15.8.20

Διάταγμα Τραμπ για το... «απειλητικό» TikTok...

Ο Τραμπ απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑΣτη σκιά του οικονομικού πολέμου με την Κίνα, ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε χθες Παρασκευή διάταγμα που αναγκάζει τον κινεζικό όμιλο ByteDance να πουλήσει τις δραστηριότητες του διεθνούς μέσου του κοινωνικής δικτύωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Υπάρχουν...
αξιόπιστες αποδείξεις που με κάνουν να πιστεύω ότι η ByteDance (...) μπορεί να λάβει μέτρα που απειλούν να βλάψουν την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών», εξηγεί στο διάταγμα ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγορεί εδώ και μήνες, χωρίς αποδείξεις, την πολύ δημοφιλή πλατφόρμα διαμοιρασμού βίντεο ότι στέλνει προσωπικά δεδομένα Αμερικανών χρηστών για να χρησιμοποιηθούν από το Πεκίνο.


Τις τελευταίες ημέρες αξιωματούχοι εξέφραζαν φόβους ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα μπορεί να χρησιμοποιείται από το Πεκίνο για λόγους που θεωρούνται επιζήμιοι για τη χώρα.

«Όπως έχουμε ήδη πει, το TikTok λατρεύεται από 100 εκατομμύρια Αμερικανούς επειδή είναι ένας τόπος ψυχαγωγίας, προσωπικής έκφρασης και κοινωνικής σύνδεσης», αντέδρασε εκπρόσωπος της ByteDance.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε χαρά στις οικογένειες και σταδιοδρομίες γεμάτες νόημα σε όσους δημιουργούν στην πλατφόρμα μας επί πολλά χρόνια».

Το TikTok έχει κατ’ επανάληψη χρειαστεί να υπερασπιστεί τις σχέσεις του με την Κίνα, όπου η ByteDance κατέχει μια παρόμοια εφαρμογή, αλλά με άλλη επωνυμία. Η πλατφόρμα ανέκαθεν αρνείτο ότι μοιράζεται δεδομένα με τις κινεζικές αρχές και έχει διαβεβαιώσει ότι δεν σκοπεύει να αποδεχθεί αυτού του είδους αιτήματα.

Το νέο διάταγμα που υπογράφηκε χθες διευκρινίζει πως ο αγοραστής πρέπει να είναι αμερικανική εταιρία και «να αποδείξει τη θέληση και την ικανότητά της να συμμορφώνεται με το διάταγμα αυτό».

Ο κολοσσός της πληροφορικής Microsoft βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ByteDance για την εξαγορά του TikTok, τουλάχιστον στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: