31.1.18

Δυσαρέσκεια της ΠΓΔΜ για την τοποθέτηση Κοτζιά...

O ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μεταβαίνει την Τετάρτη στην ΠΓΔΜ όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, μια...
μέρα μετά τις συναντήσεις που είχε στην Ελλάδα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργο Κουμμουτσάκο. Ενοχλημένος ο Ντιμιτρόφ από τις δηλώσεις Κοτζιά.

O ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, επισκέπτεται την Τετάρτη την ΠΓΔΜ, προκειμένου να συζητήσει με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ το ζήτημα της ονομασίας.

«Είναι ώρα των αποφάσεων»

Σε συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον Νίκο Κοτζιά, ο Νίμιτς υποστήριξε πως υπάρχει βούληση και από τις δύο χώρες προκειμένου να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Τόνισε πως είναι ώρα των αποφάσεων για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που υφίστανται εδώ και 25 χρόνια.

«Υπάρχουν διάφορα δύσκολα ζητήματα, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά υπάρχει βούληση και εδώ και πιστεύω επίσης και στα Σκόπια. Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια είναι τα ζητήματα. Είναι ώρα των αποφάσεων και πιστεύω ότι βρισκόμαστε εκεί» τόνισε ο ίδιος.  Χαρακτήρισε μάλιστα εποικοδομητική τη συνάντηση και ανέφερε ότι σήμερα έλαβε γνώση των απόψεων της ελληνικής πλευράς, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ ειλικρινής και ενεργητική προς τη λύση του προβλήματος».

Δυσαρέσκεια από την ΠΓΔΜ

Το γραφείο του Ν. Ντιμιτρόφ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του απέναντι στον Ν. Κοτζιά που σε συνέντευξη πήρε ξεκάθαρη θέση για τις εξελίξεις. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών ίσως και να δυσκολέψει τις διαπραγματεύσεις.

«Τις παραμονές της επίσκεψης του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, υπό τη διαμεσολάβηση του οποίου διεξάγεται η διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα του ονόματος, τονίζουμε ότι η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων μπορεί να μειώσει το περιθώριο για συνομιλίες»...


thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: