26.10.18

Φόβοι για... σκελετούς στις ντουλάπες...

...σε Πειραιώς και Χ. Τρικούπη...

Η προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό. Οι αντιδράσεις τόσο από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. όσο και από τη Ν.Δ., με τις...
οποίες τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιχείρησαν να αποτινάξουν από πάνω τους κάθε σχέση με τον πρώην τσάρο της Οικονομίας, ανέδειξε την αγωνία τους για την επόμενη μέρα.

Η κυβέρνηση στο θέμα της καταπολέμησης της διαφθοράς παίζει στο γήπεδό της και κρατάει ψηλά κάθε θέμα που σχετίζεται με πολιτικά σκάνδαλα. Γι’ αυτό και έριξε από την πρώτη στιγμή το γάντι στην αντιπολίτευση προκειμένου να «ανοίξει» επικοινωνιακά την υπόθεση Παπαντωνίου. Ενα γάντι που το σήκωσαν τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Αυτό που ωστόσο ανησυχεί την αντιπολίτευση σε αυτό το σημείο είναι το τι θα γίνει από εδώ και στο εξής. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα της Επιτροπής της Βουλής για τη διαφθορά στον χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1996-2014.

Υπενθυμίζεται ότι σε αυτό το πόρισμα περιλαμβάνονται οι υποθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» και η φαρμακευτική δαπάνη, κομμάτι της οποίας αφορά και την υπόθεση Novartis. Ως γνωστόν στις υποθέσεις αυτές είναι αναμειγμένα τα ονόματα πολιτικών, του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, όπως επίσης και πρώην υπουργών Υγείας, τόσο από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι την ύπαρξη φαρμακευτικού σκανδάλου δεν την έχει απορρίψει κανείς από την αντιπολίτευση, απλώς υπάρχει διαφοροποίηση ως προς τους υπαίτιους. Η αντιπολίτευση έχει διατυμπανίσει πως σκάνδαλο υπάρχει, αλλά υφίσταται μόνο μεταξύ της εταιρείας και διαφόρων γιατρών, δίχως να αναγνωρίζει πολιτική ευθύνη.

«Αυτή η αμήχανη και εκνευρισμένη αντίδραση δεν είναι τόσο για το θέμα Παπαντωνίου, γι’ αυτό ήταν σίγουροι όλοι. Το θέμα είναι αυτά που έρχονται για τη Novartis, το ΚΕΕΛΠΝΟ που την άλλη εβδομάδα καταθέτουμε το πόρισμά μας» δήλωσε χθες «Στο Κόκκινο», το μέλος της επιτροπής της εξεταστικής για την Υγεία και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, συμπληρώνοντας με νόημα:

«Αν δεν θέλουν οι φίλοι μας των άλλων κομμάτων, ο κ. Μητσοτάκης, η κ. Γεννηματά που ακολουθεί από κοντά ως κολαούζος τις δηλώσεις του, να πιστέψουν εμάς, ας ανατρέξουν στα κείμενα του κ. Ρακιντζή (σ.σ. πρώην γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης επί ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.) και του κ. Σούρλα (σ.σ. πρώην γ.γ. Διαφάνειας και επί χρόνια στέλεχος της Ν.Δ.), που από το 2011, το 2012, το 2013, το 2014 έλεγαν ότι η διαφθορά στην Ελλάδα κοστίζει ετησίως 15-20 δισ. ευρώ».

Μέχρι στιγμής η αντιπολίτευση έχει αμφισβητήσει έντονα την προανακριτική και τα ευρήματά της. Ο φιλικός προς την αντιπολίτευση Τύπος έχει κάνει λόγο για φιάσκο του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο αν ανατρέξει κανείς σε δημοσιεύματα του ίδιου Τύπου πριν από ένα χρόνο, «φιάσκο» χαρακτήριζαν και την έρευνα για τον Γιάννο Παπαντωνίου. Με τη διαφορά όμως ότι ο πρώην υπουργός είναι αυτή τη στιγμή προφυλακισμένος και όλοι κάνουν ότι δεν τον ξέρουν.

Στον αντίποδα, χθες, ο αντιπολιτευόμενος Τύπος επιχείρησε να «ξεχάσει» το θέμα Παπαντωνίου, βάζοντας στο κάδρο αυτά που φέρεται να είπε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ο Πάνος Καμμένος για χρηματισμό από τον Τζορτζ Σόρος. Ασχέτως αν τα είπε ή όχι ο κ. Καμμένος, τον οποίο πολλοί τόσο στη Ν.Δ. όσο και στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχουν χαρακτηρίσει ανοιχτά ή κρυφά «ψεκασμένο» για τις συνωμοσιολογικές απόψεις του, φαίνεται πως ήρθε η ώρα να υιοθετήσουν αυτές τις... διαχρονικές «ψεκασμένες» τοποθετήσεις, για να ρίξουν το μπαλάκι και το φως των προβολέων πάνω στην κυβέρνηση, ξεχνώντας έτσι το ένοχο παρελθόν τους.

Οταν μιλούσε ο Σημίτης

Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες μέρες για τη σιωπή του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη σχετικά με τα πεπραγμένα των υπουργών του την περίοδο διακυβέρνησής του. Κι όμως ο Κώστας Σημίτης είχε μιλήσει πέρσι, στις 29 Μαρτίου στον ΣΚΑΪ, λίγες μέρες αφού είχε ανακοινωθεί η σύσταση προανακριτικής για τον Γιάννο Παπαντωνίου.

Και τι είχε πει; «Η καταπολέμηση της διαφθοράς δεν γίνεται με εξεταστικές. Δεν γίνεται με εχθρότητα. Γιατί όποιος καλλιεργεί εχθρότητα παράγει εχθρότητα. Η καταπολέμηση της διαφθοράς δεν γίνεται με καταγγελίες. Δεν γίνεται με μισαλλοδοξία. Αλλά εκείνο το οποίο δεν είναι χρήσιμο είναι χωρίς να υπάρχουν στοιχεία να εκτοξεύονται καταγγελίες ή να δημιουργούνται διαδικασίες για να δειχτεί η διαφθορά των άλλων χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία». Τα συμπεράσματα, δικά σας...

Δημήτρης Τερζής

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: