6.12.20

Οι «μέρες του Αλέξη»...



...με αστυνομοκρατία και απαγόρευση συγκεντρώσεων...
Δώδεκα χρόνια συμπληρώνονται από εκείνη τη νύχτα του Δεκέμβρη, όταν ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, σε μία δολοφονία που έβαλε φωτιά στις τελευταίες ημέρες του 2008 με την νεολαία να εξεγείρεται.

Η φετινή συγκυρία της επετείου είναι... εντελώς διαφορετική, λόγω της πανδημίας, ενώ η κυβέρνηση φροντίζει να προκαλέσει εκ νέου με την απόφασή της για απαγόρευση των συγκεντρώσεων.

Πιστή στον αυταρχικό δρόμο που χάραξε για τη φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου, η κυβέρνηση, μέσω απόφασης του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., ανακοίνωσε την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων σε ολόκληρη την επικράτειας από τις 05.00 το πρωί της 6ης Δεκεμβρίου έως και τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας «λόγω των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορoνοϊού COVID -19».


Για τους παραβάτες

υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Καλέσματα 

Παρά την αυστηρή αστυνομική απαγόρευση συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, γνωστοί καλλιτέχνες και προσωπικότητες των γραμμάτων προγραμματίζουν συγκεντρώσεις τιμής στη μνήμη του αδικοχαμένου 15χρονου.

Kάλεσμα για να τιμηθεί η μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, απευθύνουν με κείμενο υπογραφών δικηγόροι, δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες, ακτιβιστές και άλλοι. 

«Τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας (φορώντας μάσκες και κρατώντας αποστάσεις) θα βρεθούμε στην οδό Μεσολογγίου και Τζαβέλλα, στον τόπο της δολοφονίας του Αλέξανδρου, στο μνημείο που έχει στηθεί» σημειώνουν στο κείμενο που έχουν ετοιμάσει. «Για να αφήσουμε ένα λουλούδι, ένα γράμμα, μία υπόσχεση. Για να παραμείνουμε άνθρωποι» υπογραμμίζουν.

Tο συγκεκριμένο κάλεσμα υποστηρίζει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. 

Κάλεσμα σε συγκέντρωση στο ίδιο σημείο απευθύνει και το «Μέτωπο Αντίστασης» δίνοντας ραντεβού στις 11:00, το πρωί της Κυριακής. Αντίστοιχα καλέσματα έχουν δημοσιευτεί στο athensindymedia για την Πάτρα, την Κομοτηνή και το Αγρίνιο.

Σε συγκέντρωση στα Προπύλαια την Κυριακή 6 Δεκέμβρη στις 12.30 καλεί το ΚΚΕ (μ-λ). Στις 12.00 η ΟΚΔΕ. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Μιχάλης Κριθαρίδης, σε δήλωσή του μιλά για χουντικής έμπνευσης απαγόρευση τονίζοντας ότι «υπάρχουν μια σειρά από κριτήρια που μπορούν να χρωματίσουν μια κυβερνητική απόφαση από αυταρχική έως χουντικής εμπνεύσεως: Να είναι αντιδημοκρατική στον πυρήνα της, παράλογη στην ουσία της, και Παπαδοπουλική στον τρόπο εφαρμογής της».

Η ΛΑΕ, στηρίζει τις κινητοποιήσεις στην Αθήνα, στις γειτονιές και σε όλες τις πόλεις, «με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας».

Έδειξαν τις διαθέσεις τους σε Κολωνό και Κολωνό

Ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει η ΕΛ.ΑΣ. τις επικείμενες διαμαρτυρίες έγινε εμφανής τις τελευταίες δύο ημέρες μετά από επεμβάσεις σε Σύνταγμα και Κολωνό.

Σήμερα το μεσημέρι επικράτησε αναστάτωση έξω από το αστυνομικό τμήμα Κολωνούν, όταν μια ομάδα αντιεξουσιαστών πραγματοποίησε παρέμβαση για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες περίπου 50 άτομα βρέθηκαν στο σημείο και πέταξαν τρικάκια με αστυνομικούς να κάνουν χρήση χημικών για να απωθήσουν τους νεαρούς στα γύρω στενά και στο μετρό.

Η εκδοχή της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι ομάδα 50 ατόμων επιτέθηκε με πέτρες και ξύλα σε ομάδα ΔΙΑΣ έξω από το αστυνομικό τμήμα και στη συνέχεια διέφυγε προς τον σταθμό του μετρό Σεπόλια. Από την ένταση, όπως αναφέρει η αστυνομία, τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Δεν έγιναν προσαγωγές.

Χθες, επέμβαση κατά περίπου 100 διαδηλωτών πραγματοποίησαν τα ΜΑΤ, πετώντας κρότου λάμψης, στο Σύνταγμα. Στη συγκέντρωση των ατόμων από τον αντεξουσιαστικό χώρο που έγινε με μάσκες και τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας η αστυνομία έδειξε τις διαθέσεις της.  


Κατά των διαδηλωτών κινήθηκε αρχικά μία μηχανοκίνητη ομάδα της «Δράσης» και στη συνέχεια εμφανίστηκαν τα ΜΑΤ από τη Βουλή, κάνοντας χρήση κρότου λάμψης, με τους συγκεντρωμένους να καταφεύγουν στο μετρό.

Λίγο νωρίτερα είχαν ανοίξει πανό που έγραφε «Αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: