4.10.18

Βραδιά - ορόσημο για την Ελλάδα...

Με την ΑΕΚ να έχει λιγοστές πιθανότητες πρόκρισης ακόμη και στα νοκ άουτ του Europa League, οι αποψινές αποστολές ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού σε Μπόρισοφ και Μιλάνο αποκτούν κομβική σημασία. 

Mετά την ΑΕΚ σκυτάλη παίρνουν απόψε Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ στις μάχες των ελληνικών ομάδων στα Κύπελλα Ευρώπης. Τόσο οι...
ερυθρόλευκοι όσο και ο Δικέφαλος του Βορρά θα ψάξουν κόντρα σε Μίλαν και Μπάτε Μπορίσοφ το αποτέλεσμα που θα διατηρήσει ακέραιες τις ελπίδες τους για πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Ενδεχομένως, μετά τα αποτελέσματα της πρώτης αγωνιστικής στην αναμέτρηση της Λευκορωσίας να διακυβεύονται περισσότερα σε σχέση με εκείνη της Ιταλίας. Και το αναφέρουμε αυτό διότι μετά την εκτός έδρας νίκη της Μπάτε κόντρα στη Βίντι και την ήττα του ΠΑΟΚ από την Τσέλσι, αν σήμερα οι γηπεδούχοι επικρατήσουν τότε θα ξεφύγουν έξι βαθμούς από την ομάδα του Λουτσέσκου. Φυσικά, κανείς δεν παραγνωρίζει πως και για τον Ολυμπιακό η εντός έδρας ισοπαλία με την Μπέτις αναγκάζει τους ερυθρόλευκους να αναζητήσουν βαθμούς εκτός έδρας σε Μιλάνο και Ανδαλουσία.

Η Ελλάδα χρειάζεται και τις δύο ομάδες που συμμετέχουν στο Γιουρόπα Λιγκ να προκριθούν στην επόμενη φάση, ειδικά αν σκεφτεί κανείς την πολύ δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η ΑΕΚ μετά την εντός έδρας ήττα από την Μπενφίκα το βράδυ της Τρίτης. Πλέον, για την Ένωση ακόμα και η πρόκριση στο Γιουρόπα φαντάζει... «βουνό» αν λάβουμε υπόψιν μας και την βαριά ήττα από τον Άγιαξ στην πρεμιέρα αλλά και το ότι ακολουθούν οι δύο κόντρες με την Μπάγερν Μονάχου που «καίγεται» για βαθμούς. Έτσι, άπαξ και η ΑΕΚ δύσκολα θα συνεχίσει στα Κύπελλα Ευρώπης μετά τα Χριστούγεννα, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ καλούνται να κρατήσουν ψηλά την χώρα μας στη βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ.

Αυτή την στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται στην 14η θέση με 25.800 βαθμούς, έχοντας από κάτω της την Ελβετία με 25.300 και από πάνω της την Δανία με 26.275. Πρακτικά, φαντάζει δύσκολο ως το τέλος της σεζόν να βρεθούμε κάτω από την 15η θέση αλλά και πάνω από την 13η θέση. Η 16η Κροατία έχει 24.375 βαθμούς και μόνο την Ντιναμό Ζάγκρεμπ να συμμετέχει στον όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ, ενώ η 12η Αυστρία έχει 27.450 βαθμούς και Σάλτσμπουργκ και Ραπίντ Βιέννης στον όμιλο του Γιουρόπα με βάσιμες ελπίδες πρόκρισης. 

Έτσι, λοιπόν, το ζητούμενο μοιάζει να είναι η διατήρηση της 14ης θέσης που ουσιαστικά έχει και την ίδια σημασία με την 13η. Οι Ελβετοί έχουν την Γιουνγκ Μπόις στο Τσάμπιονς Λιγκ με Μάντστεστερ Γιουνάιτεντ, Γιουβέντους και Βαλένθια αλλά και την Ζυρίχη στο Γιουρόπα Λιγκ με Μπάγερ Λεβερκούζεν, Λουντογκόρετς και ΑΕΚ Λάρνκας. Από την πλευρά τους, οι 13οι Δανοί έχουν μονάχα την Μιντίλαντ ως εκπρόσωπό τους στα Κύπελλα Ευρώπης, σε έναν όμιλο που δεν φαντάζει και ο πιο εύκολος, με Σλάβια Πράγας, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και Μπορντό.

Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό πως εφόσον Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ καταφέρουν να πάρουν τους βαθμούς που θα τους εξασφαλίζουν το εισιτήριο για τους «32», πολύ δύσκολα η Ελλάδα θα χάσει την 14η θέση στην βαθμολογία. Παράλληλα, θα διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες για να «ανέβει» στην 13η και να ξεπεράσει τους Δανούς. Να εξηγήσουμε ότι εφόσον η Ελλάδα διατηρήσει αυτή τη θέση ως το τέλος της χρονιάς, τότε θα συνεχίσει να βγάζει τον πρωταθλητή στον τρίτο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ και τη σεζόν 2020-21, με τον δευτεραθλητή στο δεύτερο προκριματικό, τον Κυπελλούχο (ή τον τρίτο της βαθμολογίας) στον τρίτο προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ και τον τέταρτο και τον πέμπτο της βαθμολογίας στον 2ο προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ.

Εδώ, μάλιστα, πρέπει να τονίσουμε και την υποσημείωση πως εφόσον το τρόπαιο έχει κατακτήσει ομάδα που έχει εξασφαλίσει απευθείας είσοδο τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ο πρωταθλητής της 13ης χώρας πάει απευθείας στα πλέι οφ του καλοκαιριού. Αντίθετα η 15η θέση στέλνει τον πρωταθλητή στον δεύτερο προκριματικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Προκειμένου να γίνει κατανοητή η σημασία της διατήρησης της 14ης θέσης, να αναφέρουμε πως στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ και με δεδομένο πως η Ελλάδα εκκίνησε την σεζόν από την 15η, ο πρωταθλητής θα ξεκινήσει την περιπέτειά του από τον δεύτερο προκριματικό...

sdna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: