10.10.18

Ιερώνυμος εναντίον Βαρθολομαίου...

Τι πραγματικά ειπώθηκε στη συνάντηση με τον Τσίπρα...

«Και πριν αλέκτορα φωνήσαι, τρις απαρνήση με...». Ο τίτλος του κειμένου αυτού προέρχεται από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο και αφορά την...
προειδοποίηση του Χριστού προς τον Πέτρο, ότι θα τον απαρνηθεί τρείς φορές πριν από το πρώτο λάλημα του πετεινού.

Και μας ήλθε στο μυαλό η παραπάνω Ευαγγελική ρήση όταν είδαμε ότι επιβεβαιωθήκαμε πλήρως με όσα γράψαμε και αποκαλύψαμε οτι διημείφθησαν κατά τη μυστική συνάντηση Τσίπρα - Ιερωνύμου στην Αρχιεπισκοπή.

Τα όσα συζήτησαν πραγματικά Πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος, απέχουν παρασάγγας από την διαρροή που έγινε σκοπίμως και έκανε λόγο για αξιοποίηση της περιουσίας της Εκκλησίας.

To «μενού», όπως γράψαμε ήταν συγκεκριμένο και αφορούσε συγκεκριμένα θέματα τα οποία απασχολούν και «φοβίζουν» τον Αρχιεπίσκοπο.

Κατ´αρχάς να πούμε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό άνοιξε πλήρως τα χαρτιά του και είπε στον Πρωθυπουργό τί φοβάται και τί περιμένει ότι θα συμβεί και ζήτησε την άμεση βοήθειά του και στήριξη.

Δεν δίστασε μάλιστα να «στοχοποιήσει» συζητώντας ευθέως με τον Πρωθυπουργό, τρία κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και συγκεκριμένα τους Σκουρλέτη,Φίλη και Κατρούγκαλο και να τους ...δώσει ως φιλοπατριαρχικά προσκείμενους.

Ο Αρχιεπίσκοπος τους κατήγγειλε ευθέως στον Πρωθυπουργό ότι με ενέργειές τους -έμμεσες και φανερές- προσπαθούν να διεμβολίσουν το ισχύον καθεστώς στην Εκκλησία της Ελλάδος με τις λεγόμενες Μητροπόλεις των Νέων Χωρών και να αποδυναμώσουν εντελώς τον ρόλο της.

Απέδωσε μάλιστα τις ενέργειές τους αυτές όχι σε ιδεοληπτικούς λόγους αλλά σε καθαρά υποκειμενική και εκδικητική ( αυτό το λέει για τον κ. Φίλη) διάθεση.

Η Αρχιεπισκοπική πλευρά ισχυρίζεται ότι η υλοποίηση του σχεδίου αυτού άρχισε με το κτήμα Προμπονά.

Η απόφαση του ΣτΕ με την οποία αποσφραγίστηκε ο Ναός, δίνει εμμέσως την δικαιοδοσία στο Οικουμενικό Παρριαρχείο για ένα ναό που ευρίσκεται εντός της ελληνικής επικρατείας επί της οποίας τα πλήρη δικαιώματα μέχρι τώρα επί των Εκκλησιαστικών πραγμάτων έχει η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος.

Το ΣτΕ για να καταλήξει στην απόφαση αυτή επικαλέσθηκε ειδική διάταξη του άρθρου 39, παράγραφος 8 ,του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η απόφαση αυτή είναι επωφελής όχι μόνο για το Οικουμενικό Πατριαρχείο (ή τα δύο πρεσβυγενή Πατριαρχεία Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων που έχουν ήδη Ναούς στην Αθήνα) αλλά και για άλλες Εκκλησίες οι οποίες μάλιστα αποτελούν εθνικό κίνδυνο για την Ελλάδα.Και αυτό αναφέρεται στα Σκόπια. Τί θα συμβεί αν ζητήσουν να ιδρύσουν Εκκλησίς στην Φλώρινα οι Σκοπιανοί; Τί θα συμβεί αν θελήσουν να ανοίξουν δικές τους Εκκλησίεφ οι Ρώσοι; Η απάντηση σε αυτό το επιχείρημα είναι προφανής: δεν θα τους επιτραπεί. Όπως κάθε κανόνας έτσι και κάθε νόμος έχει τις εξαιρέσεις του. Συγκρίνεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο με την Σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων ή έστω με την Εκκλησία της Ρωσίας; Ασφαλώς όχι.

Η πλευρά της Αρχιεπισκοπής ισχυρίζεται ότι η απόφαση αυτή του ΣτΕ δεν είναι αθώα.

Και τούτο διότι η εισηγήτρια του Δ τμήματος που ασχολήθηκε με το θέμα αυτό, κατά τους νομικούς της Ι.Αρχιεπισκοπής( για να μειώσουν, ίσως, την δική τους ευθύνη και να αποκρύψουν την δική τους ανεπάρκεια)κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη και της ανετέθη το έργο αυτό από τον παραιτηθέντα Πρόεδρο του ΣτΕ, ύστερα από πιέσεις που άσκησε Μητροπολίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου που κινεί τα νήματα παρασκηνιακά.

Το δεύτερο που ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος από τον Πρωθυπουργό ήταν να μην εντάξει στα υπό αναθεώρηση άρθρα του Συντάγματος το άρθρο 3.

Αν συμβεί αυτό με τον τρόπο που πιέζει η πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου- λένε οι της Αρχιεπισκοπής- είναι σαν να καταργείται η Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο περιορισμός της -κατά την έκφραση του Οικουμενικού Πατριάρχου σε συνέντευξή του στον Γιάννη Πρετεντέρη που έμεινε παροιμιώδης -«κάτω από τη Λάρισα».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος «στοχοποίησε για όλα αυτά τρία κορυφαία πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για διαφορετικούς λόγους το καθένα.

• Τον Πάνο Σκουρλέτη, γιατί διατηρεί άριστες φιλικές και οικογενειακές σχέσεις με τον Διευθυντή του Πατριαρχικού Γραφείου στην Αθήνα Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιο, που αποτελεί κόκκινο πανί για τον Ιερώνυμο.Ο εν λόγω Ιεράρχης ήταν μέχρι το 2009, ο δεξιός βραχίων του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και ο «αρχιτέκτων» της εκλογής του σε Αρχιεπίσκοπο το 2008.

Αλλά οι σχέσεις των δύο Ιεραρχών ακροβατούν πλέον επί ξυρού ακμής- κρίμασιν οις οίδε Κύριος.

• Τον πρώην Υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, τον οποίο εξοστράκισε ο Ιερώνυμος από την δεύτερη Κυβέρνηση Τσίπρα. Τώρα ο Αρχιεπίσκοπος φοβάται ότι θα του ανταποδώσει ο κ.Φίλης το «καλό» που του έκανε και θα προσπαθήσει να περιορίσει τον ρόλο του ως Αθηνών.

• Τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο διότι προσπάθησε ύστερα από πιέσεις του Αδριανουπόλεως Αμφιλοχίου να δώσει status διεθνούς οργανισμού ( όπως είναι η UNESCO) στο γραφείο του Πατριαρχείου στην Αθήνα. Το έμαθε ο Αρχιεπίσκοπος και το σταμάτησε στο παρά πέντε. Επί της ουσίας δεν είναι κακή μία τέτοια εξέλιξη και την Εκκλησία της Ελλάδος εις ουδέν την βλάπτει! Επομένως προκαλεί απορίες η αντίδραση που εγείρει στο Αρχιεπισκοπικό περιβάλλον.

Κατά την Αρχιεπισκοπική πλευρά οι τρεις αυτοί κορυφαίοι πολιτικοί άνδρες της πρώτου Κυβερνητικού κόμματος, θέλουν να τροποποιήσουν την συγκεκριμένη διάταξη - άρθρο 3- ώστε στο μέλλον οι Μητροπολίτες των Νέων Χωρών( Μητροπόλεις της Β. Ελλάδος και των νήσων του Αρχιπελάγους),να μην έχουν πλέον σχέση με των Αθηνών και να εκλέγονται από τοπική Σύνοδο με έδρα τη Θεσσαλονίκη και να υπάγονται στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Δηλαδή μιλάμε για άρση της Πράξεως του 1928 δια της οποίας δόθηκαν οι Μητροπόλεις αυτές επιτροπικώς στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Αν προχωρήσει και υλοποιηθεί η σκέψη αυτή και συσταθεί νέα τοπική Σύνοδος, κατά τα πρότυπα της ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης τότε λέγει η πλευρά του Αρχιεπισκόπου Αθηνών ότι θα έχουμε μια κατακερματισμένη Εκκλησία της Ελλάδος υπό τις εξής τέσσερις μορφές: Εκκλησία Αθηνών( για τις Μητροπόλεις της Παλαιάς Ελλάδος), Εκκλησία Θεσσαλονίκης( για τις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών), Εκκλησία Κρήτης, με τρεις διαφορετικούς Αρχιεπισκόπους Προέδρους των Συνόδων και Εκκλησία Δωδεκανήσου, χωρίς Σύνοδο και Αρχιεπίσκοπο. Να προστεθεί σε αυτά και το Άγιο Όρος, ως μια επιπλέον ανεξάρτητη Εκκλησιαστική δύναμη που υπάγεται πνευματικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο Αρχιεπίσκοπος θέλει να το σταματήσει όλο αυτό χρησιμοποιώντας μία επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησαν κατά κόρον ως αιχμή του δόρατος επί των ημερών του Χριστοδούλου οι επικριτές του, για να κάνουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο να στραφεί τότε εναντίον του Μακαριστού Πρωθιεράρχη.Ενώ ο Χριστόδουλος ουδέποτε αξίωσε τίποτα από τα παραπάνω. Ο Χριστόδουλος ζητούσε το αυτονόητο: να αποδοθούν οι τιμές που αρμόζουν σε μία Αυτοκέφαλη Εκκλησία και στην Εκκλησία της Ελλάδος και στον Προκαθήμενό της. Και αυτά να ισχύσουν από τον επόμενο Αρχιεπίσκοπο και όχι από τον ίδιο.

Αν δεν έκανε τότε αντιπολίτευση ο Ιερώνυμος και η ομάδα του στον Χριστόδουλο, σήμερα θα είχε λυθεί το θέμα και δεν θα είχε ο νυν Αρχιεπίσκοπος αυτό τον πονοκέφαλο. Αλλά ήθελαν να κάνουν τη ζωή του Χριστοδούλου δύσκολη και να τον φέρουν αντιμέτωπο με τον Πατριάρχη. Και τα κατάφεραν.

Αλλά με τις σημερινές εξελίξεις ο Χριστόδουλος δικαιώνεται και ενώπιον του Θεού και ενώπιον των ανθρώπων.

Επίσης η πλευρά του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου καταθέτει ως επιχείρημα το γεγονός ότι αν υπαχθούν πλήρως δηλαδή και διοικητικά, οι Μητροπόλεις των Νέων Χωρών στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τότε θα έχει λόγο η Τουρκία, η εκάστοτε Κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, στην εκλογή - «διορισμό» το αποκαλεί η πλευρά Ιερωνύμου- που θα γίνεται από το Φανάρι που είναι Νομικό πρόσωπο που ευρίσκεται σε τουρκικό έδαφος.

Λένε λοιπόν ότι η Τουρκία θα παίζει αποφασιστικό ρόλο στις εκλογές Ιεραρχών στις Μητροπόλεις αυτές. Μα αν ισχύει το επιχείρημα αυτό γιατί η Τουρκία δεν παρεμβαίνει μέχρι τώρα στις εκλογές που γίνονται στη Κρήτη, στα Δωδεκάνησα ή στις Επαρχίες του Θρόνου στην Ευρώπη και Αμερική ή Αυστραλία ; Αντιθέτως αποφασίζει η Σύνοδος σύμφωνα με τις ανάγκες που έχει. Και δεν δέχεται υποδείξεις από την Τουρκική πλευρά.

Και ασφαλώς οι σοφοί της Αρχιεπισκοπικής αυλής που επιχειρηματολογούν με αυτό τον ανέξοδο τρόπο φροντίζουν να μας πουν για να μας πείσουν ότι η στάση αυτή δεν αποτελεί υπαινιγμό κατά του Πατριάρχη προσωπικά, αλλά αναφέρεται καθαρά στους θεσμούς.

Και πότε τα θυμήθηκε όλα αυτά η Εκκλησία της Ελλάδος και προσωπικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος; Μετά την απόφαση του ΣτΕ για το κτήμα Προμπονά. Γιαυτό και δεν δέχθηκε τον Πατριάρχη στην προγραμματισμένη συνάντηση που είχαν στην Ι. Αρχιεπισκοπή.

Φοβάται λένε οι πληροφορίες μας ότι ο Πατριάρχης δεν θα αφήσει αναπάντητη την προσβολή αυτή! Γιαυτό έσπευσε ο Αρχιεπίσκοπος να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό.

Ο κ. Τσίπρας λέγεται ότι καθησύχασε τον Αρχιεπίσκοπο. Του είπε ότι η νομική ρύθμιση που ετοιμάζει ο κ. Κατρούγκαλος θα αναφέρεται απλώς στην ουδετεροθρησκεία της Ελλάδος και να επιβεβαιώνει παράλληλα ότι κρατούσα θρησκεία είναι η Ορθόδοξη.

Ο Αρχιεπίσκοπος πάντως για καλό και για κακό ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την οργή Βαρθολομαίου με τετελεσμένα. Οι πληροφορίες λένε ότι θα συγκαλέσει εκτάκτως την Ιεραρχία και ένα από τα θέματα την ημερήσιας διάταξης θα είναι και το status των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών.

Θα θέσει λέγεται σε Μυστική ψηφοφορία το θέμα και θα αποφανθούν οι Μητροπολίτες των Νέων Χωρών για το τί θέλουν να επιλέξουν.
Αναλόγως της απάντησης που θα δώσουν οι Ιεράρχες των Νέων Χωρών θα εξαρτηθεί και η στάση του Αρχιεπισκόπου και της υπόλοιπης Ιεραρχίας.

Προς το παρόν το επιτελείο των συμβούλων του ασχολείται με την σωστή διατύπωση του ερωτήματος που θα θέσουν στην ιερή κάλπη. Το βέβαιο είναι ότι έχουμε μπει σε μία δύσκολη φάση. Και αν δεν λυθεί το θέμα αυτό άπαξ διαπαντός πολύ φοβούμαι ότι θα διαιωνίζεται και οι δύο Εκκλησίες θα περνούν πάντα αυτή τη δοκιμασία με κάθε αιτία και αφορμή που θα προκύπτει- πολλές φορές για ασήμαντο λόγο...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: