12.10.18

Ρίχνουν τους τόνους Τσίπρας - Καμμένος...

«Λήξη συναγερμού» επιχείρησαν να δώσουν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Καμμένο μετά από ένα πολύ έντονο 24ωρο που έφτασε τους δύο κυβερνητικούς εταίρους σε οριακό σημείο. 

Μπορεί ο...
πρωθυπουργός να μην αρνείται κατηγορηματικά το “μπέρδεμα των γραμμών” με τον υπουργό Άμυνας μιλώντας για τον “τυφώνα” που υπάρχει στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει πως “δεν ονομάζεται Πάνος, αλλά Μάικλ”. Η χιουμοριστική απάντηση του πρωθυπουργού ήρθε μετά από ερώτηση δημοσιογράφων αν μίλησε με τον Πάνο Καμμένο στο τηλέφωνο.

Το αμυντικό τόξο στα Βαλκάνια, προκειμένου να μην ισχύσει η συμφωνία των Πρεσπών και οι νέες αμερικανικές βάσεις στη βόρεια Ελλάδα (ή και στην Κάρπαθο!) προκάλεσαν “κόκκινο συναγερμό” στον ΣΥΡΙΖΑ, που είδαν πως αυτές οι αναφορές από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες. Με τον Νίκο Βούτση να δίνει το “σύνθημα” το βράδυ της Τετάρτης ένα - ένα τα στελέχη της Κουμουνδούρου “ξεσπάθωσαν” δημοσίως κατά του Πάνου Καμμένου.

Το κλίμα δεν ήταν διαφορετικό και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας με τον Νίκο Φίλη να βάζει άλλη μια φορά στο στόχαστρό του τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, τονίζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, πως οι δύο εταίροι έχουν κάνει τον κύκλο τους και πρέπει να αποφασιστεί πλέον πως θα προχωρήσουν. Μάλιστα φέρεται να μίλησε για τη φθορά που υπάρχει και την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Μπορεί η συνεδρίαση να επικεντρώθηκε στην προετοιμασία της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου, ωστόσο στην τετράωρη συζήτηση κοινό συμπέρασμα ήταν πως πρέπει να τηρηθεί το “μορατόριουμ”, που έχει συμφωνηθεί μεταξύ Τσίπρα - Καμμένου μέχρι τον Μάρτιο.

Το μπαράζ τηλεφωνημάτων που πραγματοποιήθηκε στους ΑΝΕΛ κατά τη χθεσινή ημέρα μαρτυρά και την προσπάθεια που γίνεται στον κυβερνητικό εταίρο η κρίση να ξεπεραστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, ο Θεόδωρος Τοσουνίδης επικοινώνησε με τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, αλλά και με τον Τέρενς Κουίκ, με πρωτοβουλία του υφυπουργού Εξωτερικών, προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις.  

Από τους ΑΝΕΛ επιθυμούν να ξεκαθαρίσουν πως δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για την ΠΓΔΜ, ότι η “εκεχειρία” που έχει συμφωνηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα έως τον Μάρτιο ισχύει και πως δεν θα στηρίξουν πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης.

Οι απαραίτητες εξηγήσεις από τον Θεόδωρο Τοσουνίδη για το ζήτημα της πρότασης μομφής και το “κλείσιμο ματιού” που έκανε στην αξιωματική αντιπολίτευση, δόθηκαν και σε συνεργάτη του πρωθυπουργού, με τον οποίο συνομίλησε ο εκπρόσωπος τύπου των ΑΝΕΛ το βράδυ της Τετάρτης. Για διαστρέβλωση και παρανόηση των όσων είπε έκανε λόγο ο κ. Τοσουνίδης.

Παρά το καλύτερο κλίμα που διαμορφώθηκε τις τελευταίες ώρες, ο προβληματισμός στο Μαξίμου εξακολουθει να υπάρχει για το εξάμηνο που έχει να διανύσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον κυβερνητικό του εταίρο μέχρι η συμφωνία να έρθει για κύρωση στην ελληνική Βουλή. Το γεγονός πως η ΝΔ παίρνει συνεχώς “πάσες” να επικρίνει την κυβέρνηση για την εικόνα που παρουσίαζει στο εξωτερικό, προκαλεί προβλήματα ακόμα και στη δημοσκοπική ανάκαμψη που επιχειρείται στην Ηρώδου Αττικού. 

Θεωρούν πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είναι στριμωγμένος από τις “χαμηλές πτήσεις” του κόμματός του ψάχνοντας συνεχώς διεξόδους. Τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα για τον Πάνο Καμμένο, αν ο Ζόραν Ζάεφ ολοκληρώσει τη συνταγματική αναθεώρηση, αφού η ΝΔ θα εντείνει το “πρέσινγκ” καλώντας τον επίμονα να ρίξει την κυβέρνηση.

Ο υπουργός Άμυνας επιστρέφει από τις ΗΠΑ την Κυριακή και θεωρείται σημαντικό το πρώτο ραντεβού των δύο πολιτικών αρχηγών, κατά τη διάρκεια του οποίου αναμένεται να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις. Θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο. 

Τα στελέχη του κόμματος συζητώντας την πορεία της Κουμουνδούρου προς τις εκλογές αναμένεται, όπως το συνηθίζουν, να αναφερθούν εκτενώς στη συμμαχία με τους ΑΝΕΛ, που, κατά πολλούς, δεν μπορεί παρά να είναι βραχύβια.

Για τους ΑΝΕΛ κομβικό θεωρείται, ακόμα και για τη συσπείρωση τους, το Εθνικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Νοεμβρίου. Δεν αποκλείεται μέσα στον μήνα να συνέλθουν και τα όργανα του κόμματος...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: