20.10.18

Μια στο καρφί, μια στο πέταλο...













Η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την ενδοκυβερνητική κρίση των τελευταίων ημερών, αλλά...
προσκρούει σε μια μεγάλη αντίφαση. Στην πραγματικότητα συμφωνεί με τον Π. Καμμένο στη στάση κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ η σκληρή δεξιά της πτέρυγα ταυτίζεται μαζί του και στη ρητορική, αλλά βλέπουμε τα στελέχη της να μη διστάζουν να εμφανιστούν υπέρ του Ν. Κοτζιά, τον οποίο μέχρι πρότινος κατηγορούσαν ότι μαζί με τον πρωθυπουργό «ζημίωσε εθνικά» τη χώρα.

Είναι χαρακτηριστική η επίθεση του Κυρ. Μητσοτάκη στον πρωθυπουργό, τον οποίο χαρακτήρισε «αδύναμο» και «εκβιαζόμενο», κατηγορώντας τον ότι «απέπεμψε τον άνθρωπο, ο οποίος υπήρξε ο θερμότερος υποστηρικτής της συμφωνίας και ταυτόχρονα κράτησε μέσα στην κυβέρνηση τον κ. Καμμένο, ο οποίος έχει δηλώσει ευθαρσώς ότι τη συμφωνία αυτή δεν τη θέλει». Λεγόμενα που μάλλον σε υπέρμαχο της συμφωνίας παραπέμπουν.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης (ΣΚΑΪ) έφτασε να λέει για τον Ν. Κοτζιά ότι «τον έχουνε πετάξει τον άνθρωπο σαν το σκυλί. Εδώ σου λέω το πιo ανθρώπινο. Ηταν ο Κοτζιάς το δεξί χέρι του Τσίπρα στην εξωτερική πολιτική μέχρι χθες. Είσαι τώρα ο Τσίπρας, ακούς τον Καμμένο να λέει ότι ο Κοτζιάς τα χει πάρει απ’ τα μυστικά κονδύλια [...] και λες τι να κάνω με τον Πάνο».

Το θέμα των μυστικών κονδυλίων του ΥΠ.ΕΞ. είναι αυτό στο οποίο επενδύει τις τελευταίες μέρες η Ν.Δ., η οποία έχει, στο ζήτημα αυτό, ένα ιστορικό και βαθύ τραύμα από το 1992, όταν υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Αντώνης Σαμαράς (βλέπε σελ. 12,14). Η Ν.Δ. τώρα επέλεξε να αξιοποιήσει τα όσα ισχυριζόταν ο Π. Καμμένος κατά τη σύγκρουσή του με τον Ν. Κοτζιά, προκειμένου να επιτεθεί στον πρωθυπουργό.

Στη συνέχεια υπήρξε η σκληρή αντίδραση του μεγάρου Μαξίμου που την κατηγόρησε ότι «υπονομεύει την εξωτερική πολιτική της χώρας» και η απάντηση του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση που υπενθύμισε ότι, από το 2017, οι απόρρητες δαπάνες του ΥΠ.ΕΞ. ελέγχονται από το Κοινοβούλιο. Αλλά και ο ίδιος ο Αδωνις Γεωργιάδης ήρθε τελικά να ακυρώσει την αντιπολιτευτική τακτική του προέδρου του, δηλώνοντας ότι συμφωνεί πως τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ έχουν ελεγχθεί, ότι «εγώ δεν υιοθετώ τις κατηγορίες του Καμμένου, προς Θεού!» και ότι τον κ. Κοτζιά «δεν τον θεωρώ λαμόγιο».

Αυτό που τελικά εξελίχθηκε σε τραύμα για τη Ν.Δ. ήταν η ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης στις Βρυξέλλες του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Η Πειραιώς είχε διαφημίσει τη συνάντηση αυτή μέσω διαρροών στον Τύπο που έλεγαν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει ζήτημα Πολάκη. Κάτι που μεταφράζεται σε προσπάθεια επαναπροσέγγισης του ΕΛΚ μετά τη μεταξύ τους απόσταση στο Μακεδονικό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μίλησε για «φόρτο εργασίας» του κ. Γιούνκερ που, κατά τους έμπειρους στα κοινοτικά, για τον κ. Μητσοτάκη μεταφράζεται στο κοινώς λεγόμενο «έφαγε πόρτα». Αλλωστε και η ίδια η Πειραιώς δεν μπόρεσε να κρύψει την ενόχλησή της και μέσω διαρροών άλλαξε την αιτιολόγηση της ακύρωσης, μιλώντας για «ξαφνική αδιαθεσία» του κ. Γιούνκερ.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: