17.10.18

Το παρασκήνιο της παραίτησης Κοτζιά από το ΥΠΕΞ...


Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι φαίνεται πως ήταν για τον Νίκο Κοτζιά η σημερινή δήλωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου. Ο υπουργός Εξωτερικών φέρεται να είχε πάρει τις...
αποφάσεις του περί παραίτησης από χθες. Η μετωπική στο υπουργικό, η κόντρα για τα κονδύλια και όλο το παρασκήνιο πίσω από την κυβερνητική κρίση.

«Μετωπική» στο υπουργικό

Η φωτιά άναψε μετά τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου από τις Ηνωμένες Πολιτείες περί εναλλακτικού σχεδίου για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Παρά την προσπάθεια των περασμένων ημερών για να πέσουν οι τόνοι, στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο επήλθε σύγκρουση μεταξύ του Νίκου Κοτζιά και του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Ο πρώην, πλέον, υπουργός Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε για τα όσα δήλωσε ο κ. Καμμένος από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού με τον υπουργό Άμυνας να αντιδρά έντονα στην κριτική που του ασκήθηκε. Στο επεισόδιο παρενέβη ο πρωθυπουργός σε ρόλο πυροσβέστη, όμως τα πνεύματα ηρέμησαν μόνο φαινομενικά, καθώς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», ο Α. Τσίπρας φέρεται να υποβάθμισε μια σημαντική πολιτική διαφωνία σε προσωπική αντιπαράθεση, κάτι που έκανε τον Ν. Κοτζιά να ενοχληθεί περαιτέρω.

Το χθεσινό παρασκήνιο και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Κοτζιάς είχε θέση την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού από χθες, Τρίτη, ενώ κατά την επίσκεψή του στο προεδρικό Μέγαρο ενημέρωσε και τον ίδιο τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η παραίτηση επρόκειτο να ανακοινωθεί την Πέμπτη, μετά από το ταξίδι του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., όμως η σημερινή δήλωση Τζανακόπουλου επιτάχυνε ραγδαία τις εξελίξεις.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε μιλώντας στον Alpha «Το τρένο της κυβέρνησης προχωρά σταθερά και θα φτάσει στον προορισμό του. Από κει και πέρα όποιος δεν θέλει να φτάσει στον προορισμό του ή όποιος δυσφορεί στη διαδρομή, τότε μπορεί να κατέβει από το τρένο».

Οι τελευταίες πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι ο Νίκος Κοτζιάς δεν πρόκειται να παραιτηθεί από βουλευτής, ενώ αναμένεται να κάνει την πρώτη δημόσια τοποθέτησή του τη Δευτέρα από το Ηράκλειο Κρήτης όπου θα βρεθεί για να συμμετέχει σε εκδήλωση της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ.

Και στη μέση τα κονδύλια

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η μετωπική Κοτζιά-Καμμένου δεν προκλήθηκε μόνο από την εκτός γραμμής στρατηγική του υπουργού Άμυνας στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, αλλά και εξαιτίας της επίθεσης που έκανε ο Πάνος Καμμένος στο χθεσινό υπουργικό κατηγορώντας τον πρώην υπουργό Εξωτερικών για παρατυπίες στα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών.

Πριν από την ανακοίνωση της παραίτησής του ο Νίκος Κοτζιάς, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν διατεθειμένος να αναλάβει πρωτοβουλία για έλεγχο των μυστικών κονδυλίων όλων των υπουργείων.

Για το ζήτημα κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σημείωναν το απόγευμα της Τετάρτης ότι δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση της ακεραιότητας του Νίκου Κοτζιά...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: