2.12.20

Ευρώπη κερνάει... Μπάμπις πίνει...



Ελεγκτική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις, παραβίασε τη νομοθεσία περί σύγκρουσης συμφερόντων και της χώρας του και της Ε.Ε., αναφέρει το Politico.

Η... έκθεση, με ημερομηνία 22 Οκτωβρίου, διαπιστώνει ότι ο Μπάμπις ελέγχει τον όμιλο Agrofert- στον οποίο ανήκουν πολλές εταιρείες του αγροτικού τομέα- παρά το γεγονός ότι έχει μεταφέρει τα περιουσιακά του στοιχεία σε δυο καταπιστευµατικά ταµεία (trust funds) το 2017, όταν ψηφίστηκε η νομοθεσία περί διαφάνειας στη χώρα του.

Ο Μπάμπις- αναφέρει το ρεπορτάζ του Politico - υπό την ιδιότητά του ως αξιωματούχος του δημοσίου, ενέκρινε για την Agrofert επιχορηγήσεις, κατά παράβαση τοης νομοθεσίας για τη σύγκρουση συμφερόντων.


Η έκθεση 250 σελίδων, που είναι συνέχεια προηγούμενου ελέγχου που είχε διενεργήσει η Κομισιόν, αναφέρει ότι ο Μπάμπις «λόγω των διαφορετικών του ρόλων εμπλέκεται ενεργά στην εφαρμογή του Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού στην Τσεχία» επομένως «ως αξιωματούχος του Δημοσίου παραβίασε (και εξακολουθεί να παραβιάζει) το νόμο για τη σύγκρουση συμφερόντων».

Ο Μπάμπις απέρριψε πάλι τις κατηγορίες δηλώνοντας στα μέσα ενημέρωσης της χώρας του αυτή την εβδομάδα ότι «δεν έχει υπό τον έλεγχό του ή υπό την διοίκησή του την Agrofert».

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, επιχορηγήσεις ή άλλες διευκολύνσεις απαγορεύονται προς επιχειρήσεις στις οποίες αξιωματούχος του δημοσίου έχει μετοχικό μερίδιο από 25% και πάνω. 

Η έκθεση της Κομισιόν κρίνει επίσης ότι τρεις επιχορηγήσεις που έλαβε η Agrofert από το Ευρωπαϊκό Ταμέιο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ERDF) παραβίασαν και τον νόμο της Τσεχίας και τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ενώ εντοπίζει και σύγκρουση συμφερόντων στη εκταμίευση ευρωπαϊκών επενδυτικών κονδυλίων. 

Στη διάρκεια της περιόδου που έγινε ο έλεγχος, αναφέρει η έκθεση, «η αμερόληπτη και αντικειμενική» θέση του Μπάμπις «υπονομεύτηκε καθώς είχε εμπλακεί σε αποφάσεις που πιθανώς επηρέαζαν τα συμφέροντα του ομίλου Agrofet»

Εκπρόσωπος της Κομισιόν ανάφερε ότι η κυβέρνηση της Τσεχίας έχει τρεις μήνες στη διάθεσή της για να στείλει την απάντησή της: «Θα μας αναφέρουν για την εφαρμογή [των συστάσεων που κάνουν οι ελεγκτές], θα εξετάσουμε τις απαντήσεις και θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε στη συνέχεια».

Η έκθεση κάνει διάφορες συστάσεις στις αρχές της Τσεχίας, όπως να διασφαλίσουν ότι «ευρήματα που εχουν επιπτώσεις στον ρποϋπολογισμό της Ε.Ε. ξεπερνώντας τα 10.000 ευρώ θα πρέπει να αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF)». Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δεν θέλησε να απαντήσει στην ερώτηση τί θα κάνει η Επιτροπή εάν η απάντηση της Πράγας δεν κριθεί ικανοποιητική. 

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: