1.9.17

Τι θα κάνει ο Βενιζέλος;...


Oι υποψήφιοι αρχηγοί αυξάνονται και πληθύνονται, η “νέα κεντροαριστερά” (ή το “νέο κέντρο”;) γίνεται ξανά πολιτικό πρωτοσέλιδο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος όμως...
απλώς σιωπά. Κι αυτή η σιωπή Βενιζέλου είναι που δίνει τροφή σε νέες αγωνίες και σενάρια σε ΠΑΣΟΚ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και πέριξ – μηδέ της Πειραιώς εξαιρουμένης – όσο πλησιάζει η εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή υποψηφιοτήτων  και την διεκδίκηση της ηγεσίας του νέου, ενιαίου πολιτικού φορέα.

Το ερώτημα “τι θα κάνει ο Βενιζέλος” ακούγεται όλο και πιο συχνά εσχάτως στους χώρους ζύμωσης του νέου εγχειρήματος, και δη όσο διευρύνεται η λίστα των υποψηφίων αλλά δεν ξεκαθαρίζει το ιδεολογικό στίγμα και ο πολιτικός προσανατολισμός του ενιαίου φορέα. Το δε πλήρες περιεχόμενο του ερωτήματος περιλαμβάνει δύσο σκέλη – το εάν υπάρχει, ακόμη και η παραμικρή περίπτωση, μιας αιφνιδιαστικής υποψηφιότητας Βενιζέλου την τελευταία στιγμή κι εάν υφίσταται πραγματικό ενδεχόμενο να προχωρήσει στην δημιουργία δικού του κόμματος.

“Να τινάξει την μπάγκα στον αέρα”

Ως προς το πρώτο σκέλος ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος φροντίζει εντέχνως να υπονοεί ότι δεν ενδιαφέρεται, τις τελευταίες ημέρες ωστόσο καταγράφεται όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από άλλες πλευρές για μια τέτοια υποψηφιότητα. Στελέχη προσκείμενα στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δεν κρύβουν την απαξίωσή τους για το πολιτικό βεληνεκές όσων έχουν ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους για την ηγεσία του νέου φορέα, ενώ πυκνώνει και η αρθρογραφία που προτρέπει τον Ευάγγελο Βενιζέλο να κατέβει στον στίβο.

Η πλέον ενδεικτική, ίσως, αυτής της αρθρογραφίας ήταν η τελευταία παρέμβαση του Γιώργου Λακόπουλου, εκ των πλέον παλαιών αναλυτών των τεκτενόμενων στο ΠΑΣΟΚ, που κάλεσε τον Βενιζέλο “να βάλει υποψηφιότητα για την ηγεσία του νέου φορέα Κεντροαριστεράς και να τινάξει την μπάγκα στον αέρα”.

Δεν το “βλέπει” ο Λοβέρδος

Κληθείς να εκτιμήσει πάντως το πόσο ρεαλιστικό είναι το ενδεχόμενο μιας τέτοιας υποψηφιότητυας, ο Ανδρέας Λοβέρδος – που οι σχέσεις του με τον Βενιζέλο έχουν περάσει από πολλές διακυμάνσεις – μάλλον το απέκλεισε, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΙ. Κι ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τα μηνύματα που εκπέμπει μέχρι σήμερα δείχνει περισσότερο να απαξιώνει την διαδικασία που ακολουθείται παρά να ενδιαφέρεται να μετάσχει σε αυτήν.

“Προς το παρόν”, είπε χαρακτηριστικά στην τελευταία του συνέντευξη στα ΝΕΑ, “στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βλέπω να βρίσκονται τα ζητήματα της οργανωτικής ενοποίησης του χώρου. Δεν υποτιμώ καθόλου τη διάσταση αυτή,  αλλά η δική μου αγωνία αφορά τις εθνικές προτεραιότητες μέσα μάλιστα στις συνθήκες που θα έχουν διαμορφωθεί έως την συντριπτική ήττα και την  αποχώρηση της σημερινής κυβέρνησης. Οι εσωτερικές διαδικασίες, όταν οριστικοποιηθούν, ελπίζω και εύχομαι να οδηγήσουν σε καθαρές και αξιόπιστες πολιτικές θέσεις επί της ουσίας, χωρίς αμφιθυμίες”. Κι όταν κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα εάν οι “νέες υποψηφιότητες για την ηγεσία  του φορέα της κεντροαριστεράς δίνουν μια  ευρύτερη δυναμική” είπε εύγλωττα και μονολεκτικά “το εύχομαι”.

Το “κόμμα Βενιζέλου”

Στην ουσία, και όσοι συνομιλούν μαζί του λένε ότι ο Βενιζέλος δεν θα αναμιχθεί πουθενά εάν δεν γίνει δεκτή η πολιτική του πλατφόρμα – μια πλατφόρμα, που εστιάζει στην μεταρρυθμιστική, φιλελεύθερη στροφή και αφήνει ανοιχτή την σύγκλιση με τη Νέα Δημοκρατία. Οι εκτιμήσεις τους όμως δεν είναι εξίσου καθαρές όταν ερωτώνται για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος από τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σαμαρά. Και ο ίδιος, άλλωστε, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει φροντίσει να αφήνει διάπλατα ανοιχτή την εν λόγω προοπτική σε συναντήσεις του και συνομιλίες του με στελέχη του ευρύτερου χώρου του κέντρου και της κεντροαριστεράς.

Το ζήτημα ωστόσο είναι εάν πρόκειται όντως για μια ουσιαστική πολιτική πρόθεση ή εάν το “όπλο” του νέου κόμματος αποτελεί απλώς τον μοχλό πίεσης είτε προς την Φώφη Γεννηματά, είτε προς τον όποιον νέο αρχηγό προκειμένου να ακολουθήσει την πολιτική και ιδεολογική κατεύθυνση που ο ίδιος ο Βενιζέλος υποδεικνύει....

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: