8.9.17

Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα και Μακρόν...

με τους επενδυτές στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος...

Ο Έλληνας πρωθυπουργός λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης ξενάγησε τον Γάλλο πρόεδρο στις εγκαστάσεις του...
ιδρύματος με τους δύο ηγέτες να ανεβαίνουν μέχρι τον εμβληματικό φάρο από τον οποίο απόλαυσαν τη θέα της Αττικής και του Πειραιά.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν περιμένει σήμερα να δικαιωθεί για την επιλογή του αντί για τις Γαλλικές Αντίλες που έχουν υποστεί καταστροφές από τον τυφώνα Ίρμα να πραγματοποιήσει την επίσκεψή του στην Αθήνα με τις συζητήσεις, που θα έχουν οι εκπρόσωποι 40 μεγάλων γαλλικών εταιριών, που τον συνοδεύουν στην Αθήνα, με έλληνες επιχειρηματίες, αλλά και παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης.

Προσδοκία του είναι ότι θα δρομολογηθούν μεγάλα deal, που θα επιτρέψουν τρόπον τινά μία «γαλλική επιχειρηματική επέλαση», η οποία έχει κύριο στόχο την κατάκτηση ηγεμονικών θέσεων σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας και πρωτίστως την εξαγορά ελληνικών υποδομών, που προσφέρονται από τους άλλοτε πολέμιους των αποκρατικοποιήσεων με ενθουσιασμό πλέον: ενέργεια, λιμάνια, νερό, μεταφορές, περιβάλλον και άλλα! Το Παρίσι ευελπιστεί ότι ήρθε η ώρα να εξαργυρώσει για τα καλά την στήριξη που θεωρεί ότι έχει παράσχει στην Ελλάδα στη διάρκεια της κρίσης – στήριξη την οποία αναγνωρίζει απλόχερα η κυβέρνηση.

«Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε στον τομέα των επενδύσεων. Η Ελλάδα έχει τομείς προτεραιότητας που οι γαλλικές επιχειρήσεις έχουν ενδιαφέρον. Χαιρετίζω την παρουσία 40 Γάλλων επιχειρηματιών, την συμφωνία για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και την συμφωνία ελληνικών και γαλλικών clusters στις νέες τεχνολογίες», δήλωσε ενδεικτικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας έτσι το μάτι στις επιδιώξεις της γαλλικής πλευράς.

Έναντι όλων αυτών, αλλά και επειδή ο κ. Μακρόν θέλησε από την Αθήνα, που ουσιαστικά είναι ο πρώτος σταθμός των προεδρικών ταξιδιών του, θέλησε να δώσει ένα προσωπικό στίγμα για το ρόλο της Γαλλίας στην οικοδόμηση μίας νέας Ευρώπης, δεν φείσθηκε καλών λόγων για την προσπάθεια της Ελλάδας να βγει από την οικονομική κρίση και να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Απέφυγε επιμελώς να περιγράψει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της γαλλικής πλευράς, για την επίτευξη αυτού του σκοπού – πέρα από τα επιχειρηματικά deal γαλλικών εταιριών στη χώρα μας – ωστόσο συνέπεσε σε πολλές θέσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Τόσο για το ρόλο του ΔΝΤ στην επικείμενη αξιολόγηση, όσο και στην ελάφρυνση του χρέους, στέλνοντας όμως μήνυμα και προς την Αθήνα ότι σε κάθε περίπτωση οφείλει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Εμμανουέλ  Μακρόν και Αλέξης Τσίπρας είχαν ταυτόσημες θέσεις και την ανάγκη ίδρυσης ενός «ευρωπαϊκού ΔΝΤ», αλλά και τη θεσμοθέτηση θέσης υπουργού Οικονομικών στην ευρωζώνη, με εποπτικό ρόλο στους προϋπολογισμούς όλων των χωρών – επιδιώξεις και οι δύο του Βόλφγκανγκ Σ’όιμπλε παρεμπιπτόντως.

Οι γαλλικές υποσχέσεις πάντως αντιμετωπίζονται με αρκετή επιφύλαξη πάντως από τους πιο ψύχραιμους, καθώς έχει παρατηρηθεί πολλές φορές στο παρελθόν ότι πολύ λίγο μπορεί να αλλάξει τη ρότα που δίνει το Βερολίνο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις – πολύ περισσότερο που και ο ίδιος, όπως και οι προκάτοχοί του έσπευσε να ταυτιστεί εν πολλοίς με το σχέδιο των Μέρκελ και Σόιμπλε για την οικοδόμηση της νέας Ευρώπης....


πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: