8.10.18

«Φόβοι για νέα τραπεζική κρίση στη νότια Ευρώπη»...

Πτώση στο Χρηματιστήριο ΑθηνώνΦόβους για μια νέα τραπεζική κρίση στη νότια Ευρώπη, λόγω των απωλειών που σημείωσαν το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες σε Ελλάδα και Ιταλία, εκφράζει υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή στη Φρανκφούρτη.

«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. 37 εκατ. ευρώ έχουν χάσει από τα...
μέσα Μαΐου στο χρηματιστήριο του Μιλάνου όσοι επένδυσαν στις ιταλικές τράπεζες- μία απώλεια άνω του 25%. Όμως, τα πιο τρομακτικά δεδομένα ήρθαν από την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα. Στην Αθήνα, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε την Τετάρτη κατά 9%, ενώ η τράπεζα Πειραιώς έχασε το ένα πέμπτο της αξίας της» αναφέρει σε χθεσινό της δημοσίευμα η γερμανική Handelsblatt.

Όπως σημειώνει: «Οι απώλειες σε Ιταλία και Ελλάδα είναι ένα σύμπτωμα με δύο διαφορετικές αιτίες. Οι ελληνικές τράπεζες πιέζονται λόγω του τεράστιου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ για την περίπτωση της Ιταλίας αιτία είναι τα επιθετικά δημοσιονομικά σχέδια της νέας κυβέρνησης λαϊκιστών».

«Από κοινού οι εξελίξεις στις δύο χώρες πυροδοτούν φόβους μιας νέας τραπεζικής κρίσης στη νότια Ευρώπη» σχολιάζει η τραπεζική πηγή και προσθέτει: «προς το παρόν αντιμετωπίζουμε τα δύο αυτά περιφερειακά ζητήματα, όμως οι επενδυτές είναι νευρικοί και η κατάσταση θα μπορούσε γρήγορα να κλιμακωθεί».

Στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο πρόβλημα των τραπεζών είναι το πιστωτικό ρίσκο, σχολιάζει το δημοσίευμα και εξηγεί: «Δάνεια ύψους 88,6 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν εξυπηρετούνται ή θεωρούνται ότι είναι επικίνδυνα. Το ποσοστό αντιστοιχεί περίπου στο 48% του συνολικού δανεισμού ή στο 50% του ελληνικού ΑΕΠ».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «το γεγονός αυτό δεν είναι απλά και μόνο αποτέλεσμα οκτώ ετών ύφεσης. Η απροσεξία των ελληνικών τραπεζών στο να δανείζουν πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών κομμάτων και οργανισμών ΜΜΕ τώρα είναι η τιμωρία τους. Τα περισσότερα απ' αυτά πρέπει να διαγραφούν», καταλήγει.

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν τα μέσα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις»
«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν προκλήσεις μπροστά τους αλλά, έχουν την γνώση και την εμπειρία όπως και τα μέσα να τις αντιμετωπίσουν», τονίζει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Τα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών και η συνεχώς βελτιούμενη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν συνάδουν με την χρηματιστηριακή εικόνα», σημειώνει και προσθέτει: «Στις αγορές κεφαλαίου πολλές φορές παρουσιάζονται υπερβολικά φαινόμενα και έντονη μεταβλητότητα, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προκαλούν πανικό και να μας αποσπούν από τα πραγματικά δεδομένα».

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν προκλήσεις μπροστά τους αλλά, έχουν την γνώση και την εμπειρία όπως και τα μέσα να τις αντιμετωπίσουν. Πιστεύω ότι εκείνο που απαιτείται είναι μια πιο ενεργητική διαχείριση της κατάστασης και εμείς στο βαθμό που μας αναλογεί, είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε θετικά προς αυτήν την κατεύθυνση», επισημαίνει ο κ. Λιάκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: