16.10.18

«Ψήφοι εμπιστοσύνης» για την κυβέρνηση...

...η μη περικοπή των συντάξεων και ο προϋπολογισμός...

Σε μια προσπάθεια να προετοιμάσει το έδαφος για τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο Πάνος Καμμένος επιχείρησε να δώσει τις κατάλληλες εξηγήσεις στη δημόσια τηλεόραση σε σχέση με τα δυο “καυτά” ζητήματα που...
προκάλεσαν πολλαπλούς “πονοκεφάλους” στο κυβερνητικό στρατόπεδο τις τελευταίες ημέρες.

Με ανακούφιση στην Ηρώδου Αττικού άκουσαν χθες το πρωί τον υπουργό Άμυνας να δηλώνει πως δεν θα συμπράξει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε πιθανή πρόταση μομφής της ΝΔ και ότι το εναλλακτικό σχέδιο για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός το γνωρίζει, αλλά δεν το εγκρίνει.

Αυτή η κίνηση δεν θεωρήθηκε αρκετή από το Μέγαρο Μαξίμου αφού η “θύελλα” που προκλήθηκε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ενδεικτική του κακού κλίματος που υπάρχει με τον κυβερνητικό εταίρο.  Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου όλοι οι κορυφαίοι  να δεσμευτούν για τα βήματά τους από εδώ και πέρα και οπωσδήποτε ο Πάνος Καμμένος να ενημερώσει θεσμικά για τις τελευταίες του κινήσεις.

Η “σκληρή” ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναδείχθηκε και μέσα από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, περιμένει στη “γωνία” τον υπουργό Άμυνας την επόμενη φορά που θα δυναμιτίσει το κλίμα. Σαφώς, όλα θα εξαρτηθούν και από τη κατάληξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας στην ΠΓΔΜ σε σχέση με τις 80 ψήφους που ψάχνει ο Ζόραν Ζάεφ για να αλλάξει το Σύνταγμά του. Δεν αποτελεί μυστικό πως τα πράγματα θα γίνουν ιδιαιτέρως πιεστικά για τον Αλέξη Τσίπρα αν ο Ζόραν Ζάεφ βρει την απαραίτητη πλειοψηφία και αποφύγει τις εκλογές.

Η διαφορά φάσης με τον κυβερνητικό εταίρο και τα προβλήματα που έχουν προκληθεί δεν μπορούν πλέον να κρυφτούν κάτω από το χαλί. Κοινοβουλευτικά στελέχη δηλώνουν έτοιμα να αντιμετωπίσουν και την επόμενη “έκρηξη” του προέδρου των ΑΝΕΛ αφού βλέπουν πως ψάχνει να βρεί διεξόδους προκειμένου να επαναφέρει σε “τροχιά Βουλής” το κόμμα του. Θεωρούν σίγουρο πως ο Αλέξης Τσίπρας θα τηρήσει κατά γράμμα το μορατόριουμ που συμφωνήθηκε λίγο πριν αναχωρήσει για την Νέα Ύορκη σε σχέση με τον Μάρτιο.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ωστόσο συστήνουν υπομονή και ψυχραιμία αφού πιστεύουν πως η μη περικοπή των συντάξεων και η ψήφιση του προϋπολογισμού θα είναι δυο εξαιρετικά σημαντικοί “ψήφοι εμπιστοσύνης” που θα λάβει το Μαξίμου μέσα στον Νοέμβριο. Με αυτόν τον τρόπο θα ανανεωθεί η κυβερνητική θητεία, μέχρι τουλάχιστον τον ερχόμενο Μάιο, εκτιμώντας ότι ο πολιτικός χρόνος είναι αρκετός προκειμένου να αλλάξει το κλίμα. 

Ο Αλέξης Τσίπρας θα στείλει  σήμερα τα απαραίτητα μηνύματα για την ανάγκη διαφύλαξης ενός ήρεμου κλίματος στον κυβερνητικό συνασπισμό. Το “καμπανάκι” του πρωθυπουργού θα χτυπήσει τόσο προς τον Πάνο Καμμένο όσο και προς τα στελέχη και τους βουλευτές των ΑΝΕΛ προκειμένου να ρίξουν τους τόνους. Κάτι ανάλογο, άλλωστε απαιτεί ο Αλέξης Τσίπρας από εδώ και πέρα και από την πλευρά του κόμματός του με την Κεντρική Επιτροπή να έχει λειτουργήσει ήδη αρκετά εκτονωτικά.

Στο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συζητηθεί ο προϋπολογισμός με το ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων να κυριαρχεί. Στο επίκεντρο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα βρεθούν και τα επόμενα νομοθετήματα που θα προωθηθούν στη Βουλή και στα οποία αναφέρθηκε αναλυτικά ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος του Μαξίμου είναι μετά τη σημερινή συνεδρίαση οι “τριγμοί” με τον κυβερνητικό εταίρο να τερματίσουν και η “σκυτάλη” να δοθεί στην οικονομία και στη μάχη της καθημερινότητας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα επιλεγεί ο νέος πρόεδρος του ΣτΕ και οι αντιπρόεδροι στον Άρειο Πάγο αφού η διαδικασία στη Βουλή έχει ολοκληρωθεί...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: