29.1.18

''Δεν υφίσταται «τσάμικο» ζήτημα''...

«Δεν υφίσταται "τσάμικο" ζήτημα και ασφαλώς δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών» απαντά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με...
επιστολή του σε ερώτηση του τομεάρχη Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργου Κουμουτσάκου, σχετικά με το περιεχόμενο των πρόσφατων συνομιλιών που είχε ο ΥΠΕΞ με τον Αλβανό ομόλογό του, Ντιτμίρ Μπουσάτι.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρει ότι οι συνομιλίες «εστίασαν σε διμερή θέματα στα οποία υπήρξαν διαφωνίες ή εκκρεμότητες τα τελευταία 70 χρόνια».

Εκτιμά επίσης ότι σημειώθηκε «ουσιαστική πρόοδος, προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων στα ζητήματα αυτά, προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών και των πολιτών τους και σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και αξίες».

Υπενθυμίζεται ότι στις συνομιλίες με την Αλβανία αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη δήλωσή του μετά από τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, το Σάββατο.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς και για τις συνομιλίες με την Αλβανία, τονίζοντας ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη ομαλοποίηση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Είπε ότι «είμαστε έτοιμοι για μια στρατηγική συμφωνία με την Αλβανία που θα επιλύσει τις κρίσιμες διαφορές και θα οδηγεί στην προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής μας χώρας» και πρόσθεσε ότι στο ζήτημα αυτό φαίνεται να διαμορφώνεται μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση...

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: