30.10.18

Αύριο ξεκινά τις γεωτρήσεις ο τουρκικός «Πορθητής»...

Σκηνικό κλιμακούμενης έντασης καλλιεργεί στην Ανατολική Μεσόγειο η Άγκυρα που ανακοίνωσε σήμερα - μέσω του Τούρκου υπουργού Ενέργειας- ότι αύριο, Τετάρτη, το γεωτρύπανο «Πορθητής» «πιάνει δουλειά» στον...
στόχο «Αλάνια 1», νότια της Αττάλειας. Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει και για το γεωτρύπανο της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με το Reuters, o Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ κατά τη διάρκεια τελετής που σηματοδότησε την έναρξη του «ταξιδιού» του πλοίου ανακοίνωσε ότι ο «Πορθητής» θα πραγματοποιεί δύο γεωτρήσεις τον χρόνο, ενώ πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι πολύ κοντά στην αγορά δεύτερου γεωτρύπανου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Anadolu μετέδωσε χθες ότι «ο Πορθητής σήκωσε άγκυρα από την Αττάλεια και ξεκίνησε. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη θέση του», είχε αναφέρει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο.

Ο Φατίχ Ντονμέζ είχε αναφέρει επίσης ότι η γεώτρηση θα γίνει σε βάθος 2.500 μέτρων και θα κατέβει μέχρι 5.000-6.000 μέτρα κάτω από το βυθό της θάλασσας. «Χρησιμοποιούμε τεχνολογία τελευταίας τεχνολογίας. Επιστημονικά έχουμε κάνει όλες τις εργασίες που χρειάζονταν».

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του Anadolu, οι εργασίες του «Πορθητή» θα εντατικοποιηθούν κατά προτεραιότητα στη Μεσόγειο προσθέτοντας ότι το πλοίο που έχει μήκος 229 μέτρα μπορεί να πραγματοποιεί θαλάσσιες γεωτρήσεις σε βάθος μέχρι 12.500 κάτω από μεγάλη πίεση.

Αναφέρεται, επίσης, ότι το πλοίο είναι κατάλληλο για να επιχειρεί σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και ρυθμίσεις και θα συνεχίσει τις εργασίες του κατά τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον και σύμφωνα με τα πρότυπα εργασιακής ασφάλειας.

Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη γεώτρηση της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ

Έτοιμο να αρχίσει την πρώτη γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ είναι το γεωτρύπανο της κοινοπραξίας ExxonMobil – Qatar Petroleum.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», το γεωτρύπανο έχει συμπληρώσει τον εφοδιασμό του –το Σαββατοκύριακο ολοκληρώθηκε και η διαδικασία εφοδιασμού με περισσότερους από 16.500 τόνους καυσίμων- ώστε να ξεκινήσει για τον στόχο «Δελφίνη» σύμφωνα με το τελικό πρόγραμμα που καταρτίστηκε τον περασμένο Απρίλιο. 

Σημειώνεται πως στο λιμάνι Λεμεσού έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες υποδομές υποστήριξης, ενώ έχουν φτάσει στην Κύπρο και είναι πανέτοιμα σε θέση αναμονής και τα τρία βοηθητικά πλοία υποστήριξης που θα εξυπηρετήσουν με όλα τα απαραίτητα τις δύο γεωτρήσεις των ExxonMobil – Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται ουσιαστικά για τη γεώτρηση με τις μεγαλύτερες προσδοκίες για την Κύπρο, αφού σε περίπτωση επιβεβαίωσης των ερμηνειών των γεωλογικών δεδομένων θα πρόκειται για πολύ σημαντικές ποσότητες. Ωστόσο, πριν το γεωτρύπανο φτάσει στο βάθος της επιφάνειας του στόχου, όλοι οι ειδικοί είναι συγκρατημένοι, αφού πολλές φορές λόγω κάποιας παραμέτρου που δεν έχει διαφανεί στις έρευνες, μπορεί το αποτέλεσμα να είναι διαφορετικό. 

Υπενθυμίζεται ότι με την πολυεθνική άσκηση που εξήγγειλε η Κυπριακή Δημοκρατία και που θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, υπάρχει πρόβλεψη για προστασία όλων των διόδων προς την περιοχή των γεωτρήσεων τόσο από το γεωτρύπανο, όσο και για τα σκάφη υποστήριξης, αλλά και τα ελικόπτερα που θα συνδέουν σε καθημερινή βάση την στεριά με το γεωτρύπανο. Το σημείο βρίσκεται εντός χωρικών υδάτων της Τουρκίας. 

Αποκλείει το Καστελόριζο με NAVTEX

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα με νέα NAVTEX, αποκλείει το Καστελόριζο για τέσσερις ώρες την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου.

Η Τουρκία με τη NAVTEX δεσμεύει ολόκληρη την περιοχή γύρω από την αιγιαλίτιδα ζώνη στο Καστελόριζο.

Σύμφωνα με την τουρκική NAVTEX, το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας θα πραγματοποιήσει άσκηση Έρευνας και Διάσωσης από 11πμ μέχρι τις 15μμ, σε περιοχές εκτός των χωρικών υδάτων ξένων χωρών...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: