26.10.18

Τι προβλέπει η πρόταση για αναθεώρηση Συντάγματος...

...που συζητά ο ΣΥΡΙΖΑ...

Οι βασικοί άξονες της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση όπως κατατέθηκε στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος έρχονται στη δημοσιότητα.

Η πρόταση, που...
δημοσιεύει αποκλειστικά το News247, προβλέπει τον υποχρεωτικό πολιτικό όρκο στην ορκωμοσία των δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις που επιβάλλεται όρκος θα υπάρχει η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε πολιτικό και θρησκευτικό όρκο.

Παράλληλα, πρέπει να απαλειφθεί η θρησκευτική καθομολόγηση από τον όρκο του Προέδρου της Δημοκρατίας και των βουλευτών.

Σε σχέση με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, προτείνονται δύο εναλλακτικές για την αποσύνδεση της διαδικασίας από τη διάλυση της Βουλής.

Πρώτον, αν μετά από δύο ψηφοφορίες στη Βουλή δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία των δύο τρίτων τότε να οδηγούμαστε σε άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το εκλογικό σώμα. Σε αυτή την περίπτωση η εκλογή θα γίνεται μεταξύ των δύο υποψηφίων που πλειοψήφησαν στην τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή.

Δεύτερον, αν μετά από τρεις ψηφοφορίες στη Βουλή δεν συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία (των δύο τρίτων στις δύο πρώτες ψηφοφορίες και των τριών πέμπτων στην τρίτη), να επαναλαμβάνονται οι ψηφοφορίες μέχρις ότου επιτευχθεί πλειοψηφία τριών πέμπτων.

Σε αυτή την περίπτωση θα παρατείνεται η θητεία του απερχόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι πέντε άξονες

Η πρόταση που συζητήθηκε στο πλαίσιο της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει πέντε άξονες.

1) Διεύρυνση της Δημοκρατίας και ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού με τα εξής μέτρα:

συνταγματική καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος

εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας (πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης θα πρέπει, για να συζητηθεί, να συνοδεύεται από την πρόταση για διορισμό νέου πρωθυπουργού)

αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής
λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας (ενίσχυση του ρυθμιστικού του ρόλου χωρίς να θίγεται ο προεδρευόμενος χαρακτήρας του πολιτεύματος). 

Σε αυτή την περίπτωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας:

α) θα μπορεί να απευθύνεται στη Βουλή για σπουδαίο λόγο

β) θα μπορεί να συγκαλεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών (είτε για εθνικό ζήτημα, είτε για σχηματισμό κυβέρνησης μετά το πέρας της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών)

Προσωρινό κώλυμα εκλογιμότητας, για τις αμέσως επόμενες βουλευτικές εκλογές, όσων έχουν διατελέσει βουλευτές σε δύο διαδοχικές βουλευτικές περιόδους.

Ο πρωθυπουργός να έχει υποχρεωτικά τη βουλευτική ιδιότητα

2) Καθιέρωση θεσμών άμεσης δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:

την υποχρεωτική κύρωση με δημοψήφισμα κάθε διεθνούς συνθήκης που προβλέπει μεταβίβαση κυριαρχικών αρμοδιοτήτων του κράτους

θέσπιση δυνατότητας προκήρυξης δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία, για κρίσιμα εθνικά θέματα μετά από αίτηση 500.000 πολιτών και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, μετά από αίτηση ενός εκατομμυρίου πολιτών
λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία (100.000 πολίτες μπορούν να υποβάλλουν πρόταση νόμου

τοπικές λαϊκές συνελεύσεις που θα μπορούν να διενεργούν τοπικά δημοψηφίσματα και λαϊκές πρωτοβουλίες σε επίπεδο δήμου ή Περιφέρειας.

3) Ενίσχυση του κράτους δικαίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό τον τρίτο άξονα 
προτείνει:

η βουλευτική ασυλία (ακαταδίωκτο) να καλύπτει μόνο αδικήματα που σχετίζονται άμεσα με την άσκηση των καθηκόντων του βουλευτή και να καταργείται η απαίτηση προηγούμενης άδειας της Βουλής για όλα τα υπόλοιπα αδικήματα

Αποσαφήνιση – μέσω ερμηνευτικής δήλωσης – ότι η ρύθμιση για την ποινική ευθύνη των υπουργών καλύπτει μόνο τα με στενή έννοια υπουργικά αδικήματα, δηλαδή όσα τελούνται κατά την άσκηση υπουργικών καθηκόντων και όχι απλώς επ’ ευκαιρία της. Επίσης να καταργηθεί η προθεσμία για την άσκηση δίωξης.

ανεξάρτητες αρχές, να μπορούν εφεξής να ιδρύονται μόνο με νόμο που ψηφίζεται με αυξημένη πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών. Τα μέλη τους να επιλέγονται με την αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής

κατάργηση του μισθοδικείου, δηλαδή του ειδικού δικαστηρίου για διαφορές σχετικά με τις αποδοχές και τις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών, οι αποφάσεις του οποίου διασπούν την ενότητα του σχεδιασμού της μισθολογικής και συνταξιοδοτικής πολιτικής

4) Σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας. Για τον άξονα αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις. Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:

να κατοχυρωθεί ρητά η θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, με διατήρηση όμως για ιστορικούς και πρακτικούς λόγους της αναγνώρισης της Ορθοδοξίας ως επικρατούσας θρησκείας

η ορκωμοσία των κρατικών αξιωματούχων και των δημόσιων λειτουργών και υπαλλήλων να γίνεται υποχρεωτικά με πολιτικό όρκο

5) Προστασία των κοινωνικών και συλλογικών δικαιωμάτων και των κοινών αγαθών. Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:

το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια να αναγνωριστούν ως κοινωνικά αγαθά. Και τα δίκτυα και οι επιχειρήσεις παροχής τους τελούν υπό δημόσιο έλεγχο και λειτουργούν σε καθεστώς δημόσιας υπηρεσίας

να κατοχυρωθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του μισθού και το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία...


Δεν υπάρχουν σχόλια: