9.8.20

Σύνοδος Κορυφής για τη Βηρυτό...


Συνομιλίες με τηλεδιάσκεψη θα έχουν σήμερα το μεσημέρι ηγέτες από όλο τον κόσμο - μετά από πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τη χοργηση βοήθειας στο Λίβανο, πέντε ημέρες μετά την πολύνεκρη έκρηξη που ισοπέδωσε το λιμάνι της πρωτεύουσας. 
Η τηλεδιάσκεψη θα αρχίσει...
το μεσημέρι και μεταξύ των ηγετών φαίνεται ότι θα είναι και ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ που έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να την παρακολουθήσει.

Η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι από την έκρηξη στην αποθήκη με τους 2.700 τόνους νιτρικού αμωνίου, προκλήθηκαν ζημιές πάνω από 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο απολογισμός μέχρι τώρα είναι τουλάχιστον 158 νεκροί, δεκάδες ακόμα αγνοούμενοι, πάνω από 5.000 τραυματίες και 300.000 άστεγοι.

Χθες, χιλιάδες κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης, αποδίδοντας την τραγωδία στην χρόνια διαφθορά του πολιτικού συστήματος. Ομάδες διαδηλωτών συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας και κατέλαβαν δημόσια κτίρια μεταξύ αυτών τουλάχιστον 4 υπουργεία. Οι τραυματίες από τα επεισόδια ξεπερνούν τους 700, ενώ ένας αστυνομικός σκοτώθηκε πέφτωντας από μπαλκόνι ξενοδοχείου.

Σε τηλεοπτικό μήνυμά του ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιαμπ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ως διέξοδο από την κρίση, θέμα που θα συζητηθεί στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο.

φωτό από EΡT

Δεν υπάρχουν σχόλια: