18.9.17

Η παραοικονομία... του Κυριάκου...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκη ισχυρίστηκε ψευδόμενος πως ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει και για τη μαύρη οικονομία και...
για τη μεγάλη φοροδιαφυγή, λέγοντας στη ΔΕΘ (16.9.2017) ότι: «Σήμερα, η παραγωγική καχεξία και η ακραία υπερφορολόγηση ωθούν - όπως ήδη είχαμε προειδοποιήσει - όλο και περισσότερες Ελληνίδες και Έλληνες στην παραοικονομία και στη φοροδιαφυγή, στη φορολογική και φυσική μετανάστευση».

Όλοι όμως ξέρουν ότι επίσημα η Eurostat μετράει επί 30 χρόνια στο 35% έως 40% την παραοικονομία και την απίθανη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, η οποία φοροδιαφυγή, κατά την Ε.Ε, οφείλεται όχι μόνο τους μεγαλοεπιχειρηματίες, αλλά και στον υπερπληθυσμό των «ελεύθερων επαγγελματιών» (κάπου 1,3 εκατ. άτομα κατά δήλωσή τους) που συνεχίζουν να κατέχουν την πρωτιά σε όλη την Ευρώπη, ως ποσοστό του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.

Ρεπορτάζ του Θάνου Τσίρου στη «Ναυτεμπορική» (8.9.2017) δείχνει μερικά από αυτά τα «δομικά προβλήματα» της χώρας: «Τα πρωτεία σε ολόκληρη την Ευρώπη διατηρεί η Ελλάδα όσον αφορά την αναλογία των αυτοαπασχολούμενων στο σύνολο των απασχολούμενων της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Eurostat, η αναλογία στη χώρα μας είναι 29% για το 2016», ενώ «ο ευρωπαϊκός μέσος όρος για το 2016 διαμορφώνεται στο 14%».

«Η συγκεκριμένη “πρωτιά” έχει βάλει την Ελλάδα στο στόχαστρο των δανειστών, καθώς ο υψηλός συντελεστής αυτοαπασχόλησης συνδέεται με την εκτεταμένη φοροδιαφυγή». Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2016 ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων (σ.σ. κατά δήλωσή τους) ήταν 1,063 εκατομμύριο, οι οποίοι το 2008 έφταναν το 1,284 εκατομμύριο»... Τι λένε οι «οικονομικοί εγκέφαλοι» γι' αυτήν την εικόνα; Ήταν η «επιχειρηματικότητα»... ή ο πειρασμός της άνετης φοροδιαφυγής που γεννούσε τόσους «ελεύθερους επαγγελματίες»;...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: