1.10.18

Σε αβεβαιότητα η Αθήνα μετά το δημοψήφισμα...

Η μεγάλη αποχή στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ δημιουργεί νέα πολιτικά δεδομένα στην Αθήνα. Παρά τις επίσημες κυβερνητικές διακηρύξεις που...
επιχειρούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, οι ελληνικές πολιτικές εξελίξεις καθίστανται αβέβαιες. Το Μαξίμου αναμένει να κατασταλάξει η κατάσταση στη γείτονα προκειμένου να επανεπιβεβαιώσει ή να αναθεωρήσει την τακτική του μέχρι τις εκλογές.

Σκουρλέτης: Επιμένουμε

Η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο οδικός χάρτης της συμφωνίας θα ακολουθηθεί όπως έχει προγραμματιστεί. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε στο Newpost ο γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης. Ο κ. Σκουρλέτης είπε:

«Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει με ψυχραιμία να παρακολουθήσει τις εξελίξεις από εδώ και πέρα. Το χτεσινό δημοψήφισμα στέλνει ένα διττό μήνυμα. Αφενός είχαμε την υπερψήφιση με πολύ μεγάλο ποσοστό της συμφωνίας Ταυτόχρονα όμως αυτό έγινε με μικρή συμμετοχή, πράγμα που στέλνει μήνυμα στην αντίθετη κατεύθυνση. Πρέπει λοιπόν να παρακολουθήσουμε τι θα γίνει στην πλευρά της FYROM. Βεβαίως οφείλουμε να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην προώθηση της συγκεκριμένης συμφωνίας. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση της ειρηνικής συνύπαρξης με τους λαούς τη Βαλκανικής. Δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί αυτή η ευκαιρία. Γι’ αυτό πρέπει να παραμείνουμε απόλυτα ψύχραιμοι, προσεκτικοί και συνεπείς στον δρόμο που έχουμε χαράξει.»

Παρά τις πολύ προσεκτικές διατυπώσεις που υιοθετεί, είναι εμφανές στη δήλωση του κ. Σκουρλέτη το «μούδιασμα» που νιώθουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης. Αυτό φαίνεται τόσο στην αναφορά περί μηνύματος στην «αντίθεση κατεύθυνση» όσο και στην έκκληση για ψυχραιμία.

Θα αντέξει ο Ζάεφ;

Το μείζον πολιτικό ερώτημα στην Αθήνα αυτή τη στιγμή είναι «αν θα αντέξει ο Ζάεφ».

Ερώτημα που έχει δύο υποερωτήματα:

Θα συγκεντρωθεί η απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσει η αναθεώρηση του συντάγματος της ΠΓΔΜ;
Αν δεν καταστεί δυνατό να αλλάξει το σύνταγμα και προκηρυχτούν εκλογές, θα κερδίσει το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του κ. Ζάεφ;
Από τις επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους προκύπτει το συμπέρασμα ότι στο πίσω μέρος του μυαλού τους υπάρχει ο φόβος μιας ενδεχόμενης αποσταθεροποίησης της ΠΓΔΜ είτε λόγω εσωτερικών αντιπαραθέσεων της σλαβομακεδονικής πλειονότητας είτε λόγω ανταρσίας μέρους της αλβανικής μειονότητας.

Η αβεβαιότητα που επικρατεί στην κυβέρνηση, φάνηκε και στην τοποθέτηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου στο σημερινό briefing: «Μας προβληματίζει ωστόσο η χαμηλή συμμετοχή των πολιτών στην όλη διαδικασία καθώς αναδεικνύεται ότι μεγάλο τμήμα των πολιτών στη γειτονική χώρα αντιμετωπίζει τη συμφωνία με σκεπτικισμό και τελικά η συντριπτική υπεροχή του ΝΑΙ δεν καθίσταται πολιτικά δεσμευτική για την αντιπολίτευση. Το λόγο επομένως έχει τώρα η Βουλή της ΠΓΔΜ και ελπίζουμε ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης του κου Ζάεφ για συνταγματική αναθεώρηση θα τελεσφορήσει.»

Αν η Συμφωνία των Πρεσπών απορριφθεί τελικά από την άλλη πλευρά, είναι σαφές ότι θα αλλάξει ο πολιτικός σχεδιασμός του Μαξίμου για τις εκλογές.

Το παιχνίδι με τον Καμμένο

Το δεύτερο πεδίο στο οποίο εντείνεται η αβεβαιότητα μετά το δημοψήφισμα, είναι αυτό της σχέσης του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Ο Πάνος Καμμένος έσπευσε χτες βράδυ να δηλώσει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι άκυρη. Στον αντίποδα, το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι Ελλάδα παραμένει δε, δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών». Έχει ιδιαίτερη σημασία, μιας και απηχεί τη στάση του πρωθυπουργού, η δήλωση του Νίκου Παππά στον ραδιοφωνικό σταθμό News247: «Ακριβής και πρέπουσα -τόσο από άποψη διπλωματίας όσο και από άποψη πολιτικής- η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ σχετικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ.»

Τα ερώτημα που τίθεται είναι μέχρι που θα φτάσει η διάσταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής είναι τρία:

Πρώτον, οι κκ Τσίπρας και Καμμένος βρίσκονται πάντα σε ανοιχτή γραμμή κι έχουν μια κατ’ αρχήν συμφωνία να πορευτούν μαζί μέχρι τις εκλογές του Μαΐου ή του Απριλίου.

Δεύτερον, ο κ. Καμμένος γνωρίζει καλά (το επιβεβαιώνουν άλλωστε οι δημοσκοπήσεις) ότι η κοινοβουλευτική επιβίωση του κόμματός του εξαρτάται από την επανασύνδεσή του με τον «πατριωτικό χώρο». Για να το κάνομε σαφές, όσο πιο σκληρή γραμμή υιοθετεί ο κ. Καμμένος, τόσο αυξάνονται τα πολιτικά οφέλη του.

Τρίτον, ο κ. Τσίπρας αλλά και το σύνολο του ΣΥΡΙΖΑ ούτε καν συζητούν να μην έρθει προς κύρωση η συμφωνία στη Βουλή αν τελικά καταφέρει ο κ. Ζάεφ να περάσει τις αλλαγές στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ. Είναι ενδεικτικά όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Wall Street Journal: «Δεν θα παίξω παιχνίδια. Η συμφωνία θα επικυρωθεί στην ελληνική Βουλή μετά το τέλος της διαδικασίας».

Τι θα πράξει τελικά ο κ. Καμμένος; Θα συνεχίσει τον δόμο της «ελεγχόμενης σύγκρουσης» με τον ΣΥΡΙΖΑ ή θα επιλέξει να κάνει κάποια δραματική κίνηση.

Η αβεβαιότητα των προθέσεων του κ. Καμμένου αποτυπώνεται και στη σχέση του με τον πρωθυπουργό στην οποία αποτυπώνεται για πρώτη φορά μια ορισμένη αμοιβαία αμφιβολία...

newpost.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: