3.10.18

Πρόβα νυφικού...

Αλλο ένα βασικό κομμάτι στο παζλ των όρων συμμετοχής του Κινήματος Αλλαγής σε κυβέρνηση συνεργασίας, μετά τις εκλογές, προσέθεσε χθες η Φώφη Γεννηματά.

Θολώνοντας ακόμη περισσότερο τη...
γραμμή των ίσων αποστάσεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. και παρά το γεγονός ότι δεν απέκλεισε μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού (όταν ρωτήθηκε αν είναι πιθανή μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ.-Κινήματος Αλλαγής απάντησε: «Γιατί όχι; Δεν είμαστε στη δεκαετία του '80 με τις κοκορομαχίες»), η επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη έκλεισε με τον τρόπο της το μάτι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, βάζοντας μια προϋπόθεση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της Ν.Δ.

Απαράβατος όρος

Συγκεκριμένα, πατώντας πάνω σε θέσεις που έχει πολύ πρόσφατα διατυπώσει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης ως βασικές προεκλογικές του δεσμεύσεις, η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ένας από τους απαράβατους όρους συζήτησης για την ένταξη του σε κυβερνητικό σχήμα είναι η αλλαγή του νόμου Κατρούγκαλου.

«Δεν θα πάρουμε μέρος σε κυβέρνηση που δεν θα αλλάξει τον νόμο Κατρούγκαλου. Γιατί αυτό είναι το πρόβλημα. Οι νέες συντάξεις που βγαίνουν με τον νόμο Κατρούγκαλου είναι φιλοδωρήματα. Επίσης έχει γίνει έγκλημα με τις συντάξεις χηρείας! Και βέβαια δεν θα περικόπτει την προσωπική διαφορά στους "παλαιούς συνταξιούχους"», δήλωσε επί λέξει η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε χθεσινή της συνέντευξη στον ΑΝΤ1.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 25 Αυγούστου (εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ») είχε υποστηρίξει ότι η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου θα είναι μία από τις βασικές του πολιτικές ενέργειες, εφόσον εκλεγεί πρωθυπουργός.

Εξυπακούεται, από την άλλη πλευρά, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον επίμαχο νόμο και δεν πρόκειται να δεχτεί να καταργηθεί, γεγονός που εκ των προτέρων απομακρύνει κάθε πιθανότητα το νυν κυβερνών κόμμα να αποτελέσει μελλοντικό κυβερνητικό εταίρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ., αν αυτή είναι μία από τις προϋποθέσεις που θα βάλει κατά τις διερευνητικές εντολές.

Επίθεση στον Τσίπρα

Την ίδια στιγμή, η κ. Γεννηματά επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «κάνει πολιτική με επιδόματα ψίχουλα και κοινωνική πολιτική ελεημοσύνης», ενώ προκειμένου να έχει το άλλοθι της άσκησης κριτικής προς τη Ν.Δ. υποστήριξε ότι το Κίνημα Αλλαγής «δεν θα αφήσει τον Μητσοτάκη να έρθει, μιλώντας για μια ανάπτυξη για τους λίγους, που είναι ένας επικίνδυνος δρόμος με πολλά ρίσκα».

Κι όπως συμπλήρωσε, «εμείς θέλουμε ανάπτυξη για τους πολλούς, χρειαζόμαστε ανάπτυξη με όρους κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας, εμείς αυτό ξέρουμε, θέλουμε και μπορούμε να εγγυηθούμε».

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με όσα αντιλήφθηκαν όσοι παρακολούθησαν τη συνέντευξη, θέλησε να στείλει το μήνυμα ενός προοδευτικού εταίρου σε μια κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ., κάτι το οποίο προκύπτει άλλωστε και από την έτερη θέση που τηρεί η Χαριλάου Τρικούπη περί πολιτικής αλλαγής.

«Δεν πάει άλλο με αυτή την κυβέρνηση! Ούτε ο ελληνικός λαός δεν βλέπει μια αυτοδύναμη Δεξιά ως τη λύση στα προβλήματά του. Θα είμαστε ο καταλύτης των εξελίξεων. Δεν θα μπούμε σε μια κυβέρνηση απλά και μόνο για να βγουν οι αριθμοί», ανέφερε χθες χαρακτηριστικά, αποκαλύπτοντας έτι περαιτέρω την άρδην τροποποιημένη στρατηγική φορέα της Κεντροαριστεράς, σε σχέση με τις αποφάσεις του ιδρυτικού συνεδρίου του περασμένου Μαρτίου.

Για τις Πρέσπες

Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών στον απόηχο του δημοψηφίσματος, η Φώφη Γεννηματά επέμεινε στη σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή, εκτιμώντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας εγκατέλειψε το κεκτημένο της ενδιάμεσης συμφωνίας για ονομασία erga omnes και κράτησε ζωντανή τη ρίζα του αλυτρωτισμού, αφού όπως συμπέρανε «η μεγάλη αποχή στα Σκόπια ενίσχυσε τα αλυτρωτικά αισθήματα μεγάλου μέρους εκείνων που δεν πήγαν να ψηφίσουν».

Σήμερα στις 3 το μεσημέρι στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ συνεδριάζει για τις πολιτικές εξελίξεις η Εκτελεστική Γραμματεία του Κινήματος Αλλαγής...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: