31.10.18

Η Τουρκία συνεχίζει τις απειλές για τα 12 μίλια...

και επαναφέρει το casus belli...

Συνεχίζονται αμείωτες οι αντιδράσεις στην Τουρκία για το ελληνικό σχέδιο επέκτασης των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια, ξεκινώντας από το...
Ιόνιο.

Η Άγκυρα θα απαντήσει δυναμικά ακόμα και σε απόπειρα «σταδιακής» επέκταση των θαλάσσιων συνόρων, δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης εκπρόσωπος του κυβερνώνοντος κόμματος ΑΚ του Ερντογάν.

Προηγουμένως η Τουρκία είχε επαναλάβει την πάγια θέση της ότι τυχόν επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης είναι αιτία πολέμου (casus belli).

Μάλιστα, ο ίδιος επανέφερε τις πολεμικές απειλές δηλώνοντας σε προκλητικό τόνο: «Είναι μια πολύ επικίνδυνη προσέγγιση [της Ελλάδας], τους υπενθυμίζω την απόφαση της Βουλής μας το 1995 [casus belli]. Η Τουρκία δεν θα ανεχθεί απειλές, τους συνιστούμε να είναι εποικοδομητικοί».

Η τελευταία ανακοίνωση του ΑΚ ήρθε να προστεθεί στην πρειδοποίηση που απηύθυνε νωρίτερα την Τετάρτη στην Αθήνα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

«Η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε, την ώρα που το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» άρχιζε τις έρευνες στον στόχο «Αλάνια 1», νότια της Αττάλειας.

«Στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο στην Κύπρο, όποιο και να είναι, το λέμε καθαρά ότι δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε τα δικαιώματά μας που απορρέουν από πρακτικές του διεθνούς δικαίου στη βάση συμφωνιών και από το δίκαιο”, ανέφερε ο Τούρκος υπουργός προσθέτοντας: «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε το δίκαιο και τα δικαιώματα της Τουρκίας και της ‘ΤΔΒΚ’, δεν πρόκειται με κανένα τρόπο να υποχωρήσουμε σε αυτό, το έχουμε ξεκαθαρίσει με κάθε τρόπο στους συνομιλητές μας και θα συνεχίσουμε να το ξεκαθαρίζουμε. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα γι' αυτό και θα συνεχίσουμε να τα λαμβάνουμε».

Στις τουρκικές απειλές απάντησε στο μεταξύ ο αρχηγός της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, απαντώντας σε ερώτηση του Newpost.gr.

Όπως είπε, «εκείνο που επιδιώκουμε με χαμηλούς τόνους αλλά με αποφασιστικότητα, είναι να πετύχουμε την αποστολή μας, η οποία είναι να πετάμε, να μαχόμαστε και να νικάμε. Και όλα αυτά πάντα με ασφάλεια».

Και πρόσθεσε με νόημα: «Πετάμε ψηλά, πετάμε μακριά, πετάμε όπου χρειαστεί και είμαστε πάντα δίπλα σας. Αυτό είναι το σύνθημά μας για τους φετινούς εορτασμούς. Αυτό είναι το μήνυμα μας και για τους απέναντι, οι οποίοι το παίρνουν καθημερινά. Το δικό μας μαχητικό θα είναι το τελευταίο που θα προσγειώνεται πάντα».

Κληθείς να σχολιάσει την τουρκική χρήση των Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAV) με συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα στο Αιγαίο και για τους τρόπους ελληνικής αντιδράσεως και εάν στους σχεδιασμούς υπάρχει πρόβλεψη για κατάρριψή τους ο Α/ΓΕΑ σημείωσε με νόημα: «Υπάρχουν θεσμοθετημένοι κανόνες εμπλοκής. Από εκεί και πέρα όποτε χρειαστεί θα αποδεσμευτούν. Ένας στρατηγός έλεγε κάποτε δεν μπορείς να βάλεις ένα κανόνι για να σκοτώσει ένα κουνούπι. Αν χρειαστεί όμως το κανόνι να σκοτώσει το κουνούπι, τότε και αυτό θα γίνει. Η μέθοδος που θα επιλεγεί εξαρτάται από την περίπτωση. Θα αντιμετωπίσεις το πρόβλημα με ότι έχεις»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: