24.10.18

Xαμόγελα...

«Ψωμί και τριαντάφυλλα» ήταν το παραδοσιακό σύνθημα του εργατικού κινήματος. «Ψωμί και… χειροπέδες» θα μπορούσε να είναι το...
μότο που συνοψίζει τη λογική της πολιτικής αντεπίθεσης που επιχειρεί η κυβέρνηση.

Πλατιά χαμόγελα
Χτες αργά το βράδυ η ευφορία ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής στις τάξεις των κυβερνητικών στελεχών. Η εικόνα του Γιάννου Παπαντωνίου να οδηγείται με χειροπέδες στο Μεταγωγών προκάλεσε πλατιά χαμόγελα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ασχέτως αν δημοσίως η γραμμή ήταν «χαμηλοί τόνοι» γιατί πρόκειται για «θέμα της Δικαιοσύνης». Την ίδια ώρα σύσσωμο το «συριζικό Twitter» κινήθηκε μετά από πολύ καιρό σε πανηγυρικούς τόνους.

Οι λόγοι της ευφορίας

Οι λόγοι της κυβερνητικής ευφορίας είναι προφανείς;

Πρώτον, με την προφυλάκιση για διαφθορά ενός ηγετικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, απαξιώνεται ηθικά αυτό που στην κυβέρνηση ονομάζουν «παλαιό καθεστώς», δηλαδή η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ.

Δεύτερον, ενισχύεται η εικόνα των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ως δυνάμεων που μπορεί να αναγκάστηκαν να ασκήσουν σκληρή λιτότητα, εντούτοις, έχουν «καθαρά χέρια».

Τρίτον, έφυγε επιτέλους από την κορυφή της πολιτικής ατζέντας η σύγκρουση Καμμένου-Κοτζιά. Επιπλέον, πέρασε σε δεύτερη μοίρα το κλείσιμο της ΑΣΕΟΕ (το οποίο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν υποκινούμενο) και η καμπάνια της ΝΔ για τα πανεπιστήμια.

Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΑ και την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος συνόψισε τα κυβερνητικά επιχειρήματα: «Αλλά κάθε φορά που η Δικαιοσύνη προχωρά και ολοκληρώνει τις διαδικασίες για τη δικαστική διερεύνηση των υποθέσεων, αποδεικνύεται σε όλο της το μέγεθος η διαφθορά, η διαπλοκή και ο εκφυλισμός του παλιού πολιτικού συστήματος.»

Ακόμα πιο επιθετική υπήρξε αργότερα η ανακοίνωση του Μαξίμου: «Αντί η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής να ψάχνουν σωσίβιο σε θεωρίες συνωμοσίας, προκειμένου να αποφύγουν να πάρουν θέση για την προφυλάκιση Παπαντωνίου, ας ζητήσουν επιτέλους τουλάχιστον μία συγγνώμη για τον τρόπο που κυβέρνησαν, για τον εκφυλισμό της πολιτικής και για το εκτεταμένο δίκτυο διαφθοράς που δημιούργησαν.»

Η συνέχεια
Η προφυλάκιση Παπαντωνίου πυροδότησε νέο γύρο φημών ότι επίκειται κι άλλες αποκαλύψεις για «πολιτικά πρόσωπα του παλιού καθεστώτος». Η διάρκεια και η ένταση αυτών των φημών οδηγεί αναπόφευκτα στο συμπέρασμα ότι είναι κατευθυνόμενες. Ο χρόνος θα δείξει αν είναι αληθείς.

Πάντως σήμερα μπορούμε να δούμε με διαφορετικό μάτι ένα απόσπασμα από την προχτεσινή συνέντευξη του Δημήτρη Τζανακόπουλο στον Νίκο Χατζηνικολάου: «Έχουμε ανοίξει μια σειρά από υποθέσεις που στο παρελθόν αποτέλεσαν τις βασικές, τις κύριες περιοχές διασπάθισης δημόσιου χρήματος και κατάχρησης εξουσίας. Είναι η υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι η υπόθεση της Novartis, είναι άλλες υποθέσεις, μια σειρά από Υπουργεία, είναι η υπόθεση Παπαντωνίου, οι οποίες υποθέσεις έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, ακριβώς επειδή η ελληνική Κυβέρνηση πήρε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και έκανε τις απαραίτητες διοικητικές ενέργειες για να προχωρήσουν. Και από εκεί και πέρα, σας ξαναλέω ότι είναι η ελληνική Δικαιοσύνη η οποία θα αποφασίσει για την πορεία των υποθέσεων αυτών.»

Ορισμένοι εκτιμούν ότι ενδεχόμενη αποκάλυψη στοιχείων για σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα μπορεί να επηρεάσει καταλυτικά την έκβαση των εκλογών.

…και το ψωμί
Εκτός όμως από «χειροπέδες», η εκτυλισσόμενη κυβερνητική αντεπίθεση έχει και «ψωμί», δηλαδή κοινωνικές παροχές. Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος επανέλαβε (για πολλοστή φορά) στο Newpost ότι και οι συντάξεις δεν θα περικοπούν και τα μέτρα της ΔΕΘ θα εφαρμοστούν όπως έχει σχεδιαστεί. Κατά τον αξιωματούχο, πέρα από αυτήν καθαυτή την οικονομική ωφέλειά τους, οι παροχές έχουν ένα ευρύ πολιτικό συμβολισμό: Με την εφαρμογή τους αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση είναι αξιόπιστη, καθώς και ότι μπορεί να εγγυηθεί την προοπτική των λαϊκών στρωμάτων. «Ο κόσμος περιμένει από εμάς να εφαρμόσουμε αυτά που έχουμε υποσχεθεί», είπε χαρακτηριστικά ο συνομιλητής μας.

Ψωμί και χειροπέδες λοιπόν. Για να πειστούν οι ψηφοφόροι όμως εκτός από το να εισπράξουν το… «ψωμί», πρέπει να δουν και άλλες «χειροπέδες». Μόνο που αυτό το τελευταίο δεν εξαρτάται από τις επιθυμίες της κυβέρνησης, αλλά από τα ενοχοποιητικά στοιχεία που υπάρχουν –αν υπάρχουν...

newpost.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: