29.9.17

Επένδυση, αρχαία και νόμοι... πάνε πακέτο...

Ποιος από τους συμπολίτες μας θα απαντούσε καταφατικά στην ερώτηση «Δέχεσαι να γίνουν παρανομίες για...
να προχωρήσει μια επένδυση στη χώρα; Δέχεσαι να παρακαμφθούν οι νόμοι προς όφελος ενός επενδυτή;».

Καθώς η απάντηση μοιάζει προφανής, το ερώτημα ίσως δεν ευσταθεί καν. Το αυτονόητο ωστόσο φαίνεται το πιο δύσκολο για την περίπτωση της επένδυσης στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού σε σχέση με την τήρηση του αρχαιολογικού νόμου και την προστασία των αρχαιοτήτων, των φανερών και εκείνων που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον. Μην ξεχνάμε ότι πριν από ενάμιση χρόνο κατά τη διάρκεια των εργασιών στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος είχαμε μια από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών, τους αλυσοδεμένους «Δεσμώτες του Φαλήρου».

Παιχνίδια με τη νομιμότητα

Αυτές τις ημέρες γίνεται μεγάλη προσπάθεια το νόμιμο να φανεί παράνομο. Πηχυαίοι τίτλοι -εφημερίδων, ειδήσεων, εκπομπών- παρουσιάζουν ως «δυναμίτη στην επένδυση» την τελευταία απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) να θέσει ως προτεραιότητα την έγκριση ή μη κήρυξης αρχαιολογικού χώρου, όπως προβλέπει ο νόμος.

Αγγεία από την επίχωση στην ανασκαφή του αρχαίου λατομείου 
Ουδέν αναληθέστερο, καθώς το άρθρο 12 του Ν. 3028/02 για τις Χωρικές Ρυθμίσεις λέει ότι «με βάση τα δεδομένα αρχαιολογικής έρευνας πεδίου καθίσταται υποχρεωτική η κήρυξη ή προσωρινή οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου». Η προώθηση της κήρυξης λοιπόν έχει σκοπό να αποκαταστήσει τη νομιμότητα και όχι να δυναμιτίσει την επένδυση. Κι ενώ οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Πολιτισμού από το 2012 δεν αποφάσιζαν να φέρουν το θέμα προς συζήτηση στο ΚΑΣ, όπως και η νυν υπουργός Λυδία Κονιόρδου, την ευθύνη ανέλαβε εξ ολοκλήρου η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού και προεδρεύουσα του ΚΑΣ, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.

Γι’ αυτό βάλλεται και λοιδορείται. Αρχαιολόγος πεδίου, στέλεχος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για περισσότερα από 30 χρόνια, έκανε το προφανές. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης (27/9/17) είπε μεταξύ άλλων: «Με επιστολές μου προς την πολιτική ηγεσία έχω επανειλημμένα και εγκαίρως τονίσει την αναγκαιότητα εξέτασης της κήρυξης του Ελληνικού. Αλλά δεν υπήρξε δυνατότητα να εισαχθεί το θέμα μέχρι σήμερα. Ή μάλλον εισήχθη μία φορά (σ.σ.: εννοεί τον Νοέμβριο του 2016) και ζητήθηκε η απόσυρσή του. Εκτοτε δεν επετράπη να ξαναμπεί.

Αντίθετα υπογράφηκε το μνημόνιο για το οποίο ενημερώθηκα όπως και οι Διευθύνσεις στις 30 Αυγούστου 2017». Την πρόθεση της προεδρεύουσας του ΚΑΣ δεν γνώριζε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, καθώς οι σχέσεις των δύο γυναικών είναι τεταμένες εδώ και μήνες.

Τα 57 αττικά νομίσματα (4ος αι. π.Χ.) στον τόπο εύρεσής τους 
Φυσικά η υπουργός θα έχει την τελική ευθύνη, καθώς το ΚΑΣ απλώς γνωμοδοτεί με βάση τα επιστημονικά στοιχεία.

Να σημειώσουμε ότι ο νόμος ισχύει για όλους τους πολίτες της χώρας και δεν «μπορεί να παρακάμπτεται επιλεκτικά χάριν ορισμένων επενδυτών», όπως έχει αναφέρει πολλές φορές ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Εχει δηλώσει δε, πως αν δεν τηρηθεί ο νόμος θα καταφύγει στα δικαστήρια. Και θα δικαιωθεί πανηγυρικά.

Μεγάλοι υποστηρικτές της πρότασης της Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, ο αρχαιολόγος Μανώλης Κορρές και άλλα δέκα μέλη που τελικά έδωσαν την ψήφο τους για τη διακοπή της συνεδρίασης (27/9/17). Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη του ΚΑΣ που αναρτήθηκε χθες, θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της Τρίτης 3 Οκτωβρίου η οριοθέτηση και στη συνέχεια οι εγκρίσεις των μελετών του σχεδίου ανάπτυξης και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η υπουργός Λυδία Κονιόρδου ωστόσο θα βρίσκεται στο εξωτερικό καθώς παίζει στην παράσταση του Ρόμπερτ Γουίλσον «LUTHER dansing with the dogs» και θα απουσιάζει στο Βερολίνο από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 12 Οκτωβρίου. Κίνηση που προκαλεί πολλά ερωτήματα καθώς πλήθος σοβαρών ζητημάτων εκκρεμούν, μαζί με το Ελληνικό, στο υπουργείο Πολιτισμού.

Να θυμίσουμε ότι η περιοχή του παλιού αεροδρομίου βρίσκεται ανάμεσα στους τρεις αρχαίους δήμους Ευωνύμου, Αλιμούντος και Αιξωνής όπου έχουν εντοπιστεί 19 σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος από τις ανασκαφικές έρευνες στο παρελθόν.

Σύμφωνα μάλιστα με τις εισηγήσεις των Διευθύνσεων του υπουργείου Πολιτισμού, πέντε από αυτά έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς στην περιοχή υπήρξε συνεχής κατοίκηση. Εχουν εντοπιστεί αρχαίο νεκροταφείο στον χώρο του αμαξοστάσιου του τραμ το οποίο βρισκόταν σε λειτουργία από τον 8ο π.Χ. αι. έως τα ελληνιστικά χρόνια και μεταξύ άλλων έχουν εντοπιστεί λείψανα ταφικών περιβόλων.

Μνημειώδης περίβολος

Τμήμα επιτύμβιας στήλης (β΄ μισό 4ου αι. π.Χ.) από αρχαίο πηγάδι που ανασκάφηκε στον σταθμό Μετρό Αργυρούπολη Τμήμα επιτύμβιας στήλης (β΄ μισό 4ου αι. π.Χ.) από αρχαίο πηγάδι που ανασκάφηκε στον σταθμό Μετρό Αργυρούπολη |
 

Σημαντικό εύρημα είναι ο μνημειώδης ταφικός περίβολος εύπορης οικογένειας που λειτουργούσε ως τοπόσημο της περιοχής όπου στα κλασικά χρόνια μεγάλες αθηναϊκές οικογένειες διατηρούσαν κτήματα.

Νότια του ρέματος των Τραχώνων αποκαλύφθηκαν τμήμα αρχαίου λατομείου και θησαυρός 57 αττικών νομισμάτων ελευσίνιας σειράς που χρονολογούνται τον 4ο αιώνα π.Χ. Επίσης ο λόφος Χασάνι, σημαντικό τοπόσημο, παρουσιάζει ενδείξεις χρήσης από τη γεωμετρική έως την ελληνιστική περίοδο, ενώ έχει εντοπιστεί μεταβυζαντινός οικισμός.

Τέλος, είναι η χερσόνησος του Αγίου Κοσμά, κηρυγμένη αρχαιολογική περιοχή από τη δεκαετία του ’50, όπου έχουν εντοπιστεί πρωτοελλαδικός οικισμός και νεκροταφείο. Αυτά τα γνωρίζουν όχι μόνον οι αρχαιολόγοι αλλά και οι επενδυτές. Εχουν πρόθεση λοιπόν να αναδείξουν τις αρχαιότητες και να σεβαστούν τους νόμους του ελληνικού κράτους;

Tην αποπομπή της Μ. Βλαζάκη από τη θέση της γενικής γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης https://t.co/rUS2b1L3Fz


— EFSYN (@EFSYNTAKTON) 28 Σεπτεμβρίου 2017


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: