29.9.17

Μόσχα - Αγκυρα, ένα τσιγάρο δρόμος...

Κατά τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, στη χθεσινή -πολλοστή- συνάντηση των προέδρων Ρωσίας και Τουρκίας -εν προκειμένω στο...
προεδρικό παλάτι του Ερντογάν- στόχος των δύο ηγετών ήταν να «συγχρονίσουν τα ρολόγια τους σε όλα αυτά τα ζητήματα». Κοντολογίς, σε... ώρα Αγκυρας, Μόσχας, Δαμασκού και Ερμπίλ.

Βαριά η ατζέντα τους, περιελάμβανε κρίσιμα ζητήματα στις διμερείς σχέσεις -την επίμαχη αγορά των S400, για την οποία όμως το φημολογούμενο ρωσικό δάνειο εκκρεμεί, τον αγωγό φυσικού αερίου TurkStream και την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «Ακούγιου» στη σεισμογενή Μερσίνα-, καθώς και τις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Κατ' αρχάς, την πολύπαθη Συρία και ειδικότερα το μοίρασμα των σφαιρών επιρροής. Το έδαφος έχει ήδη προλειάνει η συμφωνία του Μαΐου για τη δημιουργία «ζωνών αποκλιμάκωσης» στη χώρα, την εποπτεία των οποίων στηρίζουν εμπράκτως η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν, ως εγγυήτριες δυνάμεις στις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Αστάνα.

Σημεία αναφοράς: η νοτιοδυτική Συρία, η ανατολική Γούτα (προάστιο της Δαμασκού), τα περίχωρα της Χάμα στα κεντρικά και, ως μόνιμη... μαύρη τρύπα, η βορειοδυτική επαρχία του Ιντλιμπ, που παραμένει υπό τον έλεγχο εξτρεμιστών της τρομοκρατικής αλ Νούσρα και σύντομα θα αποτελέσει πεδίο ανάπτυξης τουρκικών στρατευμάτων, κατά δήλωση του ίδιου του Ερντογάν.

Κατά δεύτερον, το Κουρδικό, υπό το βάρος του δημοψηφίσματος στο Βόρειο Ιράκ, για το οποίο η Μόσχα προτιμά να κρατά αποστάσεις ασφαλείας -αρκούμενη σε δηλώσεις αξιωματούχων της περί της ανάγκης διαφύλαξης της «εδαφικής ακεραιότητας εν γένει στη Μέση Ανατολή-, αλλά η Αγκυρα κλιμακώνει τις απειλές της, φοβούμενη ντόμινο αποσταθεροποίησης στις κουρδικού πληθυσμού νοτιοανατολικές επαρχίες της.

«Οι νέοι Λόρενς της Αραβίας δεν θα πετύχουν αυτή τη φορά», διακήρυξε χθες ο Ερντογάν, προ της συνάντησής του με τον Πούτιν, ενώ η Αγκυρα είχε ήδη ανακοινώσει ότι εφεξής θα συνεργάζεται μόνο με την ιρακινή κυβέρνηση για τις εξαγωγές αργού πετρελαίου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την οικονομική ασφυξία του ιρακινού Κουρδιστάν.

Προειδοποίησε ότι η Αγκυρα δεν θα ανεχθεί παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Τουρκμένων, αφήνοντας και πάλι ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας τουρκικής εισβολής στο Β. Ιράκ, όπως έκανε πρόσφατα στη βόρεια Συρία.

Και διεμήνυσε στην Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν ότι δεν θα μπορεί να υπολογίζει πλέον στη βοήθεια της Τουρκίας, εφόσον επιλέξει να εξυπηρετήσει «αλλότρια συμφέροντα» -τα οποία απέφυγε να κατονομάσει- στην ευρύτερη περιοχή...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: