24.10.18

Πώς μας μπερδεύουν οι εφημερίδες!...

Πρωί Τετάρτης, 24 Οκτωβρίου. Στέκεσαι, κατά το πατροπαράδοτο, μπροστά στις κρεμασμένες σελίδες του περιπτέρου και ενημερώνεσαι –κυριολεκτικά– στο...
πόδι. Εντάξει, τώρα υπάρχουν άλλες λύσεις, προχωρημένες. 

Αντί στο περίπτερο, καρφώνεσαι μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση (μανταλάκι ή ποντίκι) τα πρωτοσέλιδα σε μπερδεύουν. Το ένα στη μια άκρη, το άλλο στην άλλη. 

Προσέξτε:

** Για το θέμα των συντάξεων και τις δηλώσεις Ρέγκλινγκ για την «Καθημερινή» ο πρόεδρος του ESM βάζει «Φρένο στο πακέτο ΔΕΘ» και ο ίδιος εκτιμά ότι «δεν υπάρχει αρκετός δημοσιονομικός χώρος ώστε να μην περικοπούν οι συντάξεις». Για το ίδιο θέμα, το πρωτοσέλιδο του Φιλελεύθερου αναφέρει τα ίδια, αλλά χωρίς το «αρκετός» (ίσως επειδή δεν θα τετραγώνιζε ο τίτλος…) γράφοντας «Δεν υπάρχει χώρος για να μην κοπούν οι συντάξεις». 

Αντίθετα, η Αυγή από τα του Ρέγκλινγκ προβάλλει το «Δεν επείγει η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές» και στον  σύντομο κείμενο που ακολουθεί η εφημερίδα αποφαίνεται: «Θετικά τα δεδομένα για τη μη περικοπή των συντάξεων». Η προφανής αλήθεια για την υπόθεση συνοψίζεται στον τίτλο του Λόγου: « ‘‘Ναι μεν αλλά’’ για τις συντάξεις».

** Για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης Τα Νέα κάνουν λόγο για «μουδιασμένη απάντηση της Αθήνας», ενώ το Έθνος βρίσκει ότι δόθηκε «Σκληρή απάντηση Τσίπρα σε Τσαβούσογλου».

Σίγουρα είναι του Οδυσσέα, χωρίς «ίσως»

Τέλος, δύο εφημερίδες μας αφήνουν μέσα στην αμφιβολία για το ποιον είχε κυβερνήτη το ναυαγισμένο ελληνικό πλοίο που βρέθηκε στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας. Πρόκειται για τη Δημοκρατία («Είναι του Οδυσσέα;» αναρωτιέται στον υπέρτιτλο πρωτοσέλιδου χτυπήματος) και η Kontra News («Ίσως είναι του Οδυσσέα»).



Αλλά η Star Press έχει βγάλει το επιστημονικό της συμπέρασμα και μας το λέει απερίφραστα, χωρίς ερωτηματικά και δίχως «ίσως»: «Το πλοίο του Οδυσσέα ανακαλύφθηκε στη Μαύρη Θάλασσα». Σωστά πιάνει το θέμα η εφημερίδα σύμφωνα με το παλιό δημοσιογραφικό αξίωμα: Δεν αφήνουμε (τουλάχιστον στα πρωτοσέλιδα χτυπήματα) την αλήθεια να μας χαλάσει μια ωραία ιστορία...

harddog-sport.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: