29.8.20

Toυρκικά μαχητικά παρενόχλησαν ελληνικά F-16...


  ... που συνόδευαν το αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-52...
Σε ανατολίτικο παζάρι με τον Τ. Ερντογάν κατευθύνεται η Ευρώπη δίνοντας πίστωση χρόνου στην Άγκυρα που συνεχίζει τις προκλήσεις από αέρα και θάλασσα. Η γειτονική μας χώρα εξέδωσε νέες navtex δεσμεύοντας θαλάσσιες περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ άλλο ένα περιστατικό έντασης καταγράφηκε -αυτή τη φορά- στο διεθνή εναέριο της Ελλάδας. Αφορμή στάθηκε η ΝΑΤΟική δραστηριότητα «ALLIED SKY».

Το...
ΓΕΕΘΑ για το επεισόδιο με την πτήση του Β-52 των ΗΠΑ

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανήρτησε ότι τουρκικά αεροσκάφη συνόδευσαν μέχρι βαθιά στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου το στρατηγικό αμερικανικό βομβαρδιστικό τύπου Β-52, προκαλώντας την αντίδραση του ` που έσπευσε να απαντήσει περιγράφοντας τη σειρά των γεγονότων.

«Παρά τα συμφωνηθέντα και τις σχετικές διαβεβαιώσεις, κατά την είσοδο του Β-52 στο FIR ΑΘΗΝΩΝ τα τουρκικά μαχητικά επιδεικνύοντας ιδιαίτερα προκλητική, αντιδεοντολογική, αντισυμμαχική και αντιδιαμετρικά αντίθετη συμπεριφορά από το σκοπό της δραστηριότητας, εξακολούθησαν την πτήση τους πλησίον του αμερικανικού αεροσκάφους το οποίο παρέλαβε σύμφωνα με τη σχεδίαση η ελληνική τετράδα F-16» αναφέρει αρχικά το ΓΕΕΘΑ και ενημερώνει πως «δύο ζεύγη αεροσκαφών F-16 BLK 52+, τα οποία βρίσκονταν σε ετοιμότητα στην περιοχή γι' αυτόν το λόγο, αναγνώρισαν, αναχαίτισαν και εξεδίωξαν από το FIR ΑΘΗΝΩΝ τα τουρκικά αεροσκάφη».


Οι ενέργειες της Τουρκίας έχει προκαλέσει τεράστια ένταση στην περιοχή με το ΓΕΕΘΑ να τονίζει πως «τέτοιου είδους προκλητικές ενέργειες παραβίασης των συμφωνηθέντων αφενός δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στο ΝΑΤΟ, αφετέρου καταστρατηγούν τους Διεθνείς Κανόνες Εναέριας Κυκλοφορίας, ανεβάζοντας κατακόρυφα τις πιθανότητες πρόκλησης ατυχήματος και θέτοντας μάλιστα σε κίνδυνο αεροπορικά μέσα και άλλων συμμαχικών κρατών».

Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης

Η κλιμάκωση που επιδιώκει η Τουρκία είναι φανερή και στις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων με τελευταία την τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι. Η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών δεν άργησε να έρθει στα λεγόμενα του Οκτάι πως αποτελεί αιτία πολέμου η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ.

«Η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες, όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους, αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου» ανέφερε μεταξύ άλλων το Ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. σε μια μακρά περίοδο αντιπαράθεσης με τη γείτονα χώρα που είναι άγνωστο πώς θα κορυφωθεί και πού θα καταλήξει.

► Θυμίζουμε πως ουσιαστικά όλες οι κρίσιμες αποφάσεις για την Τουρκία πάνε πακέτο στο έκτακτο συμβούλιο κορυφής της Ε.Ε. στις 24-25 Σεπτεμβρίου και αναλόγως των εξελίξεων θα διαμορφωθεί το πλαίσιο των ευρω-τουρκικών σχέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: