2.8.20

Στις 3 Νοεμβρίου οι εκλογές...

... δηλώνει τώρα ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου...

Να βάλει τέλος στην αναστάτωση που προκλήθηκε όσον αφορά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, επιχείρησε σήμερα (Κυριακή) ο...
 
προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μαρκ Μίντοους.

Όπως δήλωσε, οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 3 Νοεμβρίου, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε την εκτίμησή του πως ο νυν πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα είναι ο νικητής της αναμέτρησης.

Η παραπάνω δήλωση Μίντοους έρχεται μετά τον σάλο που προκλήθηκε όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε το πρωτοφανές αίτημά του να αναβληθούν οι εκλογές λόγω φόβων για νοθεία.

«Με την ψήφο διά αλληλογραφίας (…) οι εκλογές του 2020 θα είναι οι πιο ανακριβείς και οι πιο νόθες στην ιστορία», έγραψε στο Twitter ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος. «Θα ήταν πραγματική ντροπή για τις Ηνωμένες Πολιτείες», συνέχισε, και πρόσθεσε, θέτοντας το ερώτημα: «Αναβολή των εκλογών μέχρι ο κόσμος να μπορεί να ψηφίσει κανονικά και με ασφάλεια;».

Ωστόσο, μετά το ράπισμα που υπέστη ακόμα και από δικούς του στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε, κατά την προσφιλή του τακτική, σε αναδίπλωση: «Θέλω να γίνουν εκλογές και να έχουμε αποτέλεσμα, πολύ, πολύ περισσότερο από εσάς», δήλωσε και πρόσθεσε: «Δεν θέλω αναβολή. Θέλω να γίνουν εκλογές. Όμως δεν θέλω να αναγκαστούμε να περιμένουμε τρεις μήνες και μετά να μάθουμε ότι λείπουν ψηφοδέλτια και ότι οι εκλογές δεν σημαίνουν τίποτα».

Σημειώνεται πως στην πραγματικότητα ο πρόεδρος δεν μπορεί να αναβάλει τις εκλογές, καθώς η ημερομηνία τους ορίζεται από το Κογκρέσο. Οι ημερομηνίες των προεδρικών εκλογών - την Τρίτη μετά την πρώτη Δευτέρα τον Νοέμβριο κάθε τέταρτου έτους - κατοχυρώνονται από ομοσπονδιακό νόμο και θα απαιτούσαν αλλαγή από το Κογκρέσο. Το αμερικανικό σύνταγμα προβλέπει επίσης ότι η θητεία του προέδρου και του αντιπροέδρου της χώρας λήγει στις 20 Ιανουαρίου.

Πάντως, ο Τραμπ δεν έχει αποσαφηνίσει εάν θα αναγνωρίσει ή όχι το αποτέλεσμα των εκλογών, σε περίπτωση ήττας του από τον Δημοκρατικό αντίπαλό του, Τζο Μπάιντεν...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: