4.10.18

Μόσχα κατά Δύσης για τις πιέσεις σε VRMO...

Νέα επίθεση κατά του δυτικού παράγοντα εξαπέλυσε το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ. Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του...
ΥΠΕΞ κατηγόρησε τη Δύση ότι επιχειρεί να σύρει την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με «κάθε κόστος».

Σε συνέχεια του δημοψηφίσματος όπου η χαμηλή συμμετοχή κυριάρχησε, η Μόσχα με διαρκείς παρεμβάσεις της, εξαπολύει πυρά κατά του ΝΑΤΟ. «Προφανής στόχος των δυτικών χωρών είναι να φέρουν τη “Μακεδονία” στο ΝΑΤΟ με κάθε κόστος. Η θέση της Ρωσίας παραμένει θέση αρχών και είναι απαράλλακτη. Αφορά σε μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα που θα εκπονηθεί και από τις δύο χώρες, χωρίς την εξωτερικές παρεμβάσεις και πιέσεις», επανέλαβε η Ζαχάροβα και συνέχισε:

«Εάν μιλάμε για μη παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα, τότε δεν θα πρέπει να επιχειρηματολογούμε υπέρ ή κατά όταν αναφερόμαστε σε δημοψηφίσματα. Εάν μιλάμε για μη παρέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα και σεβασμό στους νόμους, περιλαμβανομένων και των διεθνών [νόμων], τότε ο επικεφαλής του μπλοκ κρατών δεν πρέπει να μιλά για μια απόφαση που θα πρέπει να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο μιας χώρας».

Η τελευταία αναφορά της Ζαχάροβα μπορεί να ερμηνευθεί και ως απάντηση στις παραινέσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ προς την αξιωματική αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ να υπερψηφίσει τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπονται βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών.

«Η μεγάλη προπαγανδιστική εκστρατεία [της Δύσης] παρουσιάστηκε [από τα ΜΜΕ] με θετικό τρόπο. Αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Τι θα συνέβαινε εάν η Μόσχα καλούσε τους “Μακεδόνες” να ψηφίσουν; Θα το εκλάμβαναν όλοι ως παρέμβαση στα εσωτερικά [της χώρας]. Αυτό το γεγονός δεν είναι απλά δύο μέτρα και δύο σταθμά, αλλά κατάχρηση κοινωνικών κανόνων», κατέληξε η Ζαχάροβα.

Η τοποθέτηση Ζαχάροβα έρχεται σε συνέχεια της σκληρής ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας το οποίο χαρακτήριζε «άκυρο» το δημοψήφισμα και προειδοποιούσε με βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε περίπτωση που φτάσει η εκεί η συμφωνία των Πρεσπών.

«Παρά το γεγονός ότι τα δύο τρίτα των “Μακεδόνων” δεν υποστήριξαν τη συμφωνία των Πρεσπών, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος καλωσορίστηκαν από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και την Ουάσιγκτον. Καταγράφηκε η φιλοδοξία να τραβηχτούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ παρά την αντίθετη γνώμη των “Μακεδόνων”», σημείωνε η Μόσχα και συνέχιζε:

«Μια μακροπρόθεσμη λύση μπορεί να βρεθεί μόνο από τα συμβαλλόμενα μέρη, χωρίς εξωτερικές πιέσεις, εντός του νομικού πλαισίου, με ευρεία λαϊκή υποστήριξη. Η συμφωνία των Πρεσπών ξεκάθαρα δεν πληροί αυτά τα κριτήρια. Έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και το σύνταγμα της “Μακεδονίας”, κάτι το οποίο έχει καταστεί σαφές από τον πρόεδρο της χώρας».

Τέλος, το ρωσικό ΥΠΕΞ υπενθύμιζε πως η Ρωσία ως μέλος του «Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο εν λόγω ζήτημα, δεδομένου ότι σύμφωνα με την παράγραφο 3 του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα αποτελέσματα των συνομιλιών θα εξεταστούν από το Συμβούλιο»...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: