5.10.18

Δούρου στην περιφέρεια Αττικής...

...«γρίφος» ο δήμος της Αθήνας...

Mε τη Ρένα Δούρου ξανά στην περιφέρεια Αττικής, με σαφές στίγμα ανοίγματος στην κεντροαριστερά σε πολλές μεγάλες περιφέρειες, και με τα...
σενάρια για τον δήμο της Αθήνας να παίζουν ανάμεσα στην Ελενα Κουντουρά και σε «πρόσωπο-έκπληξη» θα μπει ο ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται μέσα στην επόμενη εβδομάδα και θα οριστικοποιηθούν στην Κεντρική Επιτροπή του άλλου Σαββατοκύριακου, ήδη όμως έχουν «κλειδώσει» βασικές επιλογές που εμπεριέχουν και σαφή πολιτικά μηνύματα.


Η περιφέρεια Αττικής

Μια από αυτές τις επιλογές είναι και η κάθοδος εκ νέου της Ρένας Δούρου στην περιφέρεια Αττικής, κόντρα στα σενάρια που την ήθελαν να «μετακομίζει» είτε στην κεντρική πολιτική σκηνή, είτε στην Ευρωβουλή. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για απόφαση που πήρε η ίδια η περιφερειάρχης, με την πλήρη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια συγκυρία στην οποία κλιμακώνονται οι εναντίον της επιθέσεις από την αντιπολίτευση.

Απέναντί της θα βρει τον Γιάννη Σγουρό από το ΚΙΝΑΛ και τον Γιώργο Πατούλη που θα έχει τη στήριξη της ΝΔ. Ο νυν δήμαρχος Αμαρουσίου εκτόπισε τελικά την υποψηφιότητα του Ανδρέα Παχατουρίδη και απέσπασε το «πράσινο φως» του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά από θυελλώδες παρασκήνιο. Σ’ αυτό το παρασκήνιο, δε, αρκετοί είναι εκείνοι που είδαν και γαλάζιες «τρικλοποδιές» με στόχο τον νυν δήμαρχο Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη και με αιχμή την επαναφορά στο προσκήνιο υπόθεσης παρατυπιών στο Πόθεν Εσχες του.

Ο δήμος της Αθήνας

Ο δήμος της Αθήνας παραμένει μέχρι στιγμής ο μεγάλος «γρίφος» από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κουμουνδούρου πολλοί ήταν εκείνοι που προέκριναν την υποψηφιότητα του αρχιτέκτονα Νίκου Μπελαβίλα, ως μια καθαρή αριστερή πρόταση, καίτοι υπήρξαν και πλευρές που θεωρούσαν ότι, με δεδομένη την κάθοδο του Κώστα Μπακογιάννη από την πλευρά της ΝΔ, απαιτείται μια υποψηφιότητα με πιο «βαριά» πολιτικά χαρακτηριστικά και δυνατότητα διείσδυσης και σε άλλους χώρους. Η σχετική συζήτηση, ωστόσο, διακόπηκε οριστικά χθες από τον ίδιο τον Νίκο Μπελαβίλα, καθηγητή στο ΕΜΠ και, εδώ και περίπου έναν μήνα, επικεφαλής της κρατικής επιχείρησης «Ανάπλαση Αθήνας».

Επικαλούμενος ακριβώς αυτή την τελευταία ιδιότητά του και τις ευθύνες που ανέλαβε, ο κ. Μπελαβίλας έγραψε στο Facebook ότι «προφανώς δεν είναι δυνατόν να εγκαταλείψω το πόστο που μου ανατέθηκε για οποιοδήποτε άλλο. Η "Ανάπλαση" είναι εδώ για να συνεργαστεί και με τον Δήμο Αθηναίων προς αυτή την κατεύθυνση, με όποιον βρίσκεται στο τιμόνι του σήμερα αλλά και με όποιον βρεθεί εκεί μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές».

Κατόπιν τούτου, ένα από τα βασικά ονόματα που παίζουν, και μετριούνται σταθερά στις εσωτερικές δημοσκοπήσεις, είναι εκείνο της Ελενας Κουντουρά. Η προερχόμενη από τους ΑΝΕΛ υπουργός Τουρισμού έχει χτίσει προφίλ ευρύτερης αποδοχής, θεωρείται ικανή να «κόψει» κεντροδεξιούς και κεντρώους ψηφοφόρους από τον Κώστα Μπακογιάννη, υπάρχουν ωστόσο ερωτήματα για τη διείσδυσή της στο αριστερό εκλογικό ακροατήριο. Μέχρι στιγμής, πάντως, φέρεται να είναι η επικρατέστερη υποψήφια χωρίς όμως να αποκλείεται και επιλογή – «έκπληξη».

Το άνοιγμα στην κεντροαστερά

Πέραν των τειχών της Αττικής και στις περισσότερες από τις 13 περιφέρειες της χώρας, οι υποψήφιοι στους οποίους καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν εμπράκτως και την πρόθεση Τσίπρα για πολιτικό άνοιγμα στην κεντροαριστερά.

Στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει από καιρό «κλειδώσει» η στήριξη στον νυν περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, o οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και θα στηριχτεί βεβαίως και από το Κίνημα Αλλαγής στη διεκδίκηση της τρίτης του θητείας. Απέναντί του, η ΝΔ εξακολουθεί να αναζητεί κατάλληλο υποψήφιο καθώς οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ηλίας Στεφανόπουλος, γιος του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, αρνήθηκε τελικά την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και δεν θα κατέβει στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ανάλογη είναι η τακτική και στην Κρήτη όπου θα στηριχτεί ο Σταύρος Αρναουτάκης – ο νυν περιφερειάρχης, που πιέστηκε έντονα και από τη ΝΔ προκειμένου να δεχτεί τη δική της στήριξη.

Κεντροαριστερό «χρώμα» θα έχει και η υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ στη Στερεά Ελλάδα. Εκεί, θα κατέβει ο νυν γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, πρώην δήμαρχος Χαλκίδας και προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Αναγνωστάκης. Η ΝΔ, μετά την οριστική και κατηγορηματική άρνηση του βουλευτή Σίμου Κεδίκογλου , θα στηρίξει την υποψηφιότητα του νυν αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας (επίσης προερχόμενου από την Εύβοια) Φάνη Σπανού, ενώ το ΚΙΝΑΛ κατεβάζει την πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Μπατζελή.

Στην Κεντρική Μακεδονία θα κατέβει οριστικά ο νυν υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης. Πέραν της διείσδυσής του στην κεντροαριστερά καθώς προέρχεται επίσης από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μπόλαρης εκτιμάται ότι μπορεί να αμβλύνει και το αρνητικό πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφώσει στην Βόρειο Ελλάδα η συμφωνία των Πρεσπών για το μακεδονικό.

Κεντροαριστερά ερείσματα έχει και ο Γιώργος Δέδες, ο οποίος φέρεται να είναι η τελική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για την περιφέρεια Πελοποννήσου. Ο Γιώργος Δέδες είναι γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών και στενός συνεργάτης του Χρήστου Σπίρτζη.
Στην Ηπειρο επίσης προωθείται η υποψηφιότητα του προερχόμενου από τη ΔΗΜΑΡ Γιώργου Ζαψά, ενώ στη Θεσσαλία είναι πολύ πιθανό να στηριχθεί ο υποψήφιος του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Τσιλιμίγκας...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: