2.12.20

Κάθε 17 δευτερόλεπτα...


...ένας άνθρωπος πεθαίνει στην Ευρώπη...

Καμπανάκι κινδύνου ότι η πρόωρη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας μπορεί να οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων προχώρησε η αρμόδια για θέματα υγείας Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, απευθυνόμενη στην τηλεδιάσκεψη των... Υπουργών Υγείας. Όπως είπε η Επίτροπος, κάτι τέτοιο θα σήμαινε την ανάγκη για ένα νέο lock down στη συνέχεια.

«Κάθε 17 δευτερόλεπτα ένα άτομο χάνει τη ζωή του λόγω του COVID-19 στην Ευρώπη. Η κατάσταση μπορεί να σταθεροποιείται, αλλά παραμένει εύθραυστη. Όπως όλα τα άλλα φέτος, οι εορταστικές εκδηλώσεις στο τέλος του έτους θα είναι διαφορετικές. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο τις προσπάθειες όλων μας τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες. Φέτος, η διάσωση ζωών πρέπει να μπει πριν από τους εορτασμούς. Αλλά με τα εμβόλια στον ορίζοντα, υπάρχει επίσης ελπίδα. Όλα τα κράτη μέλη πρέπει τώρα να είναι έτοιμα να ξεκινήσουν εκστρατείες εμβολιασμού και διάθεσης εμβολίων το συντομότερο δυνατό, μόλις υπάρξει ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο», τόνισε.

Όπως είπε η Επίτροπος, ένα μάθημα που πρέπει να μάθουμε από τα αποτελέσματα του καλοκαιριού είναι ο τρόπος άρσης των μέτρων και ζήτησε από τους υπουργούς Υγείας να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί ενόψει του Ιανουαρίου, όποτε μπορεί να παρουσιαστεί αύξηση μετά από ενδεχόμενη χαλάρωση στις γιορτές. Προειδοποίησε τους Υπουργούς ότι αυτή τη φορά, «έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά», προτρέποντας τους να διδαχθούν από τα λάθη και το υψηλό τίμημα που πλήρωσαν.

«Σήμερα, υιοθετήσαμε μια στρατηγική για να παραμείνουμε ασφαλείς από το COVID-19 κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Με αυτήν , αναμένουμε την εξέλιξη της πανδημίας τους επόμενους μήνες, και ιδίως την επερχόμενη περίοδο των διακοπών. Ο χειμώνας σημαίνει περισσότερη μετάδοση του ιού και λιγότερες επιλογές για να τον κρατήσουμε μακριά. Με χαμηλότερες θερμοκρασίες παραμένουμε σε κλειστούς χώρους  και αυτό οδηγεί σε υψηλότερη μετάδοση», εξήγησε.

«Οι πολίτες της ΕΕ θεωρούν την υγεία ως προτεραιότητα και αναμένουν από την Ευρώπη να κάνει περισσότερα για την προστασία τους. Πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προσδοκίες και να ξεπεράσουμε τα παλιά ταμπού. Τώρα είναι η ώρα για αποτελέσματα», τόνισε.

«Πιστέψτε με όταν λέω ότι ξέρω τι θυσίες πρέπει όλοι να κάνουμε για να διατηρούμε ο ένας τον άλλον ασφαλή και καταλαβαίνω την επιθυμία να χαλαρώσουμε τους περιορισμούς. Ωστόσο, δεν είμαστε στην ίδια κατάσταση όπως πριν από το καλοκαίρι. Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε μέρα», υπενθύμισε στους Υπουργούς...

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: