30.10.18

Απίστευτα «πειστήρια» της ΕΛ.ΑΣ....

Ή που η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης τα ’κανε θάλασσα ή που «φύτεψε» στοιχεία στους κατηγορουμένους της...
«μεγάλης δίκης των Σκουριών». Ας ελπίσουμε το πρώτο!

Το επιχειρησιακό... αλαλούμ της ΕΛ.ΑΣ. αποκαλύφθηκε χθες στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων -τρίτη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας- κατά τη διάρκεια των καταθέσεων δύο αξιωματικών της Κρατικής Ασφάλειας που χειρίστηκαν την έρευνα!

Οι δύο αστυνομικοί περιέγραψαν με λεπτομέρεια στο δικαστήριο την επιχειρησιακή οργάνωση της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών της επίθεσης στο εργοτάξιο των Σκουριών τον Φλεβάρη του 2013.

Η δικογραφία που συντάχθηκε εις βάρος των 21 κατηγορούμενων κατοίκων της περιοχής, όπως κατέθεσαν, στηρίχθηκε κυρίως στην παρακολούθηση του σήματος των τηλεφώνων τους, σε κάποια «πειστήρια» με γενετικό υλικό που περισυνελέγησαν κοντά στο εργοτάξιο (αλλά όχι από την ΕΛ.ΑΣ., από τους σεκιουριτάδες της εταιρείας) και σε μια βαλλιστική εξέταση ενός κυνηγετικού όπλου που ανήκε σε έναν εκ των κατηγορουμένων.

Οι αυθαιρεσίες

Μάλιστα, ο αξιωματικός που κατέθεσε δεύτερος και η εξέτασή του συνεχίζεται σήμερα, απαντώντας σε ερωτήσεις τόσο της έδρας όσο και των συνηγόρων υπεράσπισης, εκτίμησε χωρίς περιστροφές ότι «είχαν μορφή εγκληματικής οργάνωσης» και επίσης «είχαν ανθρωποκτόνο πρόθεση» με την έννοια του ενδεχόμενου δόλου! Και κάπου εδώ, άρχισαν να διαφαίνονται οι αστυνομικές αυθαιρεσίες.

Για έναν εκ των κατηγορουμένων, τον οποίο χαρακτήρισε «ηγετική μορφή», υποστήριξε ότι κατασχέθηκαν από το σπίτι του μία κυνηγετική καραμπίνα κι ένας ασύρματος. Μόνο που από τα έγγραφα της υπηρεσίας του, τα οποία βρίσκονται στα χέρια της υπεράσπισης, προκύπτει ένα πραγματικό αλαλούμ, κάτι το οποίο αναγκάστηκε να παραδεχτεί κι ο ίδιος στο δικαστήριο!

Ιδού τι προκύπτει από τρία διαφορετικά υπηρεσιακά έγγραφα που εκδόθηκαν με μικρή χρονική διαφορά μεταξύ τους:

● Η έκθεση κατάσχεσης της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται σε έναν ασύρματο κι ένα κυνηγετικό όπλο νομίμως κατεχόμενο.

● Η έκθεση αφαίρεσης του όπλου και της σχετικής άδειας που συντάχθηκε λίγα λεπτά αργότερα αναφέρεται σε ένα κυνηγετικό όπλο και τέσσερα φυσίγγια.

● Και τέλος, η βαλλιστική που ακολούθησε αναφέρεται σε ένα κυνηγετικό όπλο και έξι φυσίγγια.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Από πού προέκυψαν τα φυσίγγια που μάλιστα σταδιακά αυξήθηκε ο αριθμός τους; «Σε όλες τις κατ’ οίκον έρευνες που κάναμε, κύριε πρόεδρε, επικρατούσε χάος, διότι έξω από τα σπίτια συγκεντρώνονταν κάτοικοι της περιοχής», δικαιολογήθηκε ο αξιωματικός της Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, αφού νωρίτερα παραδέχθηκε κιόλας πως ο κατηγορούμενος παρέδωσε μόνος του το όπλο!

Τα κινητά τηλέφωνα

Αξιοσημείωτο, επίσης, ότι τα φυσίγγια που φέρονται ότι βρέθηκαν πλησίον του εργοταξίου της εταιρείας χρυσού περισυνελέγησαν από άνδρες της εταιρείας σεκιούριτι οι οποίοι τα παρέδωσαν στους αστυνομικούς, ενώ κάποια από αυτά έφεραν ίχνη διάβρωσης, που σημαίνει ότι κάλλιστα θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί από κάποιον κυνηγό στο παρελθόν.

Αλλά δεν ήταν μόνον αυτό. Ο άνθρωπος που δήλωσε βέβαιος για τη συγκρότηση «εγκληματικής οργάνωσης» και αναφέρθηκε με ονόματα σε κάποιους εκ των κατηγορουμένων και τους ρόλους τους, έπεσε σε αντιφάσεις και στο θέμα της παρακολούθησης των κινητών τους τηλεφώνων.

Για παράδειγμα, είπε ότι ένας εξ αυτών είχε εκείνο το βράδυ καμιά τριανταριά κλήσεις με κάποιους εκ των συγκατηγορουμένων του. Μόνο που... δεν είχε δει τους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας του των προηγούμενων μηνών. Ο κατηγορούμενος είχε καθημερινά περισσότερες από τριάντα κλήσεις και όλο το προηγούμενο διάστημα!

Κι ακόμη, για άλλον κατηγορούμενο, του οποίου το άλλοθι ισχυρίστηκε ότι καταρρίπτεται σχετικά με τη φυσική παρουσία του σε συγκεκριμένα μέρη σε επίμαχους χρόνους, η υπεράσπιση προσκόμισε το φύλλο αγώνα που δείχνει πως έπαιζε μπάλα με την ομάδα του!

Στοιχεία ενοχής ο εν λόγω αστυνομικός υποστήριξε πως είναι ακόμη το γεγονός ότι το βράδυ της επίθεσης από κάποια στιγμή και μετά τα κινητά τηλέφωνα των κατηγορουμένων έκλεισαν.

Οτι ένας, που ήταν αρχηγός, ήταν ο μόνος που είχε μαζί του το κινητό του.

Οτι άλλος που εκείνη τη μέρα είχε γενέθλια είχε το κινητό του κλειστό!

Οτι ένας σκούφος που βρέθηκε κοντά στο εργοτάξιο είχε γενετικό υλικό ενός εκ των κατηγορουμένων, που όμως θα μπορούσε να είχε χαθεί μέρες πριν.

Είναι αναμφίβολα ανησυχητικό, ανεξαρτήτως της τροπής που θα πάρει η δίκη, ότι η ΕΛ.ΑΣ. στηρίζει (ή τουλάχιστον στήριζε) τόσο σοβαρές υποθέσεις σε τέτοια σαθρά στοιχεία και μάλιστα με τόσο μεγάλη προχειρότητα.

Αυτό φαίνεται ότι το αντιλήφθηκε και η έδρα του δικαστηρίου, που ρώτησε τον μάρτυρα αστυνομικό γιατί δεν έκανε η υπηρεσία του επιχείρηση σύλληψης επιτόπου;

«Σε μια κόλλα χαρτί»

«Η Θεσσαλονίκη ενεπλάκη μετά. Μέχρι τότε χειριζόταν την υπόθεση η Χαλκιδική. Αυτό ήταν και το λάθος των κατηγορουμένων, δεν περίμεναν την εμπλοκή μας στην υπόθεση», είπε, χωρίς όμως ποτέ να μπορεί να προσφέρει στο δικαστήριο τίποτε άλλο από «αστυνομικές εκτιμήσεις», εικασίες και υποθέσεις.

Σε μια υπόθεση όπου φιλήσυχοι οικογενειάρχες, βιοπαλαιστές με καθαρά ποινικά μητρώα, δικάζονται για βαριά κακουργήματα μόνο και μόνο επειδή αντιδρούν στις εξορύξεις χρυσού, το να κατονομάζονται ανερυθρίαστα ως «εγκληματική οργάνωση» και «έχοντες ανθρωποκτόνο πρόθεση» από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Ιδιαίτερα ανησυχητικός είναι και ο τρόπος που η Κρατική Ασφάλεια Θεσσαλονίκης τούς «τύλιξε σε μια κόλλα χαρτί», όταν δεν μπορεί να συντάξει μια έκθεση κατάσχεσης που να ταιριάζει με την έκθεση αφαίρεσης όπλου και τη βαλλιστική εξέταση...

Νίκος Φωτόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: