9.9.17

Το όραμα Μακρόν και η Ελλάδα...

Εμανουέλ ΜακρόνΗ επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα- πέρα από όλα τα άλλα- είχε δύο άκρως σημαντικά στοιχεία. Στήριξε τον...
σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης για την έξοδο από τα μνημόνια, στέλνοντας τα αναγκαία μηνύματα προς το Βερολίνο και το ΔΝΤ, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι η ελληνική κρίση ήταν από την αρχή κρίση ευρωπαϊκή.

Με την ομιλία του στην Πνύκα, ο Γάλλος πρόεδρος έδωσε το περίγραμμα της νέας Ευρώπης την όποια σκιαγράφησε με όρους υπερδύναμης -πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής- απέναντι στις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία.

Στην ομιλία του υπάρχει ένας σκληρός προγραμματικός πυρήνας, ο οποίος πρέπει να εξεταστεί με πολύ μεγάλη προσοχή, καθώς αφορά άμεσα τη χώρα μας. Ο Γάλλος πρόεδρος υπήρξε κατηγορηματικός: η σημερινή Ευρώπη δεν έχει κανένα μέλλον αν δεν αλλάξει ριζικά.

Η σημερινή Ευρώπη αν δεν αλλάξει είναι υποχρεωμένη να παρακολουθεί τις άλλες υπερδυνάμεις, να προσαρμόζεται στις επιλογές τους και να αποδέχεται την πολιτική που θα της επιβάλλουν.

Τα χαρακτηριστικά της νέας Ευρώπης που παρουσίασε ο Μακρόν στην Πνύκα προσιδιάζουν σε ένα ισχυρό ομοσπονδιακό ευρωπαϊκό κράτος.

Περισσότερες λεπτομέρειες ασφαλώς θα περιλαμβάνει ο «οδικός χάρτης για τη νέα Ευρώπη» που υποσχέθηκε ότι θα καταθέσει σε όλους τους Ευρωπαίους εταίρους ώς το τέλος του χρόνου.

Αλλά αυτά που είπε ήταν αρκετά για να γίνει κατανοητό ότι η συζήτηση για τη νέα Ευρώπη ήδη ξεκίνησε και πάει πολύ πέρα από τα ώς σήμερα γνωστά και τετριμμένα.

Οι αναφορές του Γάλλου προέδρου στην ελληνική κρίση είναι μέρος του ευρωπαϊκού σχεδίου του. Η Γαλλία αντιλαμβάνεται ότι στην Ευρώπη δεν μπορεί να ξεκινήσει τίποτα το διαφορετικό με ανοιχτή την ελληνική πληγή.

Και αυτό είναι θετικό για την ελληνική πλευρά, που επιδιώκει τον επόμενο Αύγουστο το οριστικό τέλος των μνημονίων και της επιτροπείας των δανειστών.

Εξίσου θετικό είναι ως θέση ότι η Γαλλία θέλει την Ελλάδα μέσα στη νέα Ευρώπη που οραματίζεται. Συνεπώς, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να σχεδιάσει την πολιτική της για την κρίση και την Ευρώπη, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα δεδομένα αυτά, ώστε να προωθήσει τα ελληνικά συμφέροντα μέσα στον μεταβαλλόμενο ευρωπαϊκό συσχετισμό δυνάμεων...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: