8.10.18

«Ευχής έργον...

...να έπραττε προς τη σταθερότητα ο κ. Στουρνάρας»...

Για μια σειρά θεμάτων της επικαιρότητας τοποθετήθηκε μέσω ραδιοφωνικών του δηλώσεων ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο...
οποίος -μεταξύ άλλων- εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές», ενώ εκτόξευσε βέλη και προς τη Νέα Δημοκρατίας, λέγοντας ότι «ο κ. Σαμαράς μιλάει σαν πραγματικός αρχηγός της».

Αρχικά, μέσω του Real FM και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Τζανακόπουλος, είπε: «Αυτή η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών εγγυώνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πολιτική, οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα και θα ήταν ευχής έργο αν και ο κ. Στουρνάρας έπραττε προς την ίδια κατεύθυνση».

«Το πρόβλημα μερικές φορές είναι το εξής: Όταν ο κ. Στουρνάρας δεν πρέπει να μιλήσει μιλάει και πολιτικολογεί -ήθελε να βάλει τη χώρα σε νέα μνημονιακά δεσμά- όταν πρέπει να μιλήσει φαίνεται ότι σιωπά. Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα πρέπει ο κ. Σουρνάρας κάποια στιγμή να εξηγήσει με ποιον τρόπο σκοπεύει να το επιλύσει», είπε ο κ. Τζανακόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση των τραπεζών και τις αυξομειώσεις του Γενικού Δείκτη και του δείκτη των τραπεζών στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

«Οι τράπεζες είναι απολύτως θωρακισμένες και οι αυξομειώσεις στο Χρηματιστήριο δεν επηρεάζουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και συμπλήρωσε: «Το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει μία μεγάλη μεταβλητότητα γιατί είναι πολύ μικροί οι τζίροι που γίνονται και με μικρά ποσά βλέπουμε μία έντονη αυξομείωση του Γενικού Δείκτη και πολύ περισσότερο του δείκτη των τραπεζών.

Είναι πάρα πολύ λογικό να υπάρχουν αυτές οι έντονες αυξομειώσεις στο ελληνικό Χρηματιστήριο και το περίεργο είναι ότι ενώ κανένας δεν είχε επισημάνει αυτές τις αυξομειώσεις για 5-6-7 χρόνια, επειδή σήμερα κάποιοι πάλι ψάχνουν να δικαιώσουν τις καταστροφολογικές τους προβλέψεις -και μιλάω για την αξιωματική αντιπολίτευση- ανακάλυψαν το Χρηματιστήριο. Κοιμούνται και ξυπνούν με την αγωνία αυτή. Το ελληνική Χρηματιστήριο έχει αυξομειώσεις, θα έχει αυξομειώσεις, αυτό είναι δεδομένο.

Από κει και πέρα σε ό,τι αφορά τις τράπεζες αυτές καθαυτές, πρέπει να σας πως ότι έχουμε ένα απολύτως θωρακισμένο τραπεζικό σύστημα. Τα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών είναι πάρα πολύ καλά».

Σχετικά με τα «κόκκινα δάνεια», τόνισε ότι όλες οι τράπεζες έχουν υπερβεί τους στόχους για τη μείωση των κόκκινων δανείων, όπως είχε συμφωνηθεί, πρέπει να συνεχίσουν αυτήν τη δουλειά και η κυβέρνηση είναι εδώ για να εγγυηθεί αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια.

«Ο κ. Σαμαράς τοποθετείται ως ο πραγματικός αρχηγός της ΝΔ»

Αναφερόμενος σε αυτά που είπε ο Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του στην Καβάλα για το Σκοπιανό, ο κ. Τζανακόπουλος παρατήρησε: «Ο κ. Σαμαράς φαίνεται πια και στο προσκήνιο να λειτουργεί ως αρχηγός της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται όμηρος του κ. Σαμαρά και της ομάδας του κ. Σαμαρά εντός της ΝΔ, που πλέον βγαίνει και στο προσκήνιο και τοποθετείται ως ο πραγματικός αρχηγός της ΝΔ. Νομίζω ότι τέτοιου τύπου πολιτικές τοποθετήσεις αρμόζουν περισσότερο σε αρχηγό και λιγότερο σε έναν πρώην πρωθυπουργό. Επομένως, εκεί υπάρχει ένα θέμα για τη ΝΔ, το οποίο θα πρέπει να το δουν».

«Η μετάλλαξη της Νέας Δημοκρατίας είναι ταχύτατη προς ένα ακροδεξιό κόμμα» επισήμανε, διότι -όπως είπε- «πλέον βλέπουμε συνεργάτες του κ. Γεωργιάδη να μιλούν ακόμη και για την ελληνική Άρια φυλή». «Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα, δημιουργούν ζήτημα και για τη ΝΔ και για τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος πρέπει να τοποθετηθεί, να πάρει θέση για τον αντιπρόεδρο του κόμματος».

«Το ΚΙΝΑΛ μεταλλάσσεται σε μία κεντροδεξιά πολιτική δύναμη»

Σε ερώτηση για την πρόταση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, σχετικά με τον σχηματισμό κυβέρνησης με συνεργασία τριών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΚΙΝΑΛ), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Η πρόταση της κ. Γεννηματά περισσότερο μου θύμισε μία προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα άλλοθι για να συγκυβερνήσει το Κίνημα Αλλαγής με τη Νέα Δημοκρατία, παρά να κατατεθεί μία πρόταση, η οποία θα σκοπεύει σε μία τριμερή συνεργασία, διότι θα έπρεπε να είχε καταλάβει ότι είναι απολύτως, εντελώς αδύνατο, διότι μιλάμε για δύο πολιτικές δυνάμεις, τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες προγραμματικές κατευθύνσεις».

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε πως το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε ένα πολιτικό μεταίχμιο και «πλέον μοιάζει να μεταλλάσσεται σε μία κεντροδεξιά πολιτική δύναμη και αυτό νομίζω ότι βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις παραδόσεις ενός τμήματος του πολιτικού προσωπικού του. Φαίνεται να μην παρακολουθεί κιόλας τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και την προσπάθεια που γίνεται στο επίπεδο της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας να υπάρξει μία αυτοκριτική για τις πολιτικές που ασκήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές»

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, «το σημαντικό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και δεύτερο, η προσπάθεια που κάνουμε για τη συγκρότηση μίας μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας έχει κατ' αρχάς αναφορά στο κοινωνικό επίπεδο και όχι στις κορυφές της πολιτικής».

«Κανένας απολύτως κίνδυνος από τις εξελίξεις στην Ιταλία»
Σχετικά με τις εξελίξεις στην Ιταλία και τη διαφωνία της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας με την Κομισιόν ως προς το προσχέδιο προϋπολογισμού, ο υπουργός Επικρατείας διαβεβαίωσε πως «δεν υπάρχει κίνδυνος σε ό,τι αφορά την Ελλάδα».

«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, καθώς η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για τα επόμενα δύο χρόνια το λιγότερο, δεν έχει ανάγκη, δεν έχει τη βιασύνη για έξοδο στις αγορές χρήματος και ούτως η άλλως το ελληνικό ομόλογο και το δεκαετές και το επταετές και κυρίως το πενταετές, κινούνται σε απολύτως βιώσιμα επίπεδα, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι το ζήτημα του τρόπου με τον οποίο εξελίσσεται αυτή η διαφωνία της ιταλικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετίζεται με ένα ευρύτερο ζήτημα που αφορά τους όρους της δημοσιονομικής πολιτικής στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Πολλές φορές έχουμε πει ότι βεβαίως χρειάζεται δημοσιονομική σταθερότητα, βεβαίως χρειάζεται εξυγίανση των δημοσιονομικών όλων των κρατών, όμως από εκεί και πέρα θα πρέπει και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να κατανοήσουν ότι η υπερβολική λιτότητα, οι υπερβολικές απαιτήσεις για δημοσιονομική περιοριστική πολιτική έχουν αποτελέσματα που επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη».

«Αισιοδοξία για μη περικοπή των συντάξεων»

Ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε πολύ αισιόδοξος ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία οι συζητήσεις για μη περικοπή των συντάξεων και τόνισε: «Το τελευταίο Eurogroup κατέληξε ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων είναι δημοσιονομικό. Από τη στιγμή που η χώρα μπορεί να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα, με βάση τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου του 2018, χωρίς την εφαρμογή αυτού του μέτρου, τούτο σημαίνει ότι δεν είναι αναγκαία η περικοπή των συντάξεων».

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι δεν τίθεται θέμα προσωρινότητας ως προς τη μη περικοπή των συντάξεων, αφού οι προβολές της ελληνικής οικονομίας δεν αφορούν μόνο το 2019, αλλά τα χρόνια μέχρι το 2022 και δείχνουν ότι μπορούν τα επιτυγχάνονται τα συμφωνημένα πρωτογενή πλεονάσματα χωρίς την εφαρμογή κάποιου άλλου επιπλέον μέτρου...


Δεν υπάρχουν σχόλια: