2.10.18

ΠΓΔΜ: Τι κρύβουν τα πρακτικά των συσκέψεων...

...για τις διαπραγματεύσεις με Ελλάδα;...

Πλούσιο είναι το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ τους προηγούμενους μήνες. Και το...
παρασκήνιο αυτό αποκαλύπτουν τα πρακτικά από τις δύο συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών της γειτονικής χώρας.

Όπως αναφέρει σε αποκλειστικό δημοσίευμά της η «Καθημερινή», οι δυο συσκέψεις έγιναν στις 27 Ιανουαρίου, δυο βδομάδες πριν την έναρξη της διαδικασίας υπό τον Μάθιου Νίμιτς και στις 19 Μαϊου 2018 όταν πλέον είχε πέσει στο “τραπέζι” η πρόταση για Μακεδονία του Ίλιντεν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην πρώτη σύσκεψη παρουσία του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ, του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Μπουγιάρ Οσμάνι και του υπουργού Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ προκύπτει ότι στην πλευρά των Σκοπίων τον Ιανουάριο δεν υπήρχε καν θέμα συνταγματικής αναθεώρησης, ενώ ήταν πιο κοντά στο erga omnes.

Από την άλλη, με βάση τα όσα έλεγαν οι Σκοπιανοί, η Ελλάδα έμοιαζε από τον πρώτο γύρο να έχει παραχωρήσει το θέμα της ταυτότητας και λίγο αργότερα και της γλώσσας.

Επίσης, οι Σκοπιανοί εκτιμούσαν ότι η ελληνική κυβέρνηση ήθελε να κλείσει γρήγορα το θέμα της συμφωνίας έτσι ώστε να πάει σε εκλογές εκμεταλλευόμενος το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια.

Την ίδια ώρα οι πολιτικοί ηγέτες των Σκοπίων ενώ τον Ιανουάριο “διάβαζαν” ως μάλλον θετική τη στάση της ΝΔ, η άποψη αυτή αλλάζει τον Ιούνιο και θεωρούν ότι συμφωνία με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να υπάρξει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: