31.1.18

Υποσχέθηκε ενότητα αλλά...

Στην πρώτη ετήσια επίσημη ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου ο Ντόναλντ Τραμπ προέτρεψε σε ενότητα και παραμερισμό των διαφορών αλλά...
ο λόγος του ήταν ακόμη μία φορά διχαστικός και η πολιτική διαίρεση δεν θα μπορούσε να είναι πιο προφανής: οι Ρεπουμπλικανοί τον επευφημούσαν ηχηρά την ώρα που οι Δημοκρατικοί άκουγαν σιωπηλοί, καθισμένοι στα έδρανα.

Η «Κατάσταση της Ένωσης» (State of the Union), όπως αποκαλούν οι Αμερικανοί τη συγκεκριμένη ομιλία, αποτελεί κομβικό σημείο για κάθε πρόεδρο των ΗΠΑ που αναλύει τα επιτεύγματα της θητείας του τη χρονιά που πέρασε και καθορίζει τους στόχους για την επόμενη.

«Δεν ήταν ποτέ καλύτερη στιγμή για να αρχίσουμε να ζούμε το αμερικανικό όνειρο», υποστήριξε ο Τραμπ και κάλεσε «όλους μας να παραμερίσουμε τις διαφορές μας, να αναζητήσουμε κοινό τόπο, να ανακαλέσουμε την ενότητα που χρειαζόμαστε για να προσφέρουμε αποτελέσματα στον λαό που εκλεχτήκαμε να για να υπηρετήσουμε».

Η νέα «αμερικανική στιγμή»

Ο πρόεδρος αυτοεπαινέθηκε για το ράλι των χρηματιστηριακών δεικτών και το επίπεδο της απασχόλησης, που βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Καυχήθηκε ότι με τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος που προώθησε, θα υπάρξει πολύ υψηλότερη ανάπτυξη της οικονομίας και πρότεινε να εκπονηθεί ένα πρόγραμμα επενδύσεων 1,5 τρισ. δολαρίων για τη συντήρηση των υποδομών και την κατασκευή νέων.

«Αυτή είναι η νέα μας αμερικανική στιγμή», είπε.

Τα «ορθάνοιχτα σύνορα»

Χαρακτήρισε «δίκαιη» την πρότασή του για την αντιμετώπιση του ζητήματος της μετανάστευσης και κατήγγειλε τα «ορθάνοιχτα σύνορα» που έχουν «στοιχίσει πολλές ζωές».

«Για δεκαετίες, τα ορθάνοιχτα σύνορα επέτρεψαν στα ναρκωτικά και στις συμμορίες να σαρώσουν τις πιο ευάλωτες κοινότητές μας. Επέτρεψαν σε εκατομμύρια χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους να μπουν στον ανταγωνισμό για τις θέσεις εργασίας και τους μισθούς με τους φτωχότερους Αμερικανούς. Και το πιο τραγικό, στοίχισαν την απώλεια της ζωής αθώων», υποστήριξε.

Την ίδια ώρα, στην πρώτη σειρά των καθισμάτων βρίσκονταν αρκετοί «Ονειροπόλοι», νεαροί μετανάστες που μπήκαν στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά και σήμερα βρίσκονται σε απόλυτη επισφάλεια καθώς ο Τραμπ κατήργησε το πρόγραμμα Ομάμα που τους προστάτευε από την απέλαση.

 
«Απειλή» Ρωσία και Κίνα για «τα συμφέροντά μας»

Οι χώρες που είναι «αντίπαλες» των ΗΠΑ, «όπως η Κίνα και η Ρωσία», απειλούν «τα συμφέροντά μας, την οικονομία μας και τις αξίες μας», υποστήριξε ο πλανητάρχης και εκτίμησε πως απέναντί τους «η αδυναμία είναι ο πιο σίγουρος δρόμος προς τη σύγκρουση».

Για να εξασφαλιστεί «η ισχύς» της Ουάσινγκτον, ο Τραμπ απαίτησε από τα μέλη του Κογκρέσου να εγκρίνουν τις πιστώσεις που θεωρεί απαραίτητες για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ιδίως για να «εκσυγχρονιστεί και να ανασυνταχτεί το πυρηνικό μας οπλοστάσιο» ώστε να «καταστεί τόσο ισχυρό που θα αποτρέπει οποιαδήποτε επίθεση».

«Επικίνδυνη» η Βόρεια Κορέα

Διεμήνυσε ότι δεν θα επαναλάβει «τα λάθη προηγούμενων κυβερνήσεων που μας οδήγησαν σε αυτή την πολύ επικίνδυνη κατάσταση» με τη Βόρεια Κορέα και προειδοποίησε εναντίον του «εφησυχασμού» και των «παραχωρήσεων».

«Η επικίνδυνη προσπάθεια της Βόρειας Κορέας για να αποκτήσει (βαλλιστικούς) πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνική γόμωση μπορεί πολύ σύντομα να μετατραπεί σε μια απειλή για την επικράτειά μας. Διεξάγουμε μια εκστρατεία (άσκησης της) μέγιστης πίεσης για να αποφύγουμε το να συμβεί αυτό», σημείωσε.

 
Η «διεφθαρμένη δικτατορία» του Ιράν

Η χώρα του, είπε επίσης, στέκει «στο πλευρό του ιρανικού λαού στον θαρραλέο αγώνα του για την ελευθερία».

«Όταν ο ιρανικός λαός ξεσηκώνεται εναντίον των εγκλημάτων της διεφθαρμένης δικτατορίας του, δεν θα μένω σιωπηλός», πρόσθεσε και απαίτησε ξανά από τα μέλη του Κογκρέσου να «επιλύσουν τα θεμελιώδη προβλήματα της καταστροφικής συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα».

 
«Τηρώ την υπόσχεση για ανοιχτό Γκουαντάναμο»

«Σήμερα, τηρώ άλλη μια υπόσχεση. Μόλις υπέγραψα, πριν μπω εδώ, ένα διάταγμα που δίνει εντολή στον υπουργό (σ.σ. Άμυνας, Τζιμ) Μάτις να επανεξετάσει την πολιτική μας όσον αφορά τις στρατιωτικές φυλακές και να κρατήσει ανοιχτές τις εγκαταστάσεις κράτησης στον Κόλπο Γουαντάναμο».

Με τη φράση αυτή ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει ανοιχτή η φυλακή που έγινε σύμβολο ων ακροτήτων και των καταχρήσεων και είχε δημιουργηθεί εσπευσμένα επί των ημερών του Τζορτζ στη ναυτική βάση που διατηρούν οι ΗΠΑ στο ανατολικό άκρο της Κούβας.

«Ζητώ από το Κογκρέσο να εγγυηθεί ότι στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα θα συνεχίσουμε να διαθέτουμε την απαραίτητη εξουσία για να κρατάμε τους τρομοκράτες όπου τους καταδιώκουμε, όπου τους βρίσκουμε, και σε πολλές περιπτώσεις, στον Κόλπο Γουαντάναμο», επέμεινε ο Αμερικανός πρόεδρος...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: