31.12.20

Δύο ήττες σε λιγότερο από 24 ώρες...


Σε πανικό το Μέγαρο Μαξίμου... 

Πριν περάσουν 24 ώρες από την άτακτη υποχώρηση του πρωθυπουργού στο θέμα της συμμετοχής των χαμηλοσυνταξιούχων στην ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και το... εξευτελιστικό άδειασμα του αρμόδιου υπουργού, Γιάννη Βρούτση, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμναν και στο θέμα του εμβολιασμού των επωνύμων, αφήνοντας εκτεθειμένο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα. Παρότι τα μπουκωμένα ΜΜΕ έδειξαν κατανόηση και στα δύο θέματα -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων-, η κατακραυγή από τα social media ήταν τόσο έντονη που ανάγκασε την κυβέρνηση σε δύο υποχωρήσεις μέσα σε ένα μόλις 24ωρο. Οι δύο υποθέσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει περάσει το σημείο καμπής όπου οι αστοχίες και οι γκάφες περνάνε δίχως κόστος. Επίσης καταδεικνύεται ότι τα μπουκωμένα ΜΜΕ δεν διαχειρίζονται πλέον κατά το δοκούν την κοινή γνώμη που σε σημαντικό βαθμό διαμορφώνεται από τα social media. Δείχνουν επίσης την ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους στην πρόβλεψη και στον σχεδιασμό αλλά και την ευκολία με την οποία ο πρωθυπουργός αδειάζει τους υπουργούς του προκειμένου να διασώσει την προσωπική του εικόνα. Γιατί φυσικά είναι αστείο να νομίζει κανείς ότι στο θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αποφάσισε ο Γιάννης Βρούτσης και στο θέμα του εμβολιασμού οποιοσδήποτε άλλος πέραν του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Μπούμερανγκ οι εμβολιασμοί 

Η υπόθεση των εμβολιασμών έγινε μπούμερανγκ καθώς μετά τον πρωθυπουργό, πήραν σειρά κατά προτεραιότητα οι υπουργοί, οι σύζυγοί τους, κομματικοί παράγοντες καθώς και άνθρωποι που είναι κοντά στην εξουσία και μπορούν να ζητούν ρουσφέτι. Δεν επρόκειτο όμως για λάθος. Τον τόνο έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ο οποίος σε επίσημη ανακοίνωση ανέφερε: "Ανάμεσα στους 215.000 συμπολίτες μας που θα εμβολιαστούν πρώτοι, είναι και 126 πρόσωπα της πρώτης γραμμής απολύτως κρίσιμα για την λειτουργία της κυβέρνησης και την συνέχεια του κράτους". Στο πλαίσιο αυτό άρχισε η παρέλαση των παραγόντων που πήραν την σειρά ακόμη και των γιατρών και των υγειονομικών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Μάλιστα άρχισαν να ανεβάζουν και φωτογραφίες, όπως έκανε η σύζυγος του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη ή ο πολιτευτής και αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου Βούλας, Αιμίλιος Βουγιουκλάκης (καίτοι κινούνται στον χώρο της Υγείας ωστόσο, παραβίασαν το πρωτόκολλο αφού πήραν σειρά πριν τους γιατρούς που μπαίνουν στις ΜΕΘ). 

Μετά τον θόρυβο όμως που προκλήθηκε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελεία Πελώνη έκανε δηλώσεις την Τετάρτη το πρωί στo ραδιόφωνο των Παραπολιτικών λέγοντας: "τα κυβερνητικά στελέχη που εμβολιάστηκαν κρίθηκε ότι βρίσκονται σε κρίσιμα πόστα...εμβολιάστηκαν 66 από τα 126 κυβερνητικά στελέχη και κρατικούς λειτουργούς οι υπόλοιποι θα εμβολιαστούν στη σειρά τους όπως κάθε πολίτης". Τα φιλικά ΜΜΕ βρήκαν την λύση: «με εντολή πρωθυπουργού τέλος στους εμβολιασμούς επωνύμων». Μόνο που την αρχική δήλωση Πέτσα φυσικά την είχε υποβάλλει ο πρωθυπουργός. 

Στο συμβολικό επίπεδο, υπό το πρόσχημα της παρότρυνσης του πληθυσμού να εμβολιαστεί (έχοντας απέναντι το ελάχιστο ποσοστό των αρνητών που συγκινεί ο Κυριάκος Βελόπουλος), η πρακτική της κυβέρνησης εμπεδώνει τον διαχωρισμό της κοινωνίας στην ελίτ, που είναι απαραίτητη για την χώρα και εμβολιάζεται πρώτη και στην "πλέμπα" που θα περιμένει στην σειρά της όταν θα έλθουν τα εμβόλια, εάν εν των μεταξύ δεν την προλάβει ο κορονοϊός. Η συμπεριφορά αυτή μάλιστα έρχεται μετά τις φωτογραφίες της ανεμελιάς του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα, που στην πραγματικότητα έθεσε τον εαυτό του και την σύζυγό του εκτός της ατομικής ευθύνης που απαιτούσε από τους πολίτες. 

Επιπλέον προκύπτει ότι παρά την "συγκαταβατική στάση" των συστημικών Μέσων Ενημέρωσης, οι αστοχίες της κυβέρνησης πλέον δεν περνούν απαρατήρητες. Παρόμοιες και έντονες ήταν και οι αντιδράσεις, ξανά στα social media, των πολιτών για την παλινωδία της κυβέρνησης στο θέμα της συμμετοχής των χαμηλοσυνταξιούχων στην ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Παρότι ο πρωθυπουργός άδειασε τον υπουργό και τους βουλευτές του, ανακοινώνοντας παράταση του μέτρου, εντούτοις ακόμη και στους προσωπικούς του λογαριασμούς τα σχόλια που εισέπραξε ήταν αρνητικά. Είναι ένα σημάδι ότι η κυβέρνηση έχει περάσει το σημείο καμπής και έχει μπει πλέον στο στόχαστρο των πολιτών...

Σπύρος Γκουτζάνης
documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: