28.10.18

Προκόπης Παυλόπουλος - Σέρτζιο Ματαρέλα: Υπερασπιζόμαστε την Ευρώπη...












"Με τον τρόπο αυτόν αποδεικνύουμε ότι Ελλάδα και Ιταλία αφήνουμε πίσω εκείνα που...
μας δίχασαν στο παρελθόν" αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας σε δήλωσή του μετά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο πεσόντων Ιταλών της Μεραρχίας ACQUI στην Κεφαλλονιά.

Στο δρόμο που χάραξαν οι προκάτοχοί μας, κ.κ. Κάρολος Παπούλιας και Giorgio Napolitano, την 25η Απριλίου 2007, αποτίουμε σήμερα, από κοινού με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Φίλο και μεγάλο Ευρωπαίο κ. Sergio Mattarella, στο πλαίσιο ενός κορυφαίου συμβολισμού, φόρο τιμής στην Μνήμη των Ιταλών της Μεραρχίας Acqui, οι οποίοι έπεσαν, εδώ στην Κεφαλονιά, θύματα της ναζιστικής βαρβαρότητας.

Με τον τρόπο αυτόν αποδεικνύουμε ότι Ελλάδα και Ιταλία αφήνουμε πίσω εκείνα που μας δίχασαν στο παρελθόν. Πλην όμως, πάντα διδασκόμενοι από την πικρή εμπειρία του φασισμού και της εγκληματικής συνεργασίας του με το ναζισμό, δηλώνουμε αποφασισμένοι ν’ αγωνισθούμε εναντίον όλων των άκρως επικίνδυνων αντιευρωπαϊκών μορφωμάτων λαϊκισμού, όπου και αν αναφύονται, τα οποία «νοσταλγούν» τον φασισμό και το ναζισμό, για να υπερασπισθούμε απέναντί τους το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα και να μην βιώσουμε, ποτέ ξανά, τους εφιάλτες του παρελθόντος.

Μηνύματα ομόνοιας και συναδέλφωσης Ελλάδας και Ιταλίας από την κοινή παρουσία των δύο προέδρων της Ελληνικής και Ιταλικής Δημοκρατίας στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης

Με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη.

Την παρέλαση παρακολούθησαν οι Πρόεδροι της Ελληνικής και της Ιταλικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και Σέρτζιο Ματαρέλα, και οι υπουργοί Αμυνας της Ελλάδας και της Κύπρου Πάνος Καμμένος και Σάββας Αγγελίδης.

Νωρίτερα ο κ. Ματαρέλα παρέστη στην τελετή κατάθεσης στεφάνου από τον κ. Παυλόπουλο στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας έφτασε πρώτος στο χώρο της παρέλασης, κατέβηκε από το αυτοκίνητο, υποδέχθηκε τον Ιταλό ομόλογο του και μαζί περπάτησαν μια απόσταση κάποιων δεκάδων μέτρων μέχρι την εξέδρα των επισήμων και στη διάρκεια της διαδρομής χαιρέτισαν με κίνηση του χεριού τους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν την παρέλαση.




Μετά τη λήξη της παρέλασης οι κ.κ. Παυλόπουλος και Ματαρέλα μετέβησαν στην Κεφαλονιά για την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των πεσόντων Ιταλών.

Μήνυμα ειρήνης για τους δύο λαούς η κοινή παρουσία των δύο προέδρων μεταδίδει και η ιταλική δημόσια τηλεόραση

Η δημόσια τηλεόραση της Ιταλίας, η Rai, αναφέρεται σήμερα στην κοινή παρουσία των Προέδρων Ελλάδας και Ιταλίας Προκόπιου Παυλόπουλου και Σέρτζιο Ματαρέλλα στις τελετές μνήμης για την 28η Οκτωβρίου.

Οι απεσταλμένοι της Rai στην Ελλάδα, τονίζουν στα ρεπορτάζ τους ότι οι δυο Πρόεδροι απέτισαν φόρο τιμής στους Ιταλούς στρατιώτες που εκτελέσθηκαν στην Κεφαλονιά, λόγω της άρνησής τους να παραδώσουν τα όπλα τους στους Γερμανούς.

«Οι δυο Πρόεδροι τίμησαν την ημέρα του Όχι της Ελλάδας στο τελεσίγραφο του Μπενίτο Μουσολίνι, κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το μήνυμά τους, σήμερα, είναι ότι η ειρήνη που μπόρεσε να οικοδομηθεί, πρέπει να συνεχίσει να διαφυλάττεται και να οικοδομείται διαμέσου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι χώρες που αναμετρήθηκαν στρατιωτικά, τώρα ζουν ενωμένες, σε συνθήκες συνεργασίας», τονίζει η ιταλική τηλεόραση.

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: