17.10.18

Σύγκρουση για τον προϋπολογισμό...

στη σκιά της παραίτησης Κοτζιά...

Έντονη αντιπαράθεση είχαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση εντός της Βουλής κατά την έναρξη της συζήτησης για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 στην...
Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. «Η χώρα εισέρχεται στην κανονικότητά της» δήλωσε ο Δημήτρης Βέττας. Αυστηρή κριτική από την αντιπολίτευση.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών να απαντά στον ειδικό αγορητή της ΔΗΣΥ Γιάννη Κουτσούκο, ο οποίος έθεσε ζήτημα δύο σεναρίων στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Ο Γιώργος Χουλιαράκης τόνισε ότι δεν υπάρχουν δύο σενάρια ούτε δημοσιονομικές διαφορές με το προσχέδιο που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η χώρα εισέρχεται στην κανονικότητά της»
Ανοίγοντας τη συζήτηση ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βέττας, σημείωσε ότι η χώρα εισέρχεται στην κανονικότητά της για να προσθέσει ότι μέσα από μια συνετή και προσεκτική δημοσιονομική επέκταση, διασφαλίζεται ταυτόχρονα η δημοσιονομική αξιοπιστία της χώρας στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2019-2022».

Ο Δ. Βέττας έδωσε έμφαση «στη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών», τονίζοντας ότι «μας επιτρέπει τη σταδιακή αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος για να στηριχθούν κυρίως οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και να καλυφθούν τα ελλείμματα που υπάρχουν στην κοινωνική προστασία».

Υπογράμμισε ότι οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις θα γίνουν στοχευμένα, δεν περιλαμβάνουν περικοπές και πετυχαίνουν δύο στόχους «Την πρόθεση της κυβέρνησης να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων και να ισχύσουν ταυτόχρονα δημοσιονομικά αντίμετρα».

Παράλληλα, ο Δημήτρης Βέττας επιτέθηκε στην αντιπολίτευση σημειώνοντας ότι η κατάθεση του πρώτου μεταμνημονιακού ισορροπημένου προϋπολογισμού καταρρίπτει το επιχείρημα της για καταστροφική οικονομική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης.

«Είναι ο τέταρτος κρατικός προϋπολογισμός που καταθέτει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αυτό είναι το πρώτο προσχέδιο προϋπολογισμού τής μεταμνημονιακής πλέον περιόδου, σε πείσμα όλων εκείνων που επένδυσαν συστηματικά στην αποτυχία αυτής της κυβέρνησης» ανέφερε εκ μέρους των ΑΝ.ΕΛΛ. ο Κώστας Κατσίκης και πρόσθεσε: «Η επιτυχής έξοδος της χώρας από το οικονομικό τέλμα και η μεταστροφή του κλίματος προς το θετικότερο είναι σήμερα μια πραγματικότητα, καθώς η μακρά περίοδος κατά την οποία δοκιμάστηκαν στο έπακρο οι αντοχές του ελληνικού λαού έχει περάσει ανεπιστρεπτί».

Προσχέδιο-κύνειο άσμα
Σε υψηλούς τόνους ήρθε η απάντηση από τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος έκανε λόγο για «προσχέδιο του προϋπολογισμού συνιστά το κύκνειο άσμα της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Κλείνει ο κύκλος τετραετούς αυταπάτης, ανευθυνότητας, τυχοδιωκτισμού, αναποτελεσματικότητας και ιδεοληψιών».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας επανέλαβε τη ρητορική της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί τρίτου μνημονίου και τόνισε ότι «Η Ελλάδα, εξαιτίας ενδογενών και εξωγενών λόγων βρίσκεται εκτός αγορών. Συνεπώς, δεν υφίσταται επιστροφή στην κανονικότητα».

Επίσης, τόνισε ότι «η χρήση του αποθέματος απαιτεί υψηλή προσοχή», σημειώνοντας ότι χρειάζεται προσεκτική διαχείριση του πλεονάσματος μέσα από κινήσεις υψηλής προσοχής για να μην σταλεί αρνητικό μήνυμα στις αγορές».

Από πλευράς Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Γιάννης Κουτσούκος έκανε λόγο για ενσωματωμένα μνημονιακή μέτρα που δεσμεύουν τη χώρα για πολλά χρόνια και υποστήριξε ότι «το κυβερνητικό αφήγημα για προϋπολογισμό χωρίς μέτρα καταρρίπτεται από τη βαριά κληρονομιά φόρων-εισφορών και περικοπών, που ανέρχονται σωρευτικά πάνω από 20 δισ. ευρώ».

«Συντάξατε ένα δήθεν εναλλακτικό σενάριο, προκειμένου να παιχθεί το επικοινωνιακό σας παιχνίδι με τους συνταξιούχους. Έχετε θεσμοθετήσει ένα μνημόνιο διάρκειας με υψηλά πλεονάσματα», τόνισε ο κ. Κουτσούκος, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση «ψήφισε έναν νόμο λαιμητόμο για τους συνταξιούχους, με μείωση των συντάξεών τους 30%».

«Είναι ένας προϋπολογισμός κομμένος και ραμμένος στα μέτρα και στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και όχι των λαϊκών αναγκών» επισήμανε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Σχολιάζοντας το σενάριο για μη περικοπή των συντάξεων, ο κ. Καραθανασόπουλος αντέτεινε ότι στην ουσία «πρόκειται για αναδιανομή της φτώχειας, αφού ή θα καταργηθεί η προσωπική διαφορά ή θα καταργηθούν τα "αντίμετρα"». «Ακόμα και με την καλή εκδοχή του προϋπολογισμού -διατήρηση της προσωπικής διαφοράς- συνεχίζονται η φοροεπιδρομή και το πάγωμα των κοινωνικών δαπανών, ενώ και στις δύο εκδοχές διατηρούνται οι φοροαπαλλαγές και τα άλλα προκλητικά προνόμια του κεφαλαίου» πρόσθεσε.

«Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για πρώτη φορά ο αστερίσκος είναι πιο σημαντικός από το κείμενο ή καλύτερα το σενάριο Β είναι πιο σημαντικό από το σενάριο Α. Κυριαρχούν η αβεβαιότητα και ο ετεροκαθορισμός. Όλα βρίσκονται στον αέρα. Η συμφωνία των Πρεσπών, η οικονομία, οι συντάξεις, η χρηματοδότηση της χώρας και το αύριο των πολιτών» υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις αποφάσεις της επιδεινώνει το κλίμα στην οικονομία, αναστέλλει επενδυτικές πρωτοβουλίες και επιβαρύνει την καθημερινότητα των νοικοκυριών και «αυτό δεν λέγεται επιστροφή στην κανονικότητα αλλά αύξηση της ανασφάλειας»...

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: