ. Ας το ρωτήσει για να το μάθει [...] Επειδή είναι έξυπνος άνθρωπος πρέπει να έχει ρωτήσει και θα του έχουνε πει ασφαλώς ότι ο Σαμαράς δεν εκβιάζει. Αυτά στο Ποτάμι μπορεί να συνηθίζονται. Στη Ν.Δ. δεν γίνονται».

Παράλληλα επιτέθηκε και στην Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία είχε σηκώσει το γάντι απέναντι στον κ. Σαμαρά, «καρφώνοντάς» τον ότι επί της πρωθυπουργίας του οι διερευνητικές προχωρούσαν και ότι «έχει παγίως αυτές τις απόψεις με το διάλειμμα της δικής του πρωθυπουργίας».

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη διαφορετική στάση του Αντ. Σαμαρά ως πρωθυπουργού, ο κ. Λαζαρίδης κατηγόρησε την κ. Μπακογιάννη ότι «προφανώς δεν έχει καταλάβει ότι από πέρυσι μέχρι φέτος έγιναν όλες οι προκλήσεις που δεν είχαν γίνει τα τελευταία 20 χρόνια. Δεν το ’χει καταλάβει μάλλον, κατά τ’ άλλα ασχολείται με την εξωτερική πολιτική», ισχυριζόμενος ότι οι διερευνητικές επί Σαμαρά δεν είναι «το ίδιο πράγμα». Αλλά είναι ο ίδιος που στην απολύτως αντίθετη κατεύθυνση δήλωσε: «Αυτό είναι το πρόβλημα που έχει η χώρα. Οχι τώρα, εδώ και 25 χρόνια. Από το ’87 και μετά. Οτι λέγοντας ότι είμαι διατεθειμένος να συζητήσω σου βάζουν κάτι άλλο»...

Γιάννης Μπασκάκης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: