2.10.18

Σε περιπέτειες η συμφωνία των Πρεσπών...

Οι ζημιές και τα οφέλη του Μαξίμου...

Η επιτυχία ή αποτυχία του Ζόραν Ζάεφ να αλλάξει το Σύνταγμά αποτελεί μια win win διαδικασία για το Μαξίμου; Η επόμενη ημέρα από τη συμφωνία των Πρεσπών, είτε αυτή φτάσει για κύρωση στην...
ελληνική Βουλή είτε όχι, έχει μπει στο “μικροσκόπιο” των επιτελών της Ηρώδου Αττικού σε μια προσπάθεια η κυβέρνηση να βγει αλώβητη ή ακόμα και ωφελημένη, αν γίνεται, από αυτή τη διαδικασία. 

Αφορμή για τον νέο γύρο συζητήσεων και σεναρίων αποτέλεσε το δημοψήφισμα της Κυριακής και στη "ζυγαριά" του Μαξίμου μπαίνουν όλα τα δεδομένα σε σχέση με τη διαχείριση του στο εσωτερικό της χώρας. Η παράταση της αγωνίας για τη συμφωνία, η πίεση από το εξωτερικό, η στάση του κυβερνητικού εταίρου, ο χρόνος των εκλογών  και το στενό μαρκάρισμα από την ΝΔ είναι στοιχεία που θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του προφίλ της κυβέρνηση στον δρόμο προς τις κάλπες.

Τι χάνει το Μαξίμου αν δεν κυρωθεί η συμφωνία

Μετά τη σφυγμομέτρηση του λαού της ΠΓΔΜ την Κυριακή είναι σαφές πως η κυβέρνηση δεν έχει το "παιχνίδι" στα χέρια της όσον αφορά στον χρόνο των εκλογών. Οι διαδικασίες στη γειτονική χώρα μπορεί να “τραβήξουν” σε βάθος.  Από τη στιγμή που ο Ζόραν Ζάεφ δεν καταφέρει να βρει 11 βουλευτές για να προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση, οι εκλογές θα είναι μονόδρομος. Και αν στο Μαξίμου είχαν αρχίσει να σχεδιάζουν τις εθνικές εκλογές μαζί με τις αυτοδιοικητικές, σε μια προσπάθεια να συμπαρασύρουν ψηφοφόρους από τις συμμαχίες που θα δημιουργηθούν σε τοπικό επίπεδο, τώρα τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο. 

Κατά γενική ομολογία ο Πάνος Καμμένος θα εμφανιστεί και μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά και στο εσωτερικό του κόμματός του ενισχυμένος σε σχέση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Το επιχείρημα των ΑΝΕΛ πως η συμφωνία δεν είναι έγκυρη και δεν θα φτάσει για κύρωση στην ελληνική Βουλή αποκτά πολύ μεγαλύτερη βάση παρά το γεγονός πως ο Νίκος Κοτζιάς χθες το απέρριψε μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση. Στην προσπάθεια του να συσπειρώσει το πατριωτικό του κοινό δεν αποκλείεται η κόντρα του με τον υπουργό Εξωτερικών να κορυφωθεί το επόμενο διάστημα.

Αν θεωρηθεί πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε δρομολογήσει το “βελούδινο διαζύγιο” βασισμένο στη συμφωνία των Πρεσπών, όλα δείχνουν ότι η “συνταγή” χαλάει από τη στιγμή που το ονοματολογικό τελειώσει άδοξα στη γειτονική χώρα. Οι δυο εταίροι θα προχωρήσουν μέχρι τέλους μαζί και ακόμα και τα ανοίγματα που θέλει να πραγματοποιήσει το Μαξίμου στην κεντροαριστερά ενδεχομένως να μην προχωρήσουν λόγω των ΑΝΕΛ, οι οποίοι θεωρούνται “βαρίδι” για πολλούς εν δυνάμει συμμάχους.

Είναι σίγουρο πως οι τόνοι από τη ΝΔ θα ανέβουν ακόμα πιο πολύ τις επόμενες μέρες με τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πιέζουν τον υπουργό Άμυνας να σταματήσει να στηρίζει την κυβέρνηση. Δεν ήταν τυχαία η χθεσινή ταύτιση της γαλάζιας παράταξης με το VMRO, την εθνικιστική αντιπολίτευση των Σκοπίων, από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ήθελαν το προφίλ του πρωθυπουργού στον δρόμο προς τις εκλογές να ενισχυθεί πέρα από την έξοδο από τα μνημόνια και τη “σωτηρία” των συντάξεων και από τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο Αλέξης Τσίπρας θα ήταν ο μόνος ηγέτης που θα είχε στο “βιογραφικό” του την επίλυση ενός δύσκολου εθνικού ζητήματος που για 25 χρόνια απασχολεί τη χώρα. Αυτό που θα απομείνει στην κυβέρνηση σε περίπτωση “ναυαγίου” θα είναι μόνο η ρήξη με τον λαό της Μακεδονίας χωρίς να φανούν τα θετικά αποτελέσματα της συμφωνίας ακόμα και σε οικονομικό επίπεδο στη Βόρεια Ελλάδα.

Τι κερδίζει το Μαξίμου αν δεν κυρωθεί η συμφωνία

Το ζητούμενο για τον Αλέξη Τσίπρα από την πρώτη στιγμή ήταν η ολοκλήρωση της συμφωνίας χωρίς να υπολογίζει το κόστος της πτώσης της κυβέρνησης. Αυτό το ενδεχόμενο το είχαν συνυπολογίσει στην Ηρώδου Αττικού, ωστόσο ακόμα και η απόφαση του Ζόραν Ζάεφ να συνεχίσει την κοινοβουλευτική διαδικασία για τη Συνταγματική αναθεώρηση αντιμετωπίστηκε με χαμόγελα στο Μαξίμου. Δεν είναι λίγα τα κυβερνητικά στελέχη που έχουν εισηγηθεί στον πρωθυπουργό πως για να προλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτυπώσει την αλλαγή του κλίματος στην καθημερινότητα θα πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία. Αυτό το ενδεχόμενο φαίνεται να κερδίζει “έδαφος”, αν η συμφωνία των Πρεσπών δεν καταλήξει τελικά στην ελληνική Βουλή.

Με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι φανερό πως ο Ζόραν Ζάεφ χρειάζεται χρόνο μπροστά του. Οι εκλογές στη γειτονική χώρα δεν μπορούν να αποκλειστούν, οπότε σε καθέ περίπτωση αποκλείεται για την κυβέρνηση η πιθανότητα “ατυχήματος” και προσφυγής στις κάλπες λόγω του Σκοπιανού. Στο ενδιάμεσο ο Πάνος Καμμένος θα πιέζει, αλλά δεν έχει κανέναν λόγο να οδήγησει την κατάσταση στα άκρα, τη στιγμή που θα εφαρμόζεται το οικονομικό πρόγραμμα που έχει συναποφασιστεί.

Στο Μαξίμου μπορεί να τηρούν στάση αναμονής, ωστόσο αναμένεται να εκμεταλλευτούν την μεγάλη αποχή που καταγράφηκε στο δημοψήφισμα της γειτονικής χώρας. Σύμφωνα με κυβερνητικούς, καταρρίπτεται το βασικό επιχείρημα της αντιπολίτευσης περί μειοδοτών και προδοτικής συμφωνίας, αφού οι Σκοπιανοί σε ποσοστό άνω του 60% δεν την θεώρησαν καλή.  Μια πρώτη αναφορά έκανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνοντας πως “αν η συμφωνία είναι επιζήμια για την Ελλάδα, πως είναι δυνατόν να είναι ταυτότοχρονα επιζήμια και για την ΠΓΔΜ; Και πως μπορεί να ισχύει και το αντίθετο;”

Το ενδεχόμενο το ονοματολογικό να οδηγήσει σε απόλυτη καταστροφή τον Ζόραν Ζάεφ και να χάσει την εξούσία δεν είναι ένα πιθανό σενάριο, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί. Το VMRO έως τώρα δεν έχει ζητήσει εκλογές, γιατί γνωρίζει ότι δεν μπορεί να κερδίσει, όμως η μεγάλη αποχή εξακολουθεί να προβληματίζει το περιβάλλον του Σκοπιανού πρωθυπουργού. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο διαβλέπουν μια αμηχανία από τη ΝΔ για το ενδεχόμενο η “καυτή πατάτα” του ονοματολογικού να πέσει στα χέρια της, Για αυτό τον λόγο, άλλωστε, στον δημόσιο διάλογο τίθεται συνεχώς αυτό το ερώτημα προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η ενίσχυση του Πάνου Καμμένου και ο περισσότερος χρόνος που αποκτά, μέχρι τουλάχιστον τον Μάρτιο, του δίνει αρκετό χώρο για να συσπειρώσει τους ψηφοφοφόρους του αφαιρώντας παράλληλα δυνάμεις από τα δεξιά της ΝΔ...

Αντώνης Αντζολέτος

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: