15.12.20

Ο σεξισμός δεν είναι τρίχες...


Εδώ ο κόσμος καίγεται, ο κορονοϊός καλπάζει, χάνονται ζωές και εσείς συζητάτε για κομμωτήρια και για μανικιούρ- πεντικιούρ: Αυτή είναι η κατηγορία που ίπταται τις τελευταίες ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στρέφεται κατά κύριο λόγο κατά των γυναικών.

Λες και δεν... ήταν και οι άνδρες που περίμεναν πως και πως να ανοίξουν τα κομμωτήρια και κουρεία γιατί είχαν αρχίσει οι μισοί να θυμίζουν βιντεοκασέτα με το Στάθη Ψάλτη και σε λίγο θα έφταναν σε ένδοξες εποχές hair metal.

Αλλά ήταν η γνωστή κατηγορία για τη γυναικεία ματαιοδοξία. Σε ένα κόσμο που πάνω από όλα εκτιμά σε μία γυναίκα την εμφάνιση, ω τι παράδοξο! Η γυναίκα ενδιαφέρεται για την εμφάνιση της.

Μια κοινωνία που χλευάζει τη γυναίκα αν έχει γκρίζα μαλλιά, μία κοινωνία που χλευάζει τη γυναίκα αν έχει τρίχες οπουδήποτε στο σώμα, μία κοινωνία που χλευάζει τη γυναίκα αν έχει φτέρνα που δεν είναι απαλή σαν οπίσθια μωρού και μία κοινωνία που χλευάζει τη γυναίκα αν έχει νύχια χωρίς μανικιούρ, τώρα τη χλευάζει που θέλει να πάει κομμωτήριο.

Γιατί από τα σεξιστικά πρότυπα δεν ξεφεύγει κανείς και καμία. Μπορούμε μόνο ίσως με αυτογνωσία και προσπάθεια να τα αμφισβητήσουμε. Αλλά είναι αντικειμενική αλήθεια ότι και σε αυτό το lockdown, ενώ η οικονομία βυθίζεται και εργασιακά δικαιώματα πάλι αμφισβητούνται, την ώρα που η δημοκρατία δοκιμάζει τα όρια της, πολλές γυναίκες (και πολλοί άντρες) ήθελαν απλώς να νιώσουν όμορφοι, περιποιημένοι, αποδεκτοί. Από την κοινωνία, από τους συντρόφους, από τους εαυτούς τους.

Μα ποιος θα σε δει; Εγώ στον καθρέφτη της μοναξιάς μου. Ο σύντροφος μου. Η οικογένεια μου. Οι συνάδελφοι μου (δεν είναι σε τηλεργασία το 80% των εργαζομένων, τουναντίον τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλά και αυτό είναι πιο ανησυχητικό από τη λειτουργία των κομμωτηρίων).

Πολυτέλειες την ώρα που άνθρωποι παλεύουν να πάρουν ανάσα σε μία ΜΕΘ! Ναι, είναι. Η ζωή είναι πιο σημαντική. Αλλά όσο ζούμε και ελπίζουμε, θα θέλουμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας, για να μην παραιτηθούμε. Είναι απλώς ανθρώπινο. Και στην περίπτωση της γυναίκας, ο καλλωπισμός είναι η ενσωματωμένη μέσα της πίεση να είναι όμορφη, αλλά προς θεού! Να μην ομολογεί ότι προσπάθησε για αυτό.

Αλλά ή θα έχεις άψογο νύχι και θα είσαι ελαφρόμυαλη ή θα έχεις άβαφα μαλλιά και θα είσαι γριά κι απεριποίητη. Δεν μπορείς να νικήσεις στο σεξισμός και ο σεξισμός δεν είναι “τρίχες”.

Λίγη κατανόηση λοιπόν στις ανθρώπινες επιθυμίες, έστω και εάν οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε όσα μας έμαθαν μεγαλώνοντας. Αλλιώς ας πάμε σε ένα κανονικό lockdown, κλείνοντας για δύο εβδομάδες κυριολεκτικά τα πάντα εκτός από υγεία, φαρμακεία και σουπερμάρκετ, όπως κάνουν αυτή τη στιγμή άλλες χώρες...

Βίκυ Σαμαρά

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: