26.10.18

Καταρρέει το κατηγορητήριο για τις Σκουριές...

Mπορεί να ακούγεται... κλισέ, αλλά η φράση «καταρρέει σαν χάρτινος πύργος» βρίσκει την πλήρη εφαρμογή της στο κατηγορητήριο της «μεγάλης δίκης» των Σκουριών, όπου...
21 αθώοι πολίτες, έντιμοι οικογενειάρχες, επαγγελματίες που ποτέ δεν έδωσαν δικαίωμα, τυλίχθηκαν κυριολεκτικά σε μια κόλλα χαρτί από τις διωκτικές αρχές και δόθηκαν βορά, προς παραδειγματισμό, στις ορέξεις της αδηφάγου εταιρείας χρυσού για να προστατευθεί η «επένδυσή» της!

Η αλήθεια αυτή προκύπτει ξεκάθαρα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης από τις καταθέσεις των μαρτύρων «κατηγορίας», που καταθέτουν ένας ένας και μετατρέπονται σε «υπεράσπισης».

«Είναι καλά παιδιά»

«Δεν τους είδα», «Δεν τους αναγνωρίζω», «Οι δράστες μάλλον ήταν ξένοι», «Αυτούς τους γνωρίζω, είναι καλά παιδιά», «Ο Χ κατηγορούμενος είναι εξαιρετικής ποιότητας άνθρωπος», «Ποτέ κανείς απ’ αυτούς δεν θα έκανε ζημιά στις περιουσίες μας, ήμαστε μαζί φαντάροι»... Αυτά και άλλα παρόμοια κατατέθηκαν χθες στο δικαστήριο από τους μάρτυρες κατηγορίας που σχεδόν έπλεκαν το εγκώμιο των 21 κατηγορουμένων!

Αρα, εύλογα προκύπτει το ερώτημα, πώς και από ποιους αυτοί οι άνθρωποι στοχοποιήθηκαν, κάποιοι μάλιστα έμειναν και αρκετούς μήνες προφυλακισμένοι και τελικά σύρθηκαν ωσάν κοινοί εγκληματίες στο Κακουργιοδικείο;

Η απάντηση είναι προφανής. «Τυλίχθηκαν σε μια κόλλα χαρτί» από τα συμφέροντα, τα συμφέροντα αυτά των πολλών εκατομμυρίων ευρώ και των εκατοντάδων ουγκιών χρυσού, που εξυπηρέτησαν σθεναρά η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, οι τότε υπουργοί Δημόσιας Τάξης και τελικά οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης καθ’ υπέρβαση των καθηκόντων τους, χρησιμοποιώντας τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και δειγματοληψίες DNA.

Ισως, αυτή η γνώση «ενοχής» έκανε την εταιρεία χρυσού να μην παρασταθεί στη «μεγάλη δίκη των Σκουριών» ως πολιτικώς ενάγουσα, αν και είχε το δικαίωμα. Και ακριβώς για τον ίδιο λόγο να επέλεξε να καταθέσουν στο δικαστήριο χαμηλόβαθμα στελέχη της, εργοδηγοί, υπάλληλοι συνεργαζόμενης εταιρείας σεκιούριτι, μικροεργολάβοι που της νοίκιαζαν μηχανήματα, αλλά όχι κάποιο κορυφαίο διευθυντικό στέλεχος ή ένας εκπρόσωπος της διοίκησης, ακόμη και κάποιος άνθρωπος της μητρικής «Ελντοράντο» που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου με την τοπική κοινωνία...

Για όποιον παρακολουθεί αυτή τη δίκη, μέχρι στιγμής είναι ξεκάθαρο ότι κανείς από τους 21 κατηγορουμένους δεν μπορεί να κριθεί ένοχος των πράξεων που του αποδίδονται. Για όποιον παρακολουθεί την υπόθεση όλα αυτά τα χρόνια, όμως, είναι ξεκάθαρες οι μεθοδεύσεις και η στοχοποίηση.

«Ημουν σεκιούριτι στο εργοτάξιο εκείνο το βράδυ. Για κάποιο λόγο η εταιρεία μάς είχε εφοδιάσει με έξτρα πυροσβεστήρες και είχε αυξήσει τον αριθμό των ατόμων στη βάρδια. Μας είπαν ότι έγινε επειδή είχε χαλάσει μια γεννήτρια φωτισμού. Δεν αναγνωρίζω κανέναν από τους κατηγορουμένους ως δράστες της επίθεσης εκείνη τη νύχτα. Μετά την επίθεση παραιτήθηκα. Δεν άξιζε τον κόπο για 6 κατοστάρικα τον μήνα», κατέθεσε μάρτυρας στο δικαστήριο.

«Αυτοί οι άνθρωποι που βλέπω εδώ κατηγορούμενους είναι συγχωριανοί μου. Είμαστε φίλοι, συμμαθητές, μεγαλώσαμε μαζί, πήγαμε μαζί φαντάροι. Ποτέ δεν θα έκαιγαν τις περιουσίες μας», κατέθεσε άλλος μάρτυρας που το φορτηγό του και το τρακτέρ του, συνολικής αξίας 90 χιλιάδων ευρώ, παραδόθηκαν στις φλόγες εκείνο το βράδυ.

Αγνωστοι

«Αυτά τα παιδιά δεν έχουν αναρχικιά διαγωγή. Βλέπω ανάμεσά τους βιοπαλαιστές, ο άλλος φροντίζει τον πατέρα του, όλη μέρα δουλεύει. Αποκλείεται να έκαναν κάτι τέτοιο», υποστήριξε άλλος εργολάβος που έχασε τα μηχανήματά του από τον εμπρησμό, αξίας 100 χιλιάδων ευρώ. «Μπροστά μου, άλλη μέρα, ήρθαν άγνωστοι που δεν έχουν καμία σχέση με την περιοχή και δεν τους γνωρίζω και σπάσανε τα τζάμια από τα μηχανήματά μου», ανέφερε.

Εργοδηγός της εταιρείας χρυσού κατέθεσε ότι «το κάναν ξένοι, όχι ντόπιοι», ενώ ο σύμβουλος ασφαλείας συνεργαζόμενης εταιρείας σεκιούριτι παρατήρησε ότι: «Η αστυνομία άργησε πάνω από μία ώρα να φτάσει στο εργοτάξιο. Δεν απέκλεισε τον χώρο για να κάνει έρευνα. Μερικές μέρες πριν είχαμε βρει άλλα ύποπτα αντικείμενα και το αναφέραμε στην αστυνομία αλλά δεν ήρθαν, αντιθέτως μας είπαν "φέρτε τα εσείς στο τμήμα"».

Σε επίμονες ερωτήσεις του εισαγγελέα της έδρας και του προέδρου του δικαστηρίου, κανείς από τους μάρτυρες δεν αναγνωρίζει κανέναν από τους δράστες στα πρόσωπα των κατηγορουμένων, ούτε καν... στη χροιά της φωνής τους.

Ταυτόχρονα όλοι λίγο-πολύ υποστηρίζουν αυτό που η «Εφ.Συν.» έγραφε από την πρώτη στιγμή, ότι δηλαδή πρόκειται για φιλήσυχους οικογενειάρχες, ενώ αποδίδουν την εμπρηστική επίθεση σε «άτομα από άλλες περιοχές που μπορεί να οργάνωσαν ένα σχέδιο επίθεσης», αφήνοντας και υπαινιγμούς για προβοκάτσια της ίδιας της εταιρείας!

Η δίκη διακόπηκε νωρίς χθες το απόγευμα για να συνεχιστεί τη Δευτέρα με καταθέσεις μαρτύρων αστυνομικών που αναμένονται πολύ ενδιαφέρουσες, καθώς το βάρος αυτού του κατηγορητηρίου πέφτει στην ΕΛ.ΑΣ. που το συνέταξε...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: