2.10.18

Τορπίλη Ερντογάν...

Δυσοίωνα είναι τα νέα δεδομένα γύρω από την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, εν όψει της επανεκκίνησης των συνομιλιών για μια δίκαιη και...
βιώσιμη λύση, στο πλαίσιο της πρότασης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Σε ακόμη σκληρότερη στάση φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να κινηθεί η Τουρκία, γεγονός που δυσχεραίνει έτι περαιτέρω την προσπάθεια προσέγγισης της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας πάνω σε ένα κοινά αποδεκτό σχέδιο.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Εφ.Συν.», κατά τη συνάντηση που είχαν ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την περασμένη Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη (στο περιθώριο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών), η αίσθηση που αποκόμισε η ελληνική πλευρά για το Κυπριακό ήταν ότι η Τουρκία έχει αλλάξει επί τα χείρω τις θέσεις της.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας στην περίπου ωριαία συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, μια θέση που προκρίνει η Λευκωσία και στηρίζει η Αθήνα ως την πλέον πρόσφορη για να βρεθεί κοινός τόπος. Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος τοποθετήθηκε μάλλον αρνητικά, προβάλλοντας αντιρρήσεις, ενώ φέρεται να τόνισε ότι θα πρέπει να εξευρευθούν άλλες λύσεις και να αναζητηθούν «νέες ιδέες», χωρίς να εισέρχεται σε λεπτομέρειες για το ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές.

Στη στρατηγική της αδιαλλαξίας που προοιωνίζεται ένα νέο ναυάγιο, ειδικά στο ζήτημα του Κυπριακού, κατατείνουν εξάλλου τα λεγόμενα του Ερντογάν, χθες, στο τουρκικό Κοινοβούλιο, όπου μεταξύ άλλων δήλωσε σε υψηλούς τόνους: «Πρέπει να επαναλάβω πως στην Κύπρο και στο Αιγαίο δεν μπορεί να γίνει κάποιο βήμα χωρίς την Τουρκία. Οπως σε κάθε ζήτημα, και στο Αιγαίο και στην Κύπρο η προτίμησή μας είναι το ‘‘καζάν-καζάν’’ (win-win). Οσοι οδηγούν το ζήτημα σε σύγκρουση ή σε κρίση, θα λογοδοτήσουν πρώτα στον λαό τους», ήταν τα λόγια του.

Το Αιγαίο

Πάντως, σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο Αιγαίο, η εικόνα που άφησε στην πρωθυπουργική αντιπροσωπεία ήταν ότι η ένταση δεν αποτελεί πρώτη επιλογή του, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

Μία από τις πλέον αξιοσημείωτες πτυχές της συνάντησης σχετίζεται με την υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών, ένα θέμα που δεν παραλείπει να θέτει επιτακτικά ο Ερντογάν προς την Ελλάδα, τόσο κατ’ ιδίαν όσο και δημοσίως. Βεβαίως, η Αθήνα μονότονα απαντά ότι για το ζήτημα αυτό έχει αποφανθεί η ελληνική Δικαιοσύνη.

Εντύπωση έκανε ο ισχυρισμός -ενδεικτικός της υπερβολής που διακατέχει την Αγκυρα- του κ. Ερντογάν απευθυνόμενου προς τον κ. Τσίπρα, σύμφωνα με τον οποίο στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 2,5 χιλιάδες μέλη του δικτύου Γκιουλέν! Επιπλέον, δυσφορία φέρεται να εξέφρασε η τουρκική αντιπροσωπεία αναφορικά με το τζαμί στο Βοτανικό, διότι η κατασκευή του δεν προβλέπει μιναρέ, όπως επιθυμούσε η Τουρκία.

Επισημαίνεται ότι οι δύο ηγέτες δεν έμειναν ούτε λεπτό μόνοι στο ραντεβού τους, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια παρίσταντο εκ μέρους της Τουρκίας ο Μεούτ Τσαβούσογλου και ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν. Ο δε τελευταίος, σύμφωνα με πληροφορίες, σηκώθηκε δύο φορές από τη θέση του, προκειμένου να ενημερώσει «στο αυτί» τον Τούρκο πρόεδρο.

Εκ μέρους της χώρας μας, στο πλευρό του κ. Τσίπρα βρίσκονταν οι Νίκος Κοτζιάς και Νίκος Παππάς. Ο δε Ελληνας υπουργός Εξωτερικών εξακολουθεί να διατηρεί άριστες σχέσεις με τον πρωθυπουργό, αν και θεωρεί ότι θα έπρεπε να στηρίζεται περισσότερο από το Μαξίμου στις επιθέσεις που δέχεται από τον Πάνο Καμμένο για το Μακεδονικό...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: