30.9.17

Είναι τα δελτία του ΣΚΑΙ και του STAR καλύτερα από του ANT1;...

Με κριτήριο τα νούμερα το καλύτερο δελτίο ειδήσεων είναι του ALPHA με τον Αντώνη Σρόιτερ. Είτε...
μόνος του (όπως είναι φέτος) είτε με παρέα (όπως ήταν πέρυσι), είναι σταθερά πρώτος!

Από κει και πέρα, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα! Ο καθένας παρακολουθεί ό,τι του ταιριάζει! Στη λέξη «ταιριάζει» δε, χωράνε τα πάντα!

Κατά συνέπεια, με εξαίρεση ένα μικρό φανατικό κοινό (και μάλιστα μεγάλο σε ηλικία) που δίνει κάθε βράδυ ραντεβού με το δελτίο του καναλιού που τον ικανοποιεί (η λέξη «ικανοποιεί» δεν επελέγη τυχαία), όλοι οι υπόλοιποι παρακολουθούν δελτία ειδήσεων κάνοντας ζάπινγκ! Τα κριτήρια σε αυτήν την περίπτωση είναι δεκάδες, όσες και οι ομαδοποιήσεις του κοινού. Ηλικιακές, μορφωτικές, οικονομικές… Νέοι, μεσήλικες, ηλικιωμένοι… Άντρες, γυναίκες… Κάτοικοι αστικών κέντρων, περιφερειών, χωριών, νησιών… Άνεργοι, εργαζόμενοι…κ.ο.κ. Ενώ στη συνέχεια ακολουθούν ποιοτικά χαρακτηριστικά… που επίσης ο κατάλογος είναι μακρύς!

Αυτά λοιπόν ως προς τα κοινά.

Μετά τα κανάλια αναλύοντας αυτά τα χαρακτηριστικά καταλήγουν στο προϊόν της ενημέρωσης που προσφέρουν. Φυσικά δεν είναι, ούτε τόσο απλό όσο ακούγεται ούτε αθώο στην κατασκευή του, δεδομένου ότι μιλάμε για ενημέρωση.

Εδώ όμως δεν μας ενδιαφέρουν τα υλικά και οι δοσολογίες… Αλλά το τελικό αποτέλεσμα όπως φτάνει στην οθόνη του τηλεθεατή.

Με άλλα λόγια για να απαντήσουμε και στο ερώτημα του τίτλου, όντως τα δελτία ειδήσεων του ΣΚΑΙ και του STAR αυτή τη στιγμή είναι καλύτερα από του ΑΝΤ1. Είτε λάβει κανείς υπόψιν του τα νούμερα είτε όχι!

Για τα νούμερα να σημειωθεί μόνο, διότι δεν είναι αυτό που εξετάζουμε, ότι το δελτίο του ΣΚΑΙ συνήθως προηγείται στο γενικό μέσο όρο και του STAR τις περισσότερες φορές στα νεανικά κοινά.

Ανεξάρτητα λοιπόν από τα νούμερα. Οι άνθρωποι του ΣΚΑΙ εκμεταλευόμενοι την απουσία του MEGA έχουν φτιάξει ένα βαρύ πολιτικό δελτίο ειδήσεων, με ποσότητα πολιτικής και οικονομικής επικαιρότητας, με σχολιαστές και συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών όπου κρίνεται απαραίτητο. Βασικό δε, χαρακτηριστικό της επιτυχίας του η έντονη εως ακραία αντιπολιτευτική του στάση.

Βεβαίως αν πάρει κανείς το «μικροσκόπιο» θα εντοπίσει δεκάδες λάθη και παραλείψεις, τόσο σε δημοσιογραφικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο… Αλλά είναι τελείως αδιάφορο. Διότι ο κόσμος που ενδιαφέρεται για την πολιτική επικαιρότητα, θα επιλέξει ΣΚΑΙ, είτε γνωρίζουν να κάνουν τηλεόραση είτε όχι ( άλλωστε κανείς δεν θα το καταλάβει)!

Άρα μικρή σημασία έχει αν ο βασικός κορμός του κοινού του είναι άντρες 50+ και συνταξιούχοι! Σημασία έχει ότι ο σταθμός τους έχει μπετονάρει, από νωρις το πρωι μάλιστα, μέχρι το βράδυ που μεταδίδεται το δελτίο και μονοπωλεί την ενημέρωση στην ιδιωτική τηλεόραση.

Με λίγα λόγια το δελτίο του ΣΚΑΙ, έχει και ταυτότητα και προσωπικότητα! Ελιναι ξεκάθαρο, με συγκεκριμένο προσανατολισμο και στόχευση! Συνταγή επιτυχίας!

Αντίστοιχα το δελτίο ειδήσεων του STAR μπορεί να λειτουργεί σε ένα αντίξοο τηλεοπτικό περιβάλλον, αφού το κανάλι είναι μικρό, δεν έχει πρόγραμμα, αλλά και όταν έχει δεν είναι στις πρώτες επιλογές των τηλεθεατών… ή δεν είναι ταυτισμένο με την ενημέρωση (δεν λες δηλαδή σε ένα έκτακτο γεγονός «Να γυρίσω στο STAR να δω τι συμβαίνει»)… Παρόλα αυτά η απόφαση των στελεχών φέτος να διαφοροποιηθούν από τον ανταγωνισμό και να φτιάξουν ένα δελτίο ειδλησεων πολυθεματικό που δεν προτάσσει την πολιτική επικαιρότητα (τη συμπεριλαμβάνει φυσικά και με ιδιαίτερα αξιόπιστο τρόπο), δίνοντας έμφαση στην κοινωνία, την οικονομία, τα διεθνή κ.α… δικαιώνεται όσο περνούν οι ημέρες, διότι όχι μόνο το παρακολουθεί όλο και περισσότερος κόσμος, αλλά επειδή αποτελεί μια ουσιαστική, αξιοπρεπής και αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση… Αφού ο τηλεθεατής θα ενημερωθεί για όλα όσα έχουν συμβεί στη διάρκεια της ημέρας, εντός και εκτός Ελλάδας, σε νορμάλ δοσολογίες!

Με άλλα λόγια είναι η χαρά όσων έχουν βαρεθεί τη βαριά πολιτική επικαιρότητα και θέλουν να δουν και κάτι άλλο! Άλλωστε αυτή είναι η επιτυχία του νέου δελτίου ειδήσεων του STAR, πολλά θέματα και πολλά ρεπορτάζ, με τέτοιον τρόπο που ο τηλεθεατής μαθαίνει τι έχει συμβεί γύρω του (συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών εξελίξεων), χωρίς να κουράζεται και να αγχώνεται! Συνεχείς εναλλαγές θεμάτων και εικόνων.

Αυτό λοιπόν συνιστά την ταυτότητα του δελτίου που το καθιστά αναγνωρίσιμο στον τηλεθεατή… και από κει και πέρα είναι στην ευχέρεια του να το επιλέξει ή όχι!...


enimerosi24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: