18.9.17

Γεννηματά Vs Θεοδωράκη και Καμίνη...

...για την ηλεκτρονική ψηφοφορία...

Δείτε το βίντεο...

Στο αέρα βρίσκεται το εγχείρημα του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, πριν καλά – καλά γίνει πραγματικότητα, με...
αιχμή του δόρατος τον τρόπο εκλογής του αρχηγού του.

Από την μία πλευρά βρίσκεται η Φώφη Γεννηματά και το ΠΑΣΟΚ που επιμένει στη διεξαγωγή της ψηφοφορίας δια ζώσης, από την άλλη ο Σταύρος Θεοδωράκης και το Ποτάμι, αλλά και ο υποψήφιος Γιώργος Καμίνης που επιμένουν στην ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Το θέμα επανέφερε στην επικαιρότητα χθες ο επικεφαλής του επιτελείου Θεοδωράκη, Δημήτρης Τσιόρδας ο οποίος ζήτησε στις εκλογές της 5ης και της 12ης Νοεμβρίου να υπάρξει και εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία. Επικαλέστηκε μάλιστα τη συμφωνία μεταξύ των κομμάτων και των υποψηφίων που μετέχουν στο εγχείρημα όπως αυτή αποτυπώνεται στο έγγραφο του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου – που έχει αναλάβει το ρόλο του εγγυητή της όλης διαδικασίας.

Άμεση ήταν η απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη, όπου με non-paper κατέστησε εκ νέου σαφή τη θέση της, επαναλαμβάνοντας τις εννέα προτάσεις που έχει καταθέσει για την διεξαγωγή της ψηφοφορίας και απορρίπτοντας εκ νέου την ηλεκτρονική κάλπη. «Δεν εμπιστευόμαστε την εξ αποστάσεως ψηφοφορία χωρίς την πλήρωση βασικών εγγυήσεων. Η αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε οποιαδήποτε φάση της διαδικασίας αποτελεί την ελάχιστη εγγύηση και απόδειξη αυτής της ευθύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά το ΠΑΣΟΚ.

Στη γραμμή Θεοδωράκη και ο Γιώργος Καμίνης, που έχει διατυπώσει την άποψη ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία θα «ανοίξει» την διαδικασία στην κοινωνία και κυρίως στους νέους και θα αυξήσει την συμμετοχή δίνοντας και ισχυρότερη πολιτική οντότητα στον νέο φορέα.

Η πραγματικότητα είναι ότι Ποτάμι και Καμίνης ανησυχούν για το γεγονός ότι μια παραδοσιακή ψηφοφορία θα ευνοήσει τους παγιωμένους κομματικούς μηχανισμούς – που διαθέτει η Φώφη Γεννηματά – βγάζοντας την μπροστά στην κούρσα. Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ ανησυχεί ότι μία ανοιχτή διαδικασία μπορεί να φέρει φέρει στις ηλεκτρονικές κάλπες ψηφοφόρους άλλων κομμάτω,  που θα θελήσουν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα, κάτι που μπορεί να βγάλει μπροστά ακόμη και κάποιον που θεωρείται αουτσάιντερ.

Στο θέμα επανήλθε δριμύτερος σήμερα ο βουλευτής του Ποταμιού, Γ. Μαυρωτάς μιλώντας στην ΕΡΤ, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και αποχώρησης του κόμματος του από τη διαδικασία με αφορμή το χάσμα που έχει δημιουργηθεί, επαναλαμβάνοντας κάτι που και ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει πει.

Μάλιστα χαρακτήρισε «face control» το θέμα της αυτοπρόσωπης παρουσίας που θέτει το ΔΗΣΥ-ΠΑΣΟΚ για την ψηφοφορία...

Ακούστε τι είπε στην ΕΡΤ:

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: