24.10.18

Αλλαγή σχεδίων για την επέκταση της αιγιαλίτιδας...

Γιατί ακολουθεί νέα τακτική ο πρωθυπουργός...

Ο κύκλος των διεργασιών, συζητήσεων και προετοιμασιών για τη σταδιακή επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης που αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στη...
χθεσινή πρώτη σύσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εξωτερικών καταδεικνύει τoν σκεπτικισμό που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο σε σχέση με τις Σαββατιάτικες εξαγγελίες του Νίκου Κοτζιά.

Είναι φανερό πως σε μια περίοδο στην οποία επιχειρείται να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με την Άγκυρα, μετά και τα τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν σε Βρυξέλλες και Νέα Υόρκη, όλα "ζυγίζονται" από την ελληνική κυβέρνηση. Μπορεί η απάντηση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να κινήθηκε χθες σε υψηλούς τόνους, ωστόσο και οι γείτονες έδειξαν πως στο συγκεκριμένο θέμα του casus belli δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν κανένα βήμα πίσω. Η πάγια τουρκική θέση πως το Αιγαίο δεν πρέπει να γίνει ελληνική θάλασσα, οδήγησε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να σηκώσει το θέμα πολύ ψηλά δείχνοντας τις προθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αποφασίστηκε να εξεταστεί πως θα γίνει ενημέρωση και διάλογος με τα πολιτικά κόμματα για τη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει συντεταγμένα στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας. Θα εξεταστεί η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ενδεχομένως και σε διευρυμένη σύνθεση. Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή η διαδικασία να μη προχωρήσει με προεδρικό διάταγμα, αλλά με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή και να συγκληθεί το Επιστημονικό Συμβούλιο του Υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να συζητηθούν οι πτυχές του θέματος. 

Ακόμα και οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης φαίνεται πως οδήγησαν τον πρωθυπουργό να φέρει το ζήτημα στη Βουλή επιθυμώντας να καταγραφούν όλες οι απόψεις. Ο κίνδυνος να κατηγορηθεί ο Αλέξης Τσίπρας για "δεύτερες σκέψεις" σε σχέση με τις ανακοινώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών υπάρχει, ωστόσο στη μεσημεριανή σύσκεψη εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα. Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος χθες στον τηλεοπτικό σταθμό CRETA TV αναφερόμενος στο θέμα της αιγιαλίτιδας ζώνης τόνισε πως απλώς ετοίμασε τα Προεδρικά Διατάγματα και δεν υλοποίησε την επέκταση. Για το γεγονός ότι η ανακοίνωση έγινε χωρίς καμία προειδοποίηση, ο πρώην υπουργός απάντησε πως δεν χρειαζόταν να ενημερωθεί η Βουλή και ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα ενημερωθούν, όταν έρθει η ώρα.

Ενδιαφέρον θα έχει και η τοποθέτηση της Άγκυρας στις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης, αφού περίμεναν να δουν τι σκοπεύει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας με τα προεδρικά διατάγματα. Δεν αποκλείεται το Μαξίμου να "μέτρησε" και το γεγονός πως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε άμεσα να κληθεί να βάλει την υπογραφή του, προκειμένου να παρθούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις.

Μέσα σε αυτό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, καλά πληροφορημένες πηγές τόνιζαν στο newpost.gr ότι δρομολογείται το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία το συντομότερο δυνατόν. Με δεδομένο ότι υπάρχει η δέσμευση πως θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και ο Δεκέμβριος είναι ένας ιδιαιτέρως επιβαρυμένος μήνας με τα ταξίδια του Αλέξη Τσίπρα σε Μόσχα και Βρυξέλλες, δεν αποκλείεται η επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη να γίνει και μέσα στον Νοέμβριο. Σε αυτή τη γραμμή στη χθεσινή σύσκεψη ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε οδηγίες για την προετοιμασία της επίσκεψής  του στην Τουρκία, ενώ ρόλο στις εξελίξεις παίζει και το τουρκικό Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: