4.12.20

«Σα να πέφτει ένα αεροπλάνο κάθε μέρα»...


Ο παραλληλισμός που έκανε ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς με τα αεροπορικά δυστυχήματα και τους νεκρούς στη χώρα μας από τον κορονοϊό, σοκάρει, αλλά είναι πέρα για πέρα εύστοχος, καθώς... ο σταθερός τριψήφιος αριθμός θανόντων από την Covid-19 αντικατοπτρίζει την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε.

«Είμαστε σε πολύ πολύ δύσκολη κατάσταση. Κάθε μέρα είναι σαν να πέφτει ένα αεροπλάνο στην Ελλάδα και όλοι οι επιβάτες να σκοτώνονται. Είναι τραγικό να ξυπνάμε κάθε πρωί με αυτά τα νούμερα. Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος έχει κουραστεί πολύ ψυχολογικά, καταλαβαίνω ότι οικονομικά υποφέρει, αλλά υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Πώς μπορεί να γίνει ο συγκερασμός όλων αυτών ώστε να ανοίξει και το λιανεμπόριο και να μην αυξηθεί η μετάδοση. Φοβάμαι ότι η εξίσωση είναι πάρα πολύ δύσκολη» τόνισε ο καθηγητής.

Εξήγησε δε ότι υπάρχει ο φόβος ότι αν ανοίξει η αγορά μετά από τόσο καιρό που ο κόσμος είναι κλεισμένος μέσα στα σπίτια του και θα θέλει να αισθανθεί καλύτερα «θα ξεχυθεί, δεν θα τηρηθούν τα μέτρα, και τον Ιανουάριο θα φουντώσουν τα νοσοκομεία πάλι».

Ο κ. Λαζανάς συντάσσεται μ' αυτούς που πιστεύουν ότι τα μέτρα που ελήφθησαν δεν ήταν αυστηρά κι ως εκ τούτου κι αναποτελεσματικά με αποτέλεσμα να μην μειώνονται οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι. Υπογράμμισε ότι μπορεί η κατάσταση στα νοσοκομεία να γίνει χειρότερη από τώρα, γιατί ακόμα δεν έχει μειωθεί ο αριθμός των νοσηλευομένων και των διασωληνωμένων.

Για την τήρηση των μέτρων, ο λοιμωξιολόγος σημείωσε ότι στη Θεσσαλονίκη παρότι είναι το lockdown το πιο μεγάλο χρονικά που έχει γίνει στις υπόλοιπες πόλεις, τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει κι επίσημη απάντηση γιατί δεν έχουν αποδώσει, δεν υπάρχει. «Πιστεύω ότι τα μέτρα τηρούνται εν μέρει, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα αυστηρά. Δηλαδή τα δικαστήρια λειτουργούν σαν να μην τρέχει τίποτα, οι εφορίες λειτουργούν επίσης κανονικά. Έπρεπε να είχαμε πάει σε πιο αυστηρό lockdown», επεσήμανε.

Κληθείς να σχολιάσει τα κατάλοιπα που μπορεί να αφήσει ο ιός στους νοσούντες ανέφερε ότι έχει διαπιστωθεί ότι ένα ποσοστό των ασθενών μετά την πάροδο της οξείας φάσης, έχει αναπνευστικά προβλήματα, ενώ ένα άλλο, μικρότερο μέρος, έχει προβλήματα με την καρδιά του. «Οι βλάβες αυτές μπορεί να κρατήσουν και 6 μήνες και κάποιοι μπορεί να έχουν και μόνιμες βλάβες» κατέληξε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: