12.9.17

«Έφυγε» ο γίγαντας του βρετανικού θεάτρου Πίτερ Χολ...

Πίτερ Χόλ
Μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του θεάτρου του 20ου αιώνα, ο Πίτερ Χολ, πέθανε χθες σε ηλικία 86 ετών σε νοσοκομείο του Λονδίνου.

Ο σπουδαίος...
σκηνοθέτης διετέλεσε διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου της Μεγάλης Βρετανίας για 15 χρόνια και ίδρυσε τη Royal Shakespeare Company το 1960 σε ηλικία μόλις 29 ετών.

Το Εθνικό Θέατρο εξέφρασε σε ανακοίνωσή του τη βαθιά λύπη για το θάνατο «ενός από τα μεγαλύτερα ονόματα στο βρετανικό θέατρο». «Ήταν ένας διεθνώς αναγνωρισμένος σκηνοθέτης, η επιρροή του οποίου στην καλλιτεχνική ζωή της Βρετανίας τον 20ό αιώνα ήταν απαράμιλλη».

Ο συνάδελφός του, Ρούφους Νόρις, διευθυντής του Εθνικού τόνισε το εξής: «Στεκόμαστε όλοι στους ώμους γιγάντων και οι ώμου του Πίτερ Χολ στήριξαν ολόκληρο το βρετανικό θέατρο όπως το γνωρίζουμε».

«Χάθηκε ένα σπουδαίο πνεύμα» δήλωσε ο Κρεγκ Νότραν, νυν καλλιτεχνικός διευθυντής της Royal Shakespeare Company (RSC). Στην ερώτηση γιατί ασχολήθηκε με το θέατρο ο Χολ είχε απαντήσει το εξής:

Γιατί το θέατρο είναι τίμιο. Είναι από τα ελάχιστα πράγματα όπου μια ομάδα ανθρώπων συναντιέται και ζει μια κοινή εμπειρία υπό συνθήκες απόλυτης ειλικρίνειας. Δεν διαθέτει υποκρισία όπως η πολιτική, δεν είναι παθητικό όπως η τηλεόραση.

Δίπλα σε ένα από τα κουστούμια γαι το έργο «Τάνταλος» | AP Photo / David Zalubowski, File
Σε μία καριέρα που ξεπέρασε τις επτά δεκαετίες σκηνοθέτης μεγάλες παραστάσεις θεάτρου και όπερας και περιστασιακά «εισέβαλε» σε κινηματογραφικά και τηλεοπτικά πλατό.

Παράλληλα, αγωνίστηκε σκληρά για να πείσει τις κυβερνήσεις όλων των χρωμάτων να διατηρήσουν τη δημόσια χρηματοδότηση για τις τέχνες, αν και θεωρούσε ότι οι πολιτικοί δεν κατανοούν το ζήτημα.

Έχει σκηνοθετήσει πολλές παγκόσμιες πρεμιέρες, ενώ είχε ανεβάσει πάνω από 180 παραγωγές από μεγάλα έργα του διεθνούς ρεπερτορίου.

Ήταν λάτρης της Επιδαύρου, όπου σκηνοθετήσει μεταξύ άλλων τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, την «Ορέστεια» του Αισχύλου, και τη  «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη.

Η τελευταία του παραγωγή στο Εθνικό ήταν η «Δωδέκατη Νύχτα» του Σαίξπηρ το 2011. Διαγνώστηκε με άνοια λίγο αργότερα. Είχε έξι παιδιά και εννέα εγγόνια.

Με τους Τζεραλντίν Τζέιμς , Ντάστιν Χόφμαν και Λι Λόσον μετά από πρόβες για τον «Έμπορο της Βενετίας» του Σαίξπηρ | AP Photo/David Cantor

Γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1930 στο Σάφολκ της Μεγάλης Βρετανίας. Μοναχοπαίδι αγροτικής οικογένειας, με πατέρα ανθρακωρύχο και αργότερα διοικητικό υπάλληλο, δεν είχε μεγάλη επαφή με την τέχνη.

Όμως, από τα 14 του χρόνια θέλησε να γίνει σκηνοθέτης, πριν καν μπορέσει να αντιληφθεί τι σημαίνει αυτό το επάγγελμα. 

Η πορεία του άρχισε από ερασιτεχνικές παραστάσεις στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ για να ακολουθήσουν παραστάσεις στο Λονδίνο, σαιξπηρικά έργα στο Στράτφορντ.

Το 1973 αντικατέστησε τον Λόρενς Ολίβιε στη διευθυντική θέση του Βασιλικού Εθνικού Θεάτρου, όπου παρέμεινε ως το 1988. 
Με τον ηθοποιό Ραλφ Ρίτσαρντσον το 1964
Με τον ηθοποιό Ραλφ Ρίτσαρντσον το 1964 Με τον ηθοποιό Ραλφ Ρίτσαρντσον το 1964 | AP Photo

 efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: